Cum să te ierți pentru greșelile din trecut - Doza de Sănătate
 

Cum să te ierți pentru greșelile din trecut

Atunci când o problemă se transformă într-o povară care ne împiedică să avansăm, să ne îmbunătățim viața și să fim fericiți, a venit momentul să lăsăm în urmă trecutul.
Cum să te ierți pentru greșelile din trecut

Ultima actualizare: 15 iunie, 2018

Ceea ce s-a întâmplat în trecut nu ar trebui să ne influențeze emoțiile și trăirile actuale. Deși putem să tragem învățături de pe urma abaterilor și erorilor, multe persoane sunt incapabile să-și ierte greșelile de ieri. Acestea nu reușesc să avanseze. Este esențial să înveți cum să te ierți pentru greșelile din trecut.

Iartă-te pentru greșelile pe care le-ai comis

Afirmația „Nimeni nu este perfect” este 100% adevărată. Orice om greșește la un moment dat. Ceea ce diferă la fiecare dintre noi este modul în care ne acceptăm erorile, precum și cel în care alegem să învățăm de pe urma lor.

Atât timp cât nu căutăm răspunsuri, nu vom avea nimic de câștigat dacă stăm acasă și plângem, dacă ne gândim obsesiv la ceea ce nu am făcut bine. Autoînvinuirea și pedepsele nu ne permit să avansăm prea mult.

Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat și să găsim soluții pentru ca situația respectivă să nu se repete sau să nu ne mai afecteze negativ niciodată.

Să ierți pe cineva, inclusiv pe tine, este greu. Greșelile de ieri ne urmează frecvent, refuzând să ne lase în pace. Iertarea depinde de abilitatea noastră de a renunța prin intermediul reflecției, al conștiinței de sine și al cunoașterii.

Atunci când comitem o greșeală, ne simțim înfrânți, disperați și chinuiți. Este ca și cum ți-ai bate un cui în deget, l-ai scoate și apoi l-ai bate din nou. Comportându-ne astfel, cuiul respectiv ne va răni și împovăra pentru totdeauna.

Desigur, nu este ușor să ne iertăm, dar merită să facem acest lucru. Te vei simți ușurat scăpând de acea povară pe care o cărai după tine și vei preveni repetarea greșelilor în viitor.

Cum să te ierți pentru greșelile din trecut – 7 sfaturi

Iertarea de sine necesită să privești înapoi și să-ți asumi responsabilitatea pentru greșelile comise.

Oricât de greu de crezut ar părea, suntem cei mai duri critici ai noștri, judecându-ne pe sine mult mai aspru decât ne judecă ceilalți. Începe să te ierți chiar astăzi și reține că fiecare greșeală este o oportunitate de a crește.

Dacă vrei să descoperi cum să te ierți pentru greșelile din trecut, citește în continuare!

1. Caută (și găsește) o latură pozitivă

Cum să te ierți pentru greșelile din trecut adoptând obiceiuri benefice

Contrar preconcepțiilor, orice întâmplare conține o doză de bine. Durerea, eșecul și greșelile ne permit să creștem, să ne maturizăm și să înțelegem viața mai bine. Când comiți o eroare, pune-ți următoarea întrebare: „Oare cum aș putea să folosesc această experiență?”

Pentru a preveni repetarea greșelilor, este esențial să stabilești care este „învățătura”. Rezervă-ți cât de mult timp ai nevoie pentru a descoperi latura pozitivă a situației, apoi treci la etapa de iertare.

2. Stabilește care este „de ce”-ul iertării

A ierta este o acțiune foarte importantă deoarece ne eliberează din temnița în care, deseori, ne închidem fără să ne dăm seama.

Poate te simți vinovat sau responsabil pentru ceva ce s-a întâmplat. Din acest motiv, nu te reușești să te ierți. Însă, deși amintirile pot fi foarte dureroase, reține că, oricât de negative sunt consecințele, ai posibilitatea să repari problema.

Demonstrează-ți că ești capabil să te schimbi, să te îmbunătățești și că îți pare rău. Astfel, îți va fi mai ușor să te ierți.

3. Iubește-te pe tine cel mai mult

Femeie care știe cum să te ierți pentru greșelile din trecut

Ne atacăm pe noi înșine mai mult decât ne atacă ceilalți, însă fără a avea vreun mijloc de apărare. Uneori suntem prea aspri când greșim și nu ne putem ierta, pentru că nu ne iubim suficient.

