Cum să cureți peria de păr în mod corect
Știi cum să-ți cureți peria de păr în mod corespunzător? Este normal ca acest instrument să înceapă să acumuleze fire de păr de fiecare dată când îl utilizezi. Unele dintre ele se rup în timpul procesului de periere sau pur și simplu cad pentru a face loc părului nou. Oricum ar fi, părul nu este singurul lucru care începe să se acumuleze pe perie, deci este important să o cureți în mod regulat.
Efectuarea acestui proces de curățare și dezinfectare va preveni, fără îndoială, lucruri care îți pot afecta părul sau pielea capului. Particulele de praf, uleiul din produsele pe care le folosim (sau pe care îl secretă pielea capului), bacteriile și contaminanții din mediu se acumulează în periile de păr.
Vrem să-ți împărtășim câteva sfaturi care vor facilita procesul de curățare și vor preveni acumularea murdăriei la fiecare utilizare și deteriorarea părului.
De ce este important să cureți peria de păr?
După cum am menționat, periile de păr pot deveni o sursă de murdărie, bacterii și ciuperci. De fapt, studiile au arătat faptul că părul de pe cap, sprâncene și barbă găzduiește diverse microorganisme din mediu.
Prin urmare, spălarea părului și curățarea periei sunt esențiale pentru a reduce proliferarea acestor microorganisme. În mod ideal, ar trebui să le faci pe amândouă în același timp, deoarece pieptănarea părului curat cu o perie murdară pune la loc bacteriile pe care tocmai le-ai eliminat din păr.
Te-ar putea interesa:
Cât de des ar trebui să cureți peria de păr?
Conform Academiei Americane de Dermatologie, pierdem între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi. Majoritatea ajung să se încurce în periile de păr. Câte fire de păr se pot acumula pe săptămână sau pe lună într-o perie? Destul de multe, nu?
De aceea, deși nu există reguli pentru spălarea periei de păr, îți recomandăm să efectuezi frecvent procesul de curățare. Acest lucru poate fi după cum urmează:
- O dată pe săptămână dacă aplici o mulțime de produse în păr, în special fixativ sau tratamente fără clătire.
- O dată la două săptămâni dacă ai părul mereu curat și folosești doar câteva produse, tratamente sau uleiuri.
Oricum, poți elimina firele în exces care se acumulează în perie în fiecare zi.
Cum să-ți cureți periile de păr
Curățarea și dezinfectarea periei sau a pieptenului este foarte ușoară, nu durează mult și poți folosi ingrediente naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, care nu modifică pH-ul pielii. De fapt, te ajută să-l reglezi și nu va deteriora peria.
Să vedem instrucțiunile pas cu pas!
1. Îndepărtează părul în exces
Dacă nu ai îndepărtat deja firele de păr din perie, acesta este primul lucru pe care trebuie să-l faci. În funcție de tipul de perie și de cantitatea de păr în exces cu care ai de-a face, ar putea fi greu să faci acest lucru doar cu mâinile. Dacă acesta este cazul, folosește un pieptene subțire cu coadă pentru a facilita procesul.
Poți folosi, de asemenea, un alt tip de pieptene cu peri rigizi, o foarfecă sau un alt element ascuțit. Fă acest pas cu atenție, astfel încât să nu te rănești.
2.Înmoaie pentru a îndepărta murdăria de pe perie
Chiar dacă nu rămân fire de păr vizibile, vei înmuia peria în apă caldă cu șampon sau bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta microorganismele și murdăria blocate în spațiile pe care nu le poți vedea. Acesta este modul în care ar trebui să o faci:
- Pune puțină apă caldă într-un recipient de plastic.
- Adaugă șamponul sau bicarbonatul de sodiu și amestecă, astfel încât să se dizolve bine.
- Pentru o acțiune mai eficientă, folosește șampon și bicarbonat de sodiu simultan.
- Dacă peria este complet din plastic, scufund-o complet și agit-o. Las-o acolo timp de 5 minute.
- Pentru periile care au o anumită căptușeală pe mâner sau în altă zonă, aceasta nu trebuie să intre în contact cu soluția pe care ai pregătit-o. În acest caz, scufundă peria cu capul în jos și lasă nivelul apei să fie suficient de ridicat pentru a înmuia perii.
- Punctul anterior se aplică și periilor din lemn.
Citește mai mult:
3. Îndepărtează particulele de murdărie cu o periuță de dinți
Dacă în timpul procesului de înmuiere și agitare observi că anumite particule de murdărie sunt încă atașate de perie, va trebui să le îndepărtezi cu o periuță de dinți. Pentru a face acest lucru, scoate peria din soluția menționată mai sus, scutur-o pentru a elimina excesul de apă și începe să freci perii cu o periuță de dinți.
Dacă iese multă murdărie, poți înmuia din nou peria în apă caldă pentru a o îndepărta. Continuă să faci acest lucru până când peria rămâne curată.
4. Dezinfectează peria
Acest pas suplimentar pentru dezinfectare este opțional. Vei avea nevoie doar de un castron cu apă caldă și oțet alb:
- Amestecă o jumătate de cană de oțet alb cu o jumătate de cană de apă caldă.
- Înmoaie peria timp de aproximativ 15 până la 20 de minute.
- În funcție de materialele din care este fabricată, ține cont de recomandările de la primul punct.
- Continuă cu pasul următor.
5. Usucă peria
După finalizarea procesului de curățare, spălă peria cu puțină apă rece sau caldă. Scutur-o și pune-o pe o cârpă uscată. Las-o să se usuce și vei avea o perie de păr complet curată!
Bucură-te de o perie de păr curată
Acum știi cum să-ți cureți și dezinfectezi peria de păr! Nu uita să faci acest lucru cel puțin de două ori pe lună. În acest fel, vei elimina orice amenințare care ar putea afecta sănătatea părului și a scalpului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ¿Cómo hacer desinfectantes caseros? Centro Interdisciplinario de Biodiversidad y Ambiente. Disponible en: https://ceiba.org.mx/publicaciones/COVID19/C%C3%B3mo%20hacer%20desinfectantes%20caseros.pdf
- Antonieta Garrote, Ramón Bonet. Alteraciones del cabello y del cuero cabelludo, Cosmética capilar de tratamiento. Offarm. Vol. 27. 3(72-18), 2008. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-alteraciones-del-cabello-del-cuero-13116881
- Roberto Holgado Cuadrado, Elena Irina Mirt. Análisis del crecimiento bacteriano en diversas zonas vivas e inertes. Disponible en: http://www.iesjuangris.com/index.php?option=com_attachments&task=download&id=8
- DO YOU HAVE HAIR LOSS OR HAIR SHEDDING? American Academy of Dermatology Association. Disponible en: https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/shedding