10 simptome ale leucemiei care nu trebuie ignorate - Doza de Sănătate
 

10 simptome ale leucemiei care nu trebuie ignorate

Deși unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de afecțiuni mai puțin severe, dacă ești îngrijorat/ă, este indicat să mergi la un specialist pentru un consult medical și, dacă este cazul, pentru primirea unui diagnostic precoce. 
10 simptome ale leucemiei care nu trebuie ignorate

Ultima actualizare: 05 martie, 2018

Știi care sunt principalele simptome ale leucemiei? Acest termen se referă la tipul de cancer care afectează țesuturile ce formează sângele din corp. Leucocitele (globulele albe) sunt afectate în mod direct, întrucât boala se caracterizează prin valori anormale ale acestor celule.

Leucocitele sunt o parte importantă a sistemului imunitar. Acestea se dezvoltă și se distribuie în funcție de nevoile organismului.

La pacienții cu leucemie, măduva osoasă produce globule albe în mod neregulat. În plus, funcționarea lor este defectuoasă, drept pentru care ele nu mai sunt eficiente în apărarea organismului.

Pe măsură ce cancerul avansează, apar complicații și în producția altor celule sanguine, cum ar fi eritrocitele (globulele roșii) sau trombocitele. În această fază, anemia și hemoragiile se agravează și crește riscul de contractare a altor tipuri de infecții.

Cel mai îngrijorător este faptul că mulți oameni nu cunosc sau confundă manifestările cauzate de acest tip de cancer cu alte afecțiuni, ceea ce împiedică diagnosticarea timpurie a bolii. Tocmai de aceea, în rândurile care urmează îți prezentăm 10 simptome ale leucemiei care nu trebuie ignorate.

1. Simptome ale leucemiei: pete roșii sau vineții pe piele

Petele roșii sau vineții pe piele ca simptome ale leucemiei

Cunoscute sub denumirea medicală de petechii, aceste pete roșii sau vineții apar în grupuri pe piept, spate sau brațe. Petechiile rezultă în urma coagulării sângelui și a îngreunării circulației. Multe persoane le confundă cu erupții obișnuite.

2. Dureri de oase sau articulare

Există multe boli care pot provoca dureri de oase sau de articulații. În cazul leucemiei, acest simptom este cauzat de acumularea de leucocite defectuoase.

Pacienții simt o durere acută sau surdă de intensitate variată, aceasta depinzând de zona afectată.

3. Dureri de cap

Durerile de cap pe lista de simptome ale leucemiei

Durerea de cap este unul dintre cele mai ignorate simptome ale leucemiei. Aceasta este prezentă în mod deosebit în cazurile de leucemie acută, fiind severă și de durată.

Durerile de cap apar din cauza restricțiilor de la nivelul circulației sanguine către creier și coloana vertebrală. Este o manifestare asemănătoare contracțiilor vaselor sanguine specifice migrenelor.

4. Glande inflamate

Când leucemia compromite producția de leucocite și eritrocite, abilitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor se diminuează. Această situație duce la modificarea proceselor inflamatoare din corp.

Drept urmare, pacientul se confruntă cu glande sau ganglioni limfatici inflamați sau cu noduli mici, dureroși, de culoare albastră sau mov.

5. Oboseală și slăbiciune

Oboseala și slăbiciunea ca simptome ale leucemiei

Cancerul nu este primul lucru care îți trece prin minte atunci când te simți obosit/ă sau slăbit/ă. Însă acestea pot fi, din păcate, simptome ale leucemiei.

Scăderea producției de eritrocite sănătoase afectează abilitatea organismului de a transporta oxigen și nutrienți către celule, fapt care provoacă anemie și oboseală cronică.

6. Sângerări neobișnuite

Orice sângerare neobișnuită sau inexplicabilă poate fi un simptom clar al leucemiei. Producția scăzută de trombocite afectează abilitatea de coagulare a sângelui, fapt care crește riscul de hemoragii.

7. Febră și infecții frecvente

Febra și infecțiile frecvente ca simptome ale leucemiei

Leucemia slăbește sistemul imunitar, astfel că organismul nu mai poate lupta la fel de bine împotriva agenților patogeni care provoacă infecții. Pacienții cu leucemie se confruntă cu episoade frecvente de febră și infecții respiratorii, cum ar fi gripa. 

Motivul este simplu. Celulele sanguine canceroase împiedică leucocitele sănătoase să lupte împotriva virusurilor și a bacteriilor.

8. Scădere în greutate nejustificată

La fel ca în cazul altor tipuri de cancer, bolnavii de leucemie pot slăbi într-un ritm alarmant, în mod nejustificat. 

Pierderea în greutate poate fi și o urmare a oboselii accentuate și a scăderii poftei de mâncare, alte două simptome ale leucemiei.

9. Dificultăți respiratorii

 Simptome ale leucemiei precum dificultățile respiratorii

Gâfâielile și dificultățile respiratorii apar în urma oxigenării defectuoase a celulelor, cauzată de problemele circulatorii. Unor persoane li se taie brusc răsuflarea, în timp ce altele simt că nu pot respira la capacitate maximă.

10. Dureri abdominale sau inflamarea abdomenului

Când se răspândește în organism, leucemia poate duce la inflamarea ficatului sau a splinei, provocând dureri abdominale recurente sau senzația de preaplin în regiunea subcostală.

Unii pacienți acuză o durere ușoară în zona lombară sau greață, vomă și modificări ale tranzitului intestinal.

Tratamentul leucemiei a cunoscut progrese importante în ultimii ani. O mare parte a succesului său depinde de detectarea timpurie a cancerului. Din acest motiv, trebuie să ții cont de cele 10 simptome ale leucemiei prezentate mai sus, chiar dacă uneori acestea sunt cauzate de boli mai puțin grave.