7 alimente care cresc nivelul trombocitelor

Deși doar un medic îți poate prescrie un tratament adecvat, există numeroase alimente care pot crește nivelul trombocitelor.
7 alimente care cresc nivelul trombocitelor

Ultima actualizare: 04 Martie, 2018

Știai că există anumite alimente care cresc nivelul trombocitelor în mod natural? Trombocitele sunt mici fragmente celulare care circulă prin sânge. Rolul lor este să formeze cheaguri pentru a stimula vindecarea rănilor și a stopa sângerările.

Trombocitele sunt produse de măduva osoasă și au abilitatea de a repara vasele sanguine lezate. Cu alte cuvinte, ele previn sângerările excesive atunci când ne rănim.

O altă caracteristică a trombocitelor este prezența unor săculeți în interiorul lor numite granule. Aceste componente secretă o substanță chimică care atrage alte trombocite spre locul unde se află leziunea, pentru a forma un „dop” (tromb).

Principala funcție a trombocitelor este să țină sub control hemoragiile. Așadar, prezența lor în sânge este esențială.

Problema este faptul că există diverse tulburări care le afectează funcțiile. Aceste tulburări au la bază fie o producție excesivă sau insuficientă de trombocite, fie funcționarea lor defectuoasă. Drept consecință, se declanșează boli sanguine cronice și crește riscul de pierderi semnificative de sânge.

În primul rând, medicul va supune pacientul unor investigații și îi va prescrie un tratament pentru a preveni complicațiile. O altă măsură utilă este să incluzi câteva alimente care cresc nivelul trombocitelor în dieta ta zilnică. Citește în continuare și ia aminte!

1. Dovleacul

Alimente care cresc nivelul trombocitelor ca dovleacul

Dovleacul (inclusiv semințele sale) conține aminoacizi și vitamine esențiale care susțin formarea trombocitelor. Consumul regulat de dovleac îmbunătățește abilitatea organismul de a absorbi proteine și vitamina A, nutrienți care joacă un rol important în producția de trombocite.

Totodată, datorită antioxidanților puternici din componența sa, dovleacul poate preveni efectele negative ale toxinelor și ale radicalilor liberi.

2. Fructele citrice

Consumate cu moderație, fructele citrice au un efect benefic asupra sănătății sângelui. Acestea conțin vitamina C, un nutrient esențial care crește numărul trombocitelor din sânge.

Absorbția vitaminei C fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de anticorpi și reducând riscul de lezare a trombocitelor.

3. Agrișa indiană

Sucuri de agrișe pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Deși acest fruct exotic nu este foarte popular, agrișa indiană face parte din grupul de alimente care susține sănătatea sanguină și un sistem imunitar puternic. Aceasta conține vitaminele A și C. Ambele substanțe facilitează formarea trombocitelor care protejează corpul.

De asemenea, nivelul ridicat de antioxidanți al acestui fruct reduce impactul stresului oxidativ și riscul de boli cronice asociate cu scăderea nivelului trombocitelor.

4. Sucul de aloe vera

Sucul de aloe vera este un remediu cu multiple utilizări medicinale. Timp de secole, această băutură a fost consumată datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Vitaminele și mineralele esențiale din componența sa purifică și protejează celulele sanguine.

Nutrienții sucului de aloe vera previn efectele negative ale toxinelor și ale agenților infecțioși, fortificând trombocitele. Astfel, sângele nu se subțiază și, atunci când vasele de sânge sunt lezate, nutrienții disponibili sunt folosiți adecvat.

5. Spanacul, pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Spanacul se află pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Spanacul face parte din grupul de legume verzi care oferă sute de beneficii corpului uman. Acesta are un conținut ridicat de vitamina K și proteine, care au o contribuție semnificativă în ceea ce privește formarea trombocitelor, prevenind hemoragiile atunci când ne rănim.

Sucul natural al spanacului stimulează producția trombocitelor, optimizând circulația sângelui prin vene.

6. Papaya

Interiorul fructului de papaya și frunzele plantei care îl produce pot completa tratamentele clasice pentru bolile care afectează trombocitele.

Sucul și infuziile de papaya reglează numărul celulelor sanguine, prevenind dezvoltarea bolilor cronice. Deși nu reprezintă un tratament miraculos pentru tulburările sanguine, consumul de papaya stimulează formarea trombocitelor.

7. Sfecla

Sfecla pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Sfecla este bogată în antioxidanți care previn scăderea nivelului trombocitelor din cauza radicalilor liberi. Vitaminele (A, C și K) și mineralele din componența sa purifică sângele și reduc deteriorarea vaselor sanguine.

Consumată sub formă de suc, sfecla fortifică mijloacele de apărare ale organismului uman și previne problemele circulatorii.

Deși tratamentele variază în funcție de cauza problemei, consumul celor 7 alimente care cresc nivelul trombocitelor prezentate în acest articol susține bunăstarea generală. Cel mai bine este să le incluzi în dietă sub supravegherea unui medic. Specialistul va ține cont și de obiceiurile tale, de medicamentele pe care le iei și de terapiile la care te supui.