Cum se curăță salteaua mucegăită?
 

Cum se curăță salteaua mucegăită?

Spațiul în care dormim este expus la umiditate și contact cu diferite secreții umane. Dacă detectăm prezența mucegaiului pe saltea, acesta trebuie îndepărtat imediat.
Cum se curăță salteaua mucegăită?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Patul este unul dintre elementele locuinței expuse la diferite tipuri de pete. Unele derivă din contactul uman, altele din umiditate și altele din folosirea în sine. Este un obiect care trebuie păstrat curat, întrucât este în permanență în contact cu pielea. Cum se curăță salteaua mucegăită?

Acest tip de pete pot apărea din cauza unui nivel ridicat și susținut de umiditate în mediu. De vină sunt și transpirația și contactul cu sângele și alte secreții umane. Curățarea unei saltele mucegăite este importantă pentru sănătate, deoarece este locul în care dormim zilnic.

Ce este mucegaiul și de ce apare pe saltea?

Salteaua are dezavantajul că, din cauza dimensiunii sale, nu poate fi pusă în mașina de spălat rufe. Prin urmare, metodele de igienizare trebuie să se bazeze pe prevenție. Cu toate acestea, dacă umiditatea a provocat apariția mucegaiului sau a altor pete, există diferite tehnici de curățare.

Oțetul alb, bicarbonatul de sodiu și săpunul sunt câteva articole eficiente în acest scop. Totuși, fiecare se aplică în mod diferit.

Cum se curăță salteaua mucegăită? 4 metode eficiente

Dacă apariția mucegaiului nu a putut fi evitată din cauza neglijenței sau excesului de umiditate, puteți să curățați și să dezinfectați salteaua folosind următoarele tehnici:

1. Săpun și apă

Cea mai simplă soluție este amestecul de apă și săpun natural. Aceste componente previn deteriorarea țesăturilor și sunt eficiente în cazul petelor simple, cum ar fi cele de alimente sau produse cosmetice.

Pentru petele mai complexe, folosiți alte metode. În cazul umezirii saltelei cu apă, este important ca aceasta să nu se acumuleze.

Copil care a udat patul
Petele generate de umiditatea corpului pot duce la apariția mucegaiului pe termen mediu.

2. Oțet alb

Unul dintre principalele avantaje ale aplicării oțetului este faptul că, pe lângă combaterea petelor de mucegai, reduce mirosul neplăcut. Aceasta este o altă problemă apărută din cauza umidității greu de eliminat. În plus, bicarbonatul de sodiu ajută la neutralizarea mirosului și  dezinfectează suprafața.

3. Expunere la soare

A avea o saltea expusă permanent la un mediu umed favorizează apariția mucegaiului, a acarienilor și a microorganismelor. Contactul lor cu corpul uman prezintă riscuri grave pentru sănătate, în special în sfera respiratorie.

Aerisirea saltelei și scoaterea ei la soare este o opțiune eficientă pentru a preveni acumularea de umezeală. Înainte de a o pune la loc, este important să o curățați cu un aspirator pentru a îndepărta polenul și resturile de mucegai.

4. Alcool izopropilic

Una dintre cele mai comune și eficiente metode de curățare a saltelei mucegăite este înmuierea unei cârpe într-o soluție de apă și alcool. Folosiți 50% din fiecare componentă. Cârpa trebuie sa fie curată.

Este indicată frecarea sectorului afectat al saltelei cu mișcări circulare. Când ați terminat, frecați din cu laveta umezită doar cu apă.

Câteva considerații

În cazul identificării prezenței acestei ciuperci în saltea, este important să luați măsurile necesare pentru a o elimina imediat. În general, în 48 de ore de la udare, este posibilă curățarea și dezinfectarea eficientă.

Dacă lenjeria de pat a fost în contact cu mucegaiul, aceasta trebuie îndepărtată și spălată. Este necesar să folosi apă fierbinte și să adăugați înălbitor sau dezinfectant pe bază de ulei de pin.

Cum să preveniți apariția mucegaiului în saltea?

Una dintre cele mai bune metode de a combate petele de mucegai de pe saltea este prevenirea acestora. Pentru aceasta, trebuie luate în considerare diferite aspecte, cum ar fi acumularea de praf.

Curățarea saltelei de praf se face cu un aspirator. Folosiți protecția necesară, adică mănuși pentru mâini, ochelari de protecție pentru ochi și o mască pentru față.

Reducerea umidității din mediu ajută la prevenirea petelor de mucegai. Elemente precum dezumidificatoarele sunt eficiente în eliminarea apei prezente în aer. În plus, plasarea protecțiilor pentru saltea reprezintă un alt strat de siguranță împotriva agenților externi.

Se recomandă întoarcerea saltelei din când în când, deoarece fundul nu este bine aerisit. Acest lucru produce pete de mucegai și umezeală în timp, precum și un miros urât.

Cum se curăță salteaua mucegăită cu aspiratorul

Produse de evitat atunci când se curăță salteaua mucegăită

Unele produse comerciale sunt dăunătoare pentru țesăturile saltelei. Este important să nu folosiți următoarele componente pe suprafața acesteia:

  • Înălbitor: poate deteriora grav salteaua, o poate decolora și poate provoca pete ireversibile.
  • Exces de apă: utilizarea apei trebuie să fie delicată. Aplicați metode de uscare imediată pentru a nu înrăutăți situația.
  • Peroxid de hidrogen: este posibil ca acesta să afecteze țesăturile și să genereze pete.

Păstrați curățenia

Metodele de igienizare trebuie să fie însoțite de schimbarea lenjeriei de pat la maxim 2 săptămâni. Scuturarea așternuturilor, inclusiv pilotele și pernele, este importantă pentru a preveni acumularea de murdărie.

Verificați și suportul pe care stă salteaua. Uneori, bazele din lemn pot fi afectate de mucegai, care trece pe țesături. Dacă urmează să depozitați o saltea nefolosită, alegeți un loc cu umiditate scăzută.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Encalada Paredes, María Estela,  Detección de hongos en la cama avícola, causantes de micosis en los pollos de ceba. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria [Internet]. 2011;12(6):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63622160003
  • Arias, Luis Alejandro, Tautiva, Luz Andrea, Piedrahíta, Wilson, Chaves, Bernardo,  Evaluación de tres métodos de control del Moho blanco (Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary) en lechuga (Lactuca sativa L.). Agronomía Colombiana [Internet]. 2007;25(1):131-141. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180316240015
  • Robledo, Gerardo, Urcelay, Carlos, Heredia, Federico, Morera, Guillermo, Cagnolo, Luciano,  Interacciones entre hongos de la madera (Agaricomycete) y árboles nativos y exóticos de un ecosistema urbano (Córdoba, Argentina). Bosque [Internet]. 2014;35(3):391-398. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173133052013
  • Marmolejo, José G., Méndez Cortes, Heriberto,  Diversidad de hongos causantes de pudrición de la madera en cinco especies de pinos en Nuevo León, México. Revista Mexicana de Micología [Internet]. 2007; (25):51-57. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=88302510

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.