8 greșeli care provoacă mirosul urât al hainelor
 

8 greșeli care provoacă mirosul urât al hainelor

Știați că există mulți factori care pot declanșa mirosul urât al hainelor? Nu este vorba doar despre mirosul corporal. Vă spunem cum să preveniți această problemă!
8 greșeli care provoacă mirosul urât al hainelor

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știați că s-ar putea să faceți unele greșeli care provoacă mirosul urât al hainelor? În general, a avea haine cu miros și textură plăcute ne permite să ne simțim bine. Îmbrăcămintea, care interacționează cu pielea, ne oferă plăcerea de a ne simți curați și prezentabili.

De aceea, atunci când hainele sunt impregnate cu un miros urât, apare o senzație foarte neplăcută. Dar ce cauzează această situație? De ce, în ciuda faptului că le spălăm în mod regulat, nu mai miros bine? Există mai mulți factori care afectează mirosul hainelor.

8 greșeli care provoacă mirosul urât al hainelor

De multe ori, ne gândim că, pentru a evita mirosurile neplăcute ale hainelor, este suficient să punem în mașina de spălat niște balsam sau detergent foarte parfumat. Totuși, îngrijirea hainelor este mai complexă. Care sunt greșelile pe care ar trebui să le evităm?

1. Nu spălați imediat hainele

La dezbrăcarea hainelor, multe persoane au obiceiul de a le pune la aer pentru o altă utilizare. Cu toate acestea, ignorarea spălării poate fi o mare greșeală, mai ales dacă ați avut o zi plină și ați transpirat.

În cazul anumitor textile, aerisirea nu este suficientă . Dimpotrivă, mirosul urât se impregnează și mai mult . În plus, puteți răspândi mirosul în tot dulapul.

În plus, bacteriile se acumulează de fiecare dată când reutilizați hainele nespălate. Din acest motiv, se recomandă spălarea imediată hainelor cu miros, în special a celor care stau direct pe piele.

Femeie care descoperă mirosul urât al hainelor

2. Puneți hainele urât mirositoare direct în mașina de spălat

O altă greșeală comună este să puneți rufele în mașina de spălat fără a le curăța mai întâi manual. Este indicat să frecați hainele la axile sau în părțile care acumulează mirosuri neplăcute din cauza fluidelor corporale. Este cazul lenjeriei intima și al șosetelor.

3. Amestecați rufele

În general, este convenabil să separați articolele de îmbrăcăminte care urmează să fie spălate în mașină în funcție de culori și tip de țesătură. Totuși, dacă aveți articole de îmbrăcăminte care miros foarte urât, este de preferat să le spălați separat.

De exemplu, îmbrăcămintea sport nu trebuie amestecată cu îmbrăcăminte delicată. Este posibil ca mirosul urât să se transfere.

4. Lăsați hainele umede

O altă greșeală care provoacă mirosul urât al hainelor este depozitarea acestora umede. Este ceva care se întâmplă mai des pe timpul iernii pentru că hainele nu se usucă la fel de repede.

Este o greșeală foarte gravă deoarece umiditatea încurajează dezvoltarea microorganismelor care generează miros urât. De fapt, acest miros este greu de îndepărtat.

Recomandarea generală este să le aerisim și să le oferim hainelor suficient timp de uscare înainte de a le plia și a le pune în dulap. Dacă avem uscător, trebuie să ne asigurăm că hainele sunt complet uscate.

În ciuda utilizării unui ciclu de uscare, unele articole de îmbrăcăminte pot reține mai multă umiditate și au nevoie de ventilație suplimentară înainte de pliere și depozitare.

5. Nu întindeți rapid hainele

Când mașina de spălat se oprește, este important să scoateți rufele din interior imediat. În caz contrar, hainele tind să prindă un miros urât.

Dacă dintr-un motiv oarecare uitați, cel mai bine este să verificați dacă au dobândit un miros neplăcut. Dacă da, trebuie să le spălați din nou folosind un ciclu scurt.

6. Nu curățați mașina de spălat

A nu întreține echipamentul de spălat este o greșeală. Este necesar să se efectueze o curățare regulată a mașinii de spălat și a uscătorului. De exemplu, puteți aplica oțet pe benzile de cauciuc pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

7. Folosiți intens hainele

Deși nu toate articolele de îmbrăcăminte trebuie spălate după fiecare utilizare, este necesar să fim rezonabili. De exemplu, blugii sunt piese vestimentare pe care le putem folosi de mai multe ori. Totuși, nu trebuie să exagerăm deoarece bacteriile se acumulează la fiecare utilizare.

Contactul cu alimentele și alte tipuri de substanțe pot genera murdărie și mirosuri neplăcute. Prin urmare, dacă este posibil, blugii ar trebui să fie spălați la trei purtări. La fel se întâmplă și cu alte articole de îmbrăcăminte.

În cazul hainelor care se spală mai rar, putem folosi o cârpă cu apă și săpun în zona axilei.

8. Permiteți mirosurilor intense să ajungă la haine

În unele apartamente, zona de spălat nu este foarte mare. Uneori, este chiar lângă bucătărie, așa că este foarte ușor ca mirosul de mâncare să intre în haine.

Din acest motiv, este necesar să planificați spălarea astfel încât să nu coincidă cu orele mesei, mai ales dacă gătiți carne sau pește. De asemenea, nu trebuie să existe contact cu fumul de țigară sau alte substanțe.

Mirosul neplăcut impregnat în haine

Deși mirosul urât al hainelor poate proveni din diverse surse, cel mai frecvent motiv este transpirația. Din acest motiv, hainele sport au adesea un miros neplăcut. Este produs de aburul care iese din porii pielii pentru a stabiliza temperatura și, în multe cazuri, este produs de bacterii și de alți factori de igienă sau de mediu.

Oamenii de știință de la Universitatea Britanică din Northumbria, Chamila J Denawaka , Ian A Fowlis și John R Dean și-au asumat sarcina de a investiga transpirația neplăcută care pătrunde în îmbrăcăminte.

Potrivit cercetării, intitulate „ Originea, impactul și eliminarea mirosului urât al hainelor murdare”, șase elemente chimice generează transpirația urât mirositoare. În plus, aceștia au identificat prezența anumitor bacterii care provoacă mirosul puternic.

O bună igienă corporală și utilizarea deodorantelor care previn mirosul neplăcut este esențială pentru a preveni proliferarea acestor bacterii.

Oțet și bicarbonat de sodiu

Utilizați produsele potrivite pentru a preveni mirosul urât al hainelor

Este necesar să ne amintim importanța folosirii produselor potrivite pentru spălare. Dincolo de opțiunile chimice, alternative precum oțetul alb pot fi de mare ajutor. Adăugați-l în timpul clătirii hainelor.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu și lămâia sunt aliați excelenți împotriva mirosurilor neplăcute. Ajută la o curățare excelentă, sunt antibacteriene și ajută la păstrarea hainelor impecabile.

În plus, puteți pune în garderobă produse naturale care parfumează hainele și folosi parfumuri speciale pentru textile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Denawaka CJ, Fowlis IA, Dean JR. Source, impact and removal of malodour from soiled clothing. J Chromatogr A. 2016 Mar 18;1438:216-25. doi: 10.1016/j.chroma.2016.02.037. Epub 2016 Feb 15. PMID: 26898151. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26898151/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.