5 sfaturi pentru spălarea cuverturilor corect - Doza de Sănătate
 

5 sfaturi pentru spălarea cuverturilor corect

Cuverturile de pat sunt un tovarăș de nedespărțit în fiecare etapă de odihnă, dar deseori trecem cu vederea igiena lor. Astăzi, îți vom spune cum să speli corect cuverturile de pat.
5 sfaturi pentru spălarea cuverturilor corect

Ultima actualizare: 26 mai, 2021

Oamenii s-au obișnuit să apeleze la cuverturi de pat în dormitoare. Cu toate acestea, există o neglijență generalizată legată de lipsa de întreținere a așternuturilor cu umpluturi groase. În consecință, acei faimoși acarieni și alergeni sunt deseori prezenți. Având în vedere acest lucru, vrem să-ți oferim 5 sfaturi pentru spălarea cuverturilor în mod corect.

Aceasta este o situație pe care o considerăm de importanță minoră. Totuși, acumularea de murdărie poate atinge niveluri îngrijorătoare care ne afectează somnul, rezultând o reacție în lanț. Prin urmare, pentru a pune capăt acestui inconvenient, este timpul să acordăm fiecărui tip de cuvertură nivelul de importanță pe care îl merită. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre spălarea cuverturilor corect!

Tipuri de cuverturi de pat

Înainte de a-ți oferi sfaturi pentru spălarea cuverturilor corect, trebuie să stabilim ce tipuri de cuverturi există pentru a alege metoda potrivită de igienizare. Având în vedere acest lucru, este timpul să stabilim variabilele pe care le poate avea acest articol.

Cuverturi de pat reglabile

Acest tip de cuvertură de pat are particularitatea de a se adapta optim la saltele deoarece are benzi elastice în colțuri. Acest lucru permite o potrivire perfectă și îmbunătățește estetica dormitorului. Mai mult decât atât, rămâne fixă pe pat pe tot parcursul perioadei de odihnă, în ciuda mișcărilor bruște ale celor care dorm.

Cuverturi de pat clasice

În acest caz, întreaga țesătură este formată din 50% poliester și 50% bumbac. Prin urmare, îngrijirea trebuie să fie mai detaliată atunci când vine vorba de spălare. Cuverturile de pat clasice au un avantaj în ceea ce privește eleganța pe care o prezintă.

Pilotă și pernă
Există diferite tipuri de cuverturi și unele dintre ele necesită o îngrijire specială atunci când vine vorba de curățare.

Plăpumi

Plapuma clasică are două variante: naturală sau sintetică. În acest sens, tinde să aibă greutăți diferite în funcție de temperatura pentru care este proiectată.

Cuverturi matlasate

Țesătura cuverturilor matlasate păstrează un procent ridicat din căldura corporală a utilizatorilor. Astfel, sunt foarte utile în anotimpurile reci. Această proprietate este generată de o țesătură mai groasă, care crește nivelul de complexitate în timpul curățării.

Pilote

Inspirate de plapumă, pilotele prezintă o combinație de țesătură exterioară cu umplutură de fibre. În acest caz, este imposibil să îndepărtezi umplutura pentru curățare, deoarece pilotele sunt cusute cu totul.

Cât de des ar trebui să speli cuverturile de pat?

Unul dintre factorii care duc la spălarea incorectă a cuverturilor de pat este lipsa cunoștințelor cu privire la intervalele de curățare recomandate. Analizează atât utilizarea pe care o primește cuvertura, cât și materialul din care este făcută.

Cuverturile de pat pe care le folosești intermitent și care au husă pot fi spălate la fiecare 5 sau 6 luni. În schimb, cele pe care le utilizezi în mod regulat și care au un strat exterior subțire necesită întreținere la fiecare 3 luni. Desigur, intervalele variază dacă apare un accident neprevăzut.

5 sfaturi pentru spălarea cuverturilor corect

Spălarea unei cuverturi poate părea o sarcină simplă, dar facem adesea anumite greșeli care ajung să deterioreze inutil produsul. Pentru a evita acest lucru, ține cont de următoarele 5 sfaturi pentru spălarea cuverturilor corect!

1. Citește eticheta pentru a spăla cuverturile de pat în mod optim

Informațiile de spălare și întreținere de pe etichetele cuverturilor pot fi un bun început. Prin urmare, reține sfaturile date de producător pentru a crește durata de viață a cuverturilor. Cu toate acestea, poți încerca să crești temperatura de spălare indicată pentru majoritatea pilotelor, deoarece acest lucru va fi benefic.

2. Îngrijește cuverturile de pat nordice (cu fulgi) într-un mod special

Nu toate cuverturile de pat pot fi spălate conform instrucțiunilor de pe etichetă, întrucât în ​​cazul cuverturilor de pat nordice (cu fulgi), de exemplu, îngrijirea necesită mai mulți pași. Prin urmare, pentru a le îngriji în mod corespunzător, respectă pașii de mai jos:

  • Pune cuvertura în mașina de spălat.
  • Adaugă 3 mingi de tenis acoperite cu șosete în cuva mașinii de spălat. Lovirea mingilor de pilotă va ajuta la o rearanjare satisfăcătoare a fulgilor.
  • Folosește apă rece și detergent pentru îngrijire specială.
  • Pornește mașina de spălat și alege un program delicat.
  • Lasă pilota să se usuce în aer liber și întoarce-o de mai multe ori pentru îndepărtarea completă a umezelii. De asemenea, poți folosi un spray anti-acarieni.

3. Evită mașinile mici de spălat când speli cuverturile de pat

Cuva mașinii de spălat ar trebui să aibă o capacitate de cel puțin 7.5 kg pentru curățarea cuverturilor de pat în mod optim. În caz contrar, curățarea va fi slabă din cauza mobilității reduse. În același timp, cuvertura s-ar putea rupe.

4. Nu folosi balsam pentru a spăla cuverturile de pat

Balsamul nu acționează asupra petelor, ci dă o senzație de catifelare și adaugă parfum hainelor. Cu toate acestea, în cazul produselor din fibre sintetice, nu are niciun efect. De fapt, substanțele chimice se acumulează inutil și sunt un catalizator pentru deteriorare.

Spălarea cuverturilor corect cu detergent
Nu utiliza balsam de rufe pentru cuverturi, deoarece substanțele chimice ar putea ajunge să le distrugă.

5. Folosește cantitatea potrivită de detergent

Ultimul sfat pentru spălarea cuverturilor de pat se bazează pe utilizarea corectă a detergentului, deoarece este esențial să eviți îmbâcsirea umpluturii. Folosește o treime din cantitatea clasică de detergent pentru o curățare profundă fără excese nocive.

Aplicarea sfaturilor pentru spălarea cuverturilor de pat corect va prelungi utilizarea acestora

Procesul de curățare a cuverturilor de pat nu se termină odată cu ciclul de spălare. Etapele de uscare și depozitare pot fi punctul de cotitură în îngrijirea lor. Așadar, în anotimpurile în care nu utilizezi cuverturile de pat, depozitează-le în pungi de plastic fără urme de umiditate.

În concluzie, spălarea regulată a cuverturilor de pat inactivează acarienii și bacteriile. În același timp, durata de viață a materialului este prelungită considerabil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.