5 trucuri pentru întreținerea corectă a saltelei de pat - Doza de Sănătate
 

5 trucuri pentru întreținerea corectă a saltelei de pat

Știai că, pentru a menține o saltea de pat în stare optimă, este indicat să o întorci pe partea cealaltă o dată pe săptămână—nu doar o dată în fiecare sezon, cum probabil obișnuiești să faci? Unul dintre cele mai bune trucuri ca să ai un somn mai odihnitor este să-ți îngrijești salteaua.
5 trucuri pentru întreținerea corectă a saltelei de pat

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tu știi ce presupune întreținerea corectă a saltelei de pat? Ne petrecem o bună parte din viață întinși pe salteaua patului nostru. Deși nu îi acordăm toată atenția cuvenită, salteaua de pat este unul dintre cele mai importante obiecte din locuință.

Problema este faptul că, odată cu trecerea timpului, saltelele tind să acumuleze murdărie. Deși nu îi putem vedea mereu cu ochiul liber, acarienii pot invada salteaua, afectându-ne negativ starea de sănătate.

Transpirația, praful și celulele cutanate moarte creează un mediu ideal pentru asemenea microorganisme. Pe măsură ce numărul lor crește, acestea pot deveni cauza principală a alergiilor.

În ciuda importanței sale, multe persoane nu își rezervă suficient timp pentru a-și întreține și dezinfecta salteaua de pat. De fapt, nici măcar nu cunoaștem modul corect de a face acest lucru!

Vestea bună este că puține treburi casnice sunt mai simple decât întreținerea corectă a saltelei de pat. Nu trebuie să depui un efort suplimentar sau să cumperi produse scumpe.

În cele ce urmează îți prezentăm 5 trucuri esențiale pentru întreținerea corectă a saltelei de pat. Citește în continuare și ia aminte!

1. Întoarce salteaua pe partea cealaltă periodic

Bărbat aplicând trucuri pentru întreținerea corectă a saltelei de pat

Întoarcerea saltelei de pat pe partea cealaltă nu garantează că aceasta este lipsită de acarieni și dezinfectată. Însă acest truc te ajută să o aerisești și previne deformarea sa.

Te sfătuim să-ți întorci salteaua pe partea cealaltă o dată pe săptămână. De asemenea, rotește-o astfel încât părțile care ating tăblia patului să se schimbe.

Nu este indicat ca salteaua să rămână în aceeași poziție prea mult timp. În cele din urmă, acest obicei o poate deteriora, creându-ți mult disconfort.

2. Aerisește-o

Probabil ai mai auzit de faptul că obiceiul de a-ți face patul în fiecare dimineață îți pune în pericol sănătatea. Deși acesta face parte din rutina zilnică a celor mai mulți dintre noi, se pare că persoanele care susțin că acesta este un obicei prost au oarecum dreptate.

Cu siguranță nu dorești să-ți lași dormitorul în dezordine toată ziua, dar este bine să aștepți o oră după trezire înainte să-ți faci patul.

Acarienii se reproduc mai ușor în medii umede și călduroase, drept pentru care saltelele de pat pot deveni cuiburi ideale pentru acești dăunători.

Cel mai indicat este să îndepărtezi păturile și cearșafurile dimineața, astfel încât salteaua să se aerisească.

Totodată, aerisește-ți dormitorul pentru a te asigura că aerul din el este proaspăt și a elimina umezeala acumulată.

3. Folosește bicarbonat de sodiu

Bicarbonat folosit pentru întreținerea corectă a saltelei de pat

Aplicarea de bicarbonat de sodiu și apă oxigenată constituie un remediu simplu și eficient pentru a-ți dezinfecta complet salteaua de pat.

Când le combini, aceste două produse oferă un efect antiseptic, antibacterian și antifungic care poate reduce prezența mai multor tipuri de microorganisme.

Ingrediente

  • 3 linguri (30 g) de bicarbonat de sodiu
  • 1 cană (250 ml) de apă oxigenată 3%
  • 2 picături de săpun lichid

Ustensile

  • O sticlă cu pulverizator
  • O cârpă curată

Instrucțiuni

  • Mai întâi, amestecă bicarbonatul de sodiu cu apa oxigenată până când primul ingredient se dizolvă complet.
  • Apoi, adaugă săpunul lichid și continuă să amesteci până obții o soluție omogenă.
  • Toarnă soluția în sticla cu pulverizator.
  • Pulverizează o cantitate generoasă din acest remediu pe saltea, concentrându-te asupra porțiunilor cu pete.
  • Lasă soluția să stea câteva minute, apoi freacă salteaua cu o cârpă uscată și curată.
  • La final, îndepărtează orice urmă de soluție cu aspiratorul.
  • Repetă acest proces cel puțin o dată pe lună.

4. Folosește ulei de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai este un agent antibacterian puternic care poate elimina mirosurile neplăcute ce tind să îmbâcsească saltelele de pat.

Proprietățile sale naturale elimină factorii din cauza cărora saltelele devin medii propice pentru acarieni și, de asemenea, ucid bacteriile nocive care se pot acumula pe acestea.

Ingrediente

  • ½ cană (100 g) de bicarbonat de sodiu
  • 8 picături de ulei esențial de arbore de ceai
  • ¼ cană (62 ml) de oțet alb

Instrucțiuni

  • Mai întâi, amestecă bicarbonatul de sodiu cu uleiul de arbore de ceai.
  • Apoi, picură soluția obținută cu grijă pe saltea.
  • Freacă salteaua cu o perie și aplică puțin oțet alb pentru a activa soluția.
  • Lasă remediul să acționeze timp de o oră.
  • La final, îndepărtează soluția rămasă cu ajutorul unui aspirator.

5. Schimbarea cearșafurilor și a cuverturilor, una dintre cele mai simple măsuri pentru întreținerea corectă a saltelei de pat

Întreținerea corectă a saltelei de pat cu așternuturi noi

Folosirea cearșafurilor și a cuverturilor într-un mod inteligent reprezintă un alt truc pentru întreținerea saltelei de pat, care te ajută să previi deteriorarea sa prematură. Însă aceste accesorii se murdăresc foarte repede și absorb transpirație, praf și murdărie în fiecare zi.

Te sfătuim să schimbi cearșafurile și cuverturile o dată pe săptămână și să le speli bine cu un produs dezinfectant.

Înainte de a investi bani în așternuturi noi, asigură-te că acestea sunt fabricate din materiale care permit aerisirea saltelei, sunt rezistente și pot fi spălate cu ușurință.

Dezinfectarea și întreținerea corectă a saltelei de pat este mai simplă decât bănuiești. Această practică este sănătoasă și esențială, drept pentru care trebuie să o incluzi în rutina ta săptămânală de curățenie. Urmează sfaturile prezentate în acest articol și îți vei proteja salteaua împotriva murdăriei și microorganismelor nocive.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.