Curățarea patului animalului de companie: 5 sfaturi pentru dezinfectare
 

Curățarea patului animalului de companie: 5 sfaturi pentru dezinfectare

Animalul de companie vă va mulțumi pentru patul curat și dezinfectat. Va dormi confortabil și în siguranță. Aflați în ce constă curățarea patului animalului de companie!
Curățarea patului animalului de companie: 5 sfaturi pentru dezinfectare

Ultima actualizare: 11 martie, 2023

Curățarea patului animalului de companie este foarte importantă. Acesta este locul lui de odihnă și trebuie să fie mereu impecabil. Cu toate acestea, nu este la fel de ușor ca schimbarea cearșafurilor din patul nostru. Trebuie să vă asigurați că eliminați eventualele microorganisme care afectează sănătatea animalului de companie.

La aceasta se adaugă și forma patului. Paturile pentru câini sunt adesea mari și realizate din materiale rigide care îngreunează introducerea în mașina de spălat, de exemplu.

Mai jos, vă vom explica totul despre curățarea patului animalului de companie în mod rapid și eficient!

Sfaturi pentru curățarea și dezinfectarea patului animalului de companie

Patul animalului de companie trebuie să fie întotdeauna curat și dezinfectat. Îngrijirea acestui articol trebuie să aibă loc frecvent. În patul animalului se acumulează păr, piele moartă, resturi de mâncare și chiar purici și căpușe. Toate acestea pot dăuna sănătății animalului de companie.

1. Curățați părul

Principalul lucru este evitarea acumulării de păr, care îngreunează sarcina de curățare. Folosiți un aspirator și curățați patul, zona de sub el și zona din jur. De asemenea, puteți folosi o rolă de scame sau orice alt articol similar.

Cățel în pătuț
Patul animalului acumulează multe fire de păr, care trebuie aspirate.

2. Demontați patul

După curățarea patului de resturi și păr, trebuie să-l dezasamblați. Este important să spălați textilele.

După acest pas, începeți să curățați petele. Aveți opțiunea de a folosi un produs pentru îndepărtarea petelor și o periuță de dinți sau de a spăla articolul în mașina de spălat.

Pentru a dezinfecta aceste elemente, verificați eticheta produsului pentru a descoperi recomandările de spălare. Dacă este posibil, spălați totul cu apă fierbinte, detergent și puțin bicarbonat de sodiu. Acest ultim element contribuie la îndepărtarea petelor, la dezinfectare și la dezodorizare.

3. Spălați salteaua

Mulți oameni evită spălarea saltelei de teamă să nu o deterioreze. Îngrijorarea este reală. Dacă nu faceți acest lucru corect, animalul de companie poate rămâne fără saltea. Din fericire, există mai multe modalități de a face acest lucru:

  • Prima variantă: Saltelele rigide pot fi spălate în mașina de spălat fără a se deteriora. Adăugați puțin oțet.
  • A doua variantă: Pentru saltelele care își pot pierde forma în mașina de spălat, exista un truc util. Folosiți mingi de tenis. Puneți salteaua în mașina de spălat, adăugați produse de curățare și puneți două sau trei mingi de tenis în cuvă. Salteaua nu își va pierde volumul.

4. Lăsați patul să se usuce foarte bine

Al patrulea sfat pentru curățarea patului animalului de companie are de-a face cu uscarea. Nu puneți salteaua în uscător, deoarece s-ar putea deteriora. Alegeți o zonă a casei unde se poate usca natural. Este foarte important ca toate piesele să se usuce corespunzător, deoarece umiditatea poate genera mirosuri neplăcute, ciuperci și probleme ale pielii (cum ar fi micoza Malassezia).

5. Fiți foarte atenți la produsele folosite

Încheiem lista de sfaturi pentru curățarea patului animalului de companie invitându-vă să fiți deosebit de atenți la produsele pe care le utilizați. Dacă animalul este predispus la dezvoltarea alergiilor, cel mai bine este să optați pentru produse speciale.

Există o serie de săpunuri sau detergenți pentru textilele animalelor de companie. O altă opțiune este să utilizați produse naturale precum oțetul alb sau bicarbonatul de sodiu, care sunt eficiente în dezinfectare și dezodorizare și nu provoacă disconfort animalelor de companie.

În oricare dintre cazuri, trebuie să știți că este esențial să clătiți articolele cu multă apă. Uneori apar alergii pentru ca săpunul sau produsele folosite rămân impregnate în materiale.

Pisică în pătuț
Dacă pisica sau câinele suferă de alergii ale pielii, cel mai bine este să cumpărați produse speciale pentru a spăla pătuțul și păturile.

Pat curat, animal de companie fericit!

După curățarea patului animalului de companie, acesta va fi mult mai fericit și liniștit! Faceți acest lucru cel puțin o dată pe lună. Aceasta este o modalitate de a controla posibilii paraziți, cum ar fi puricii și căpușele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bajwa, J. (2017). Canine Malassezia dermatitis. The Canadian Veterinary Journal58(10), 1119.
  • Desachy, F. (2018). Los cuidados del perro día a día. Parkstone International.
  • Kale, A., & Gaspari, A. A. (2021). A dog lover’s dilemma: airborne allergic contact dermatitis to tylosin. JAAD Case Reports7, 100-102.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.