Stima de sine nu este sinonimă cu narcisismul. Totodată, ea nu înseamnă că ne așteptăm să primim „milă divină”. Stima de sine ne permite să ne înțelegem, să avem compasiune și să ne iubim, cu defecte cu tot.

Încearcă să te iubești pentru a construi un pod spre iertare și vei vedea că o să te simți mult mai bine cu privire la propria persoană.

4. Gândește-te la viitor

Când trăim prea mult în trecut, devenim incapabili să privim către viitor. Să te înlănțui de ziua de ieri reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole care te „țin pe loc”. O modalitate bună de a scăpa de această povară este să-ți faci planuri și să-ți definești obiectivele.

Dacă te concentrezi asupra lucrurilor pe care vrei să le realizezi, ceea ce ai făcut înainte nu va mai conta foarte mult sau, cel puțin, nu va mai ocupa un loc fruntaș în gândurile tale.

Poți chiar să folosești o greșeală ca rampă de lansare pentru a acționa, după ce ai stabilit ce trebuie să eviți pentru a-ți putea împlini visurile.

5. Începe de la zero

Tânără care descoperă cum să te ierți pentru greșelile din trecut

A începe de la zero este o modalitate excelentă de a ne ierta pentru greșelile din trecut. Fii asemenea păsării phoenix și regenerează-te din propria cenușă.

Lasă deoparte problemele și durerea care te împiedică să evoluezi. Concentrează-te asupra „noului tu”, căruia nu îi este frică să sufere, ci este înțelept și dornic să aibă experiențe inedite.

Trecutul trebuie să rămână acolo unde îi este locul: în trecut. Privește-ți greșelile drept lecții și aplică-le prezentului tău nou, astfel încât viitorul să fie perfect.

6. Cum să te ierți pentru greșelile din trecut cu ajutorul dezvoltării spirituale

Dacă ai încercat de mai multe ori să te ierți, dar nu ai avut prea mult succes, poate ai nevoie de ajutor „extern” pentru a accepta ceea ce s-a întâmplat.

Ce poți să faci? Nu duci lipsa de opțiuni: meditația, rugăciunile, ritualurile spirituale, ședințele de psihoterapie… toate acestea te ajută să te dezvolți pe plan spiritual și emoțional.

Desigur, poți să-ți rezervi câteva minute din zi pentru a reflecta și a gândi pozitiv (nu la greșeli, ci la cum poți să depășești situația).

Caută momente în care nimeni nu te deranjează: de pildă, înainte de culcare, imediat după ce te trezești sau chiar în timp ce faci duș.

7. Apreciază-ți viața actuală

Jocuri care îți explică cum să te ierți pentru greșelile din trecut

Gânditul excesiv la trecut sau chiar la viitor nu este benefic. Asemenea gânduri provoacă tristețe sau anxietate (după caz). Pentru a evita emoțiile negative, este important să te bucuri de viață cât de mult poți și să încerci să fii consecvent.

Pune-ți următoarele întrebări: Care este cel mai important lucru pentru tine în momentul de față? Pentru ce lucruri ar trebui să te simți recunoscător sau binecuvântat?

Suntem siguri că sunt multe. Apreciază-le!

Acum că știi cum să te ierți pentru greșelile din trecut, pune în aplicare sfaturile din acest articol ca să fii din nou fericit!

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Romero Ariza, M., & Perez Ferra, M. (2018). CÓMO MOTIVAR A APRENDER EN LA UNIVERSIDAD: UNA ESTRATEGIA FUNDAMENTAL CONTRA EL FRACASO ACADÉMICO EN LOS NUEVOS MODELOS EDUCATIVOS. Educational Psychology. https://doi.org/10.1080/01443410.2018.1412604</p>

  • Colaboradores sobre Creación de empresas. (2010). Las 5 causas más frecuentes del fracaso empresarial. Emprendalia Magazine.

  • Suárez, J., Albisu, L. M., Sotolongo, N., & Blanco, F. (2007). Factores de éxito y fracaso en el comportamiento innovador de las empresas ganaderas cubanas. (Spanish). Pastos y Forrajes.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.