7 alimente care cresc nivelul trombocitelor - Doza de Sănătate
 

7 alimente care cresc nivelul trombocitelor

Deși doar un medic îți poate prescrie un tratament adecvat, există numeroase alimente care pot crește nivelul trombocitelor.
7 alimente care cresc nivelul trombocitelor
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Știai că există anumite alimente care cresc nivelul trombocitelor în mod natural? Trombocitele sunt mici fragmente celulare care circulă prin sânge. Rolul lor este să formeze cheaguri pentru a stimula vindecarea rănilor și a stopa sângerările.

Trombocitele sunt produse de măduva osoasă și au abilitatea de a repara vasele sanguine lezate. Cu alte cuvinte, ele previn sângerările excesive atunci când ne rănim.

O altă caracteristică a trombocitelor este prezența unor săculeți în interiorul lor numite granule. Aceste componente secretă o substanță chimică care atrage alte trombocite spre locul unde se află leziunea, pentru a forma un „dop” (tromb).

Principala funcție a trombocitelor este să țină sub control hemoragiile. Așadar, prezența lor în sânge este esențială.

Problema este faptul că există diverse tulburări care le afectează funcțiile. Aceste tulburări au la bază fie o producție excesivă sau insuficientă de trombocite, fie funcționarea lor defectuoasă. Drept consecință, se declanșează boli sanguine cronice și crește riscul de pierderi semnificative de sânge.

În primul rând, medicul va supune pacientul unor investigații și îi va prescrie un tratament pentru a preveni complicațiile. O altă măsură utilă este să incluzi câteva alimente care cresc nivelul trombocitelor în dieta ta zilnică. Citește în continuare și ia aminte!

1. Dovleacul

Alimente care cresc nivelul trombocitelor ca dovleacul

Dovleacul (inclusiv semințele sale) conține aminoacizi și vitamine esențiale care susțin formarea trombocitelor. Consumul regulat de dovleac îmbunătățește abilitatea organismul de a absorbi proteine și vitamina A, nutrienți care joacă un rol important în producția de trombocite.

Totodată, datorită antioxidanților puternici din componența sa, dovleacul poate preveni efectele negative ale toxinelor și ale radicalilor liberi.

2. Fructele citrice

Consumate cu moderație, fructele citrice au un efect benefic asupra sănătății sângelui. Acestea conțin vitamina C, un nutrient esențial care crește numărul trombocitelor din sânge.

Absorbția vitaminei C fortifică sistemul imunitar, stimulând producția de anticorpi și reducând riscul de lezare a trombocitelor.

3. Agrișa indiană

Sucuri de agrișe pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Deși acest fruct exotic nu este foarte popular, agrișa indiană face parte din grupul de alimente care susține sănătatea sanguină și un sistem imunitar puternic. Aceasta conține vitaminele A și C. Ambele substanțe facilitează formarea trombocitelor care protejează corpul.

De asemenea, nivelul ridicat de antioxidanți al acestui fruct reduce impactul stresului oxidativ și riscul de boli cronice asociate cu scăderea nivelului trombocitelor.

4. Sucul de aloe vera

Sucul de aloe vera este un remediu cu multiple utilizări medicinale. Timp de secole, această băutură a fost consumată datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Vitaminele și mineralele esențiale din componența sa purifică și protejează celulele sanguine.

Nutrienții sucului de aloe vera previn efectele negative ale toxinelor și ale agenților infecțioși, fortificând trombocitele. Astfel, sângele nu se subțiază și, atunci când vasele de sânge sunt lezate, nutrienții disponibili sunt folosiți adecvat.

5. Spanacul, pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Spanacul se află pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Spanacul face parte din grupul de legume verzi care oferă sute de beneficii corpului uman. Acesta are un conținut ridicat de vitamina K și proteine, care au o contribuție semnificativă în ceea ce privește formarea trombocitelor, prevenind hemoragiile atunci când ne rănim.

Sucul natural al spanacului stimulează producția trombocitelor, optimizând circulația sângelui prin vene.

