Cum se curăță siliconul de pe haine? - Doza de Sănătate
 

Cum se curăță siliconul de pe haine?

Petele de pe haine duc la dureri de cap, mai ales atunci când refuză să iasă. Eliminarea siliconului este dificilă, dar nu trebuie să fie o traumă dacă aplicați trucurile pe care vi le vom dezvălui mai jos.
Cum se curăță siliconul de pe haine?

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Atunci când faceți reparații simple la domiciliu, îmbrăcămintea se poate păta cu vopsea, uleiuri sau alte materiale care refuză să iasă din țesături. Temerile obișnuite includ îndepărtarea siliconului, ce deteriorează îmbrăcămintea atunci când este înlăturat. Cum se curăță siliconul de pe haine?

Siliconul se poate curăța fără a lăsa o urmă a ceea ce s-a întâmplat. Totul va depinde de cât de repede acționați și de trucul aplicat. Nu știți ce să faceți? Ați ajuns în locul potrivit!

Cum se curăță siliconul de pe haine?

Datorită caracterului practic și caracteristicilor sale, siliconul este unul dintre cele mai utilizate produse pentru lipire. Același lucru se întâmplă și în domeniul profesional, după cum specifică un articol publicat pe portalul Chemical Safety Facts, care evidențiază rolul cheie al acestui material în diverse segmente ale economiei.

Este incolor, impermeabil și biocompatibil. Pentru lucru manual și mici aranjamente de uz casnic, există batoane ce pot fi topite cu ajutorul pistolului de lipit. Accidental, picăturile cad pe țesături. Cu următoarele recomandări, veți reduce timpul investit în curățarea acestuia, în timp ce veți avea grijă de îmbrăcăminte.

1. Folosiți hârtie și fier de călcat

Acest truc este ideal atunci când doriți să îndepărtați siliconul care este moale. Este esențial ca pata să fie recentă.

Îndepărtați țesătura și așezați-o pe o suprafață netedă. Acoperiți-o cu un șervețel de bucătărie sau hârtie igienică suficient de absorbantă pentru a rezista căldurii unui fier de călcat.

Treceți aparatul la temperatură medie peste hârtie timp de un minut. Apoi, verificați dacă siliconul a aderat la foaie sau dacă procedura trebuie repetată.

Femeie care curăță siliconul de pe haine
Fierul de călcat este de ajutor când vine vorba de siliconul care este încă lichid.

2. Magia gheții

Atunci când intră în contact cu siliconul, gheața îl întărește, permițându-i să fie îndepărtat mai ușor. Puneți cubul de gheață pe pată și așteptați câteva minute, în timp ce lipiciul îngheață. Apoi, îl puteți scoate folosind unghiile, o spatulă, un cuțit sau alte ustensile, având întotdeauna grijă să nu stricați țesătura.

Funcționează pe bumbac, lenjerie și chiar pe materiale textile sintetice. Având în vedere efectul gheții asupra țesăturii și adezivului uscat, puteți, de asemenea, să puneți haina în congelator și să așteptați puțin înainte de a o scoate.

3. Precizia solventului

Există un solvent special care îndepărtează siliconul rece sau proaspăt de pe țesături și alte suprafețe. Trebuie doar să urmați pașii descriși pe ambalaj. De obicei, constau în întinderea produsului pe pată și așteptarea timp de aproximativ 5 minute. După această perioadă de timp, folosiți o perie moale, un cuțit sau orice altă ustensilă.

4. Acetonă și alcool: combinație eficientă

Amestecați alcool de 70 sau 96 de grade cu acetonă în cantități egale. Cu o cârpă, frecați partea afectată și verificați dacă pata iese. În același timp, verificați starea țesăturii. Odată ce siliconul se înmoaie, îndepărtați rămășițele cu ajutorul unui cuțit cu vârf rotund, al unghiilor sau al unei spatule.

5. Folosiți o linguriță

Pentru această tehnică trebuie să fiți destul de agili, deoarece trebuie să acționați rapid. Profitați de faptul că siliconul este moale și trageți-l cu lingurița cât de bine puteți. Funcționează și un cuțit de masă. Dacă siliconul s-a uscat, va fi necesar să combinați această metodă cu oricare dintre celelalte explicate anterior.

6. Benzină albă sau terebentină

Este puțin probabil ca trucurile de mai sus să funcționeze pe siliconul întărit de multă vreme. Folosiți benzina albă sau băuturi spirtoase minerale. Acestea acționează ca un solvent odată ce ajung pe îmbrăcăminte. Folosiți o perie moale sau, dacă preferați să nu riscați, o cârpă. Frecați timp de 5 minute sau până când pata nu mai este vizibilă.

Lucruri de evitat atunci când îndepărtați siliconul de pe îmbrăcăminte

Persoană care își curăță unghiile de silicon

Succesul trucurilor constă în a nu greși, cum ar fi să vă grăbiți să spălați țesătura. Aceasta este probabil prima reacție, dar va determina expansiunea siliconului.

De asemenea, nu udați haina imediat, deoarece siliconul se va solidifica, îndepărtarea devenind dificilă. Este mai bine să așteptați să se usuce singur și să efectuați procesele recomandate mai sus, cum ar fi utilizarea acetonei, a fierului de călcat sau a gheții.

Precauții de bază pentru îndepărtarea siliconului din țesături

Precauții de bază pentru îndepărtarea siliconului din țesături:

  • Pentru a verifica dacă țesăturile delicate nu se vor deteriora, testați amestecul de acetonă și alcool sau solvent într-un loc discret pe îmbrăcăminte.
  • Spălați hainele cu detergent obișnuit și uscați-le în aer liber. Nu uitați să nu le spălați imediat după ce s-au pătat.
  • Dacă pata este încăpățânată, înmuiați un burete în apă cu săpun și încercați să îndepărtați rămășițele fără a folosi forță asupra țesăturii.
  • Nu excludeți utilizarea mănușilor și a măștilor atunci când manipulați benzină albă, terebentină sau alt solvent, deoarece există riscul de otrăvire sau deteriorare a pielii.

În cele din urmă, cel mai bun sfat pentru a evita stricarea hainelor atunci când lucrați cu silicon este să optați pentru haine vechi, pe care nu le mai folosiți pentru a ieși din casă. În acest fel, nu veți avea regrete!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.