6. Papaya

Interiorul fructului de papaya și frunzele plantei care îl produce pot completa tratamentele clasice pentru bolile care afectează trombocitele.

Sucul și infuziile de papaya reglează numărul celulelor sanguine, prevenind dezvoltarea bolilor cronice. Deși nu reprezintă un tratament miraculos pentru tulburările sanguine, consumul de papaya stimulează formarea trombocitelor.

7. Sfecla

Sfecla pe lista de alimente care cresc nivelul trombocitelor

Sfecla este bogată în antioxidanți care previn scăderea nivelului trombocitelor din cauza radicalilor liberi. Vitaminele (A, C și K) și mineralele din componența sa purifică sângele și reduc deteriorarea vaselor sanguine.

Consumată sub formă de suc, sfecla fortifică mijloacele de apărare ale organismului uman și previne problemele circulatorii.

Deși tratamentele variază în funcție de cauza problemei, consumul celor 7 alimente care cresc nivelul trombocitelor prezentate în acest articol susține bunăstarea generală. Cel mai bine este să le incluzi în dietă sub supravegherea unui medic. Specialistul va ține cont și de obiceiurile tale, de medicamentele pe care le iei și de terapiile la care te supui.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arnoldussen IAC, Witkamp RF. Effects of Nutrients on Platelet Function: A Modifiable Link between Metabolic Syndrome and Neurodegeneration? Biomolecules. 2021 Oct 4;11(10):1455.
  • Bermejo, E. (2017). Plaquetas. Hematología. Vol 21 Nº extraordinario: 10-18. Fisiología de la hemostasia normal. [En línea] Disponible en: http://www.sah.org.ar/revista/numeros/vol21/extra/06-Vol%2021-extra.pdf.
  • Bordia, A., & Verma, S. K.  Effect of vitamin C on platelet adhesiveness and platelet aggregation in coronary artery disease patients. Clinical cardiology. 1985; 8(10): 552-554.
  • Domínguez-Fernández, R.N., Arzate-Vázquez, I., Chanona-Pérez, J. J., Welti-Chanes, J. S., Alvarado-González, J. S., Calderón-Domínguez, G., Garibay-Febles, V., Gutiérrez-López, G. F., EL GEL DE Aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química [en linea] 2012, 11 (Sin mes) : [Fecha de consulta: 15 de enero de 2019] Disponible en:http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62024415003 ISSN 1665-2738.
  • Echevarría, J. R. L. (2017). Alimentos hipolipemiantes que mejoran la salud cardiovascular. Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular, 23(4), 549-582. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7162557
  • Galmarini, C. R. (2005). La cebolla como alimento funcional. Pilquen-Sección Agronomía, (7), 6. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2543768.pdf
  • Johnson M, McElhenney WH, Egnin M. Influence of Green Leafy Vegetables in Diets with an Elevated ω-6:ω-3 Fatty Acid Ratio on Rat Blood Pressure, Plasma Lipids, Antioxidant Status and Markers of Inflammation. Nutrients. 2019 Jan 31;11(2):301.
  • Hampilos K, Corn J, Hodsdon W, Wagner P, Roop R, Elise A, Troy L. Effect Of Carica Papaya Leaf Extract On Platelet Count In Chronic Immune Thrombocytopenic Purpura: A Case Series. Integr Med (Encinitas). 2019 Oct;18(5):30-35.
  • Hernáez Á, Lassale C, Castro-Barquero S, Ros E, Tresserra-Rimbau A, Castañer O, Pintó X, Vázquez-Ruiz Z, Sorlí JV, Salas-Salvadó J, Lapetra J, Gómez-Gracia E, Alonso-Gómez ÁM, Fiol M, Serra-Majem L, Sacanella E, Razquin C, Corella D, Guasch-Ferré M, Cofán M, Estruch R. Mediterranean Diet Maintained Platelet Count within a Healthy Range and Decreased Thrombocytopenia-Related Mortality Risk: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Feb 8;13(2):559.
  • Izak M, Bussel JB. Management of thrombocytopenia. F1000Prime Rep. 2014 Jun 2;6:45.
  • Innes AJ, Kennedy G, McLaren M, Bancroft AJ, Belch JJ. Dark chocolate inhibits platelet aggregation in healthy volunteers. Platelets. 2003 Aug;14(5):325-7.
  • Kawamori Y, Katayama Y, et al. Role for vitamin D receptor in the neuronal control of hematopoietic stem cell niche. Blood. Diciembre 2010. 116 (25): 5528-35.
  • Lederer AK, Maul-Pavicic A, Hannibal L, Hettich M, Steinborn C, Gründemann C, Zimmermann-Klemd AM, Müller A, Sehnert B, Salzer U, Klein R, Voll RE, Samstag Y, Huber R. Vegan diet reduces neutrophils, monocytes and platelets related to branched-chain amino acids – A randomized, controlled trial. Clin Nutr. 2020 Nov;39(11):3241-3250.
  • Moroi MK, Loloi J, Songdej N. Cranberry supplementation as a cause of major intraoperative bleeding during vascular surgery due to aspirin-like platelet inhibition. Blood Coagul Fibrinolysis. 2020 Sep;31(6):402-404.
  • Owu DU, Nwokocha CR, Ikpi DE, Ogar EI. Effect of Vitamin C Supplementation on Platelet Aggregation and Serum Electrolytes Levels in Streptozotocin-Induced Diabetes Mellitus in Rats. Niger J Physiol Sci. 2016 Aug 30;31(1):55-61.
  • Platelet Disorder Support Association. Diet and Lifestyle. Recuperado el 21 de abril de 2021. https://www.pdsa.org/treatments/complementary/food-as-a-cure.html.
  • Rao SS, Ikram R. Cocos nucifera (Coconut) water of different maturity stages affects hematological and coagulation parameters in rabbits: A positive lead. Pak J Pharm Sci. 2019 Jul;32(4):1631-1634.
  • Raubenheimer K, Hickey D, Leveritt M, Fassett R, Ortiz de Zevallos Munoz J, Allen JD, Briskey D, Parker TJ, Kerr G, Peake JM, Pecheniuk NM, Neubauer O. Acute Effects of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Blood Pressure, Hemostasis and Vascular Inflammation Markers in Healthy Older Adults: A Randomized, Placebo-Controlled Crossover Study. Nutrients. 2017 Nov 22;9(11):1270.
  • Reports of Thrombocytopenia associated with complementary and alternative medicines, herbal remedies, nutritional supplements, foods and beverages. European Journal of Haematology. 2010. 84: 421-429.
  • Silczuk, A., & Habrat, B. Alcohol-induced thrombocytopenia: Current review. Alcohol. 2020; 86: 9-16.
  • Thomas, L. (2018). Cuenta del extracto de papaya y de plaqueta de la hoja de la papaya. News Medical Life Sciences. [En línea] Disponible en: https://www.news-medical.net/health/Papaya-Leaf-Extract-and-Platelet-Count-(Spanish).aspx
  • T. K. Lim. Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 4, Fruits, Springer Science & Business Media, 2012. Páginas 258/9.
  • University of Rochester Medical Center. What Are Platelets? Recuperado el 21 de abril de 2021. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36.
  • Vallianou NG, Bountziouka VP, Georgousopoulou E, Evangelopoulos AA, Bonou MS, Vogiatzakis ED, Barbetseas JD, Avgerinos PC, Panagiotakos DB. Influence of protein intake from haem and non-haem animals and plant origin on inflammatory biomarkers among apparently-healthy adults in Greece. J Health Popul Nutr. 2013 Dec;31(4):446-54.
  • Winter FD Jr. Immune thrombocytopenia associated with consumption of tonic water. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2015 Apr;28(2):213-6.
  • Morris, Van K., Et al. (2010) SEVERE THROMBOCYTOPENIA WITH IRON DEFICIENCY ANEMIA. Pediatric Hematology and Oncology Volume 27, 2010 pp. 413-419. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/08880011003739455?journalCode=ipho20

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.