Cum să te speli pe cap în mod corect - Doza de Sănătate
 

Cum să te speli pe cap în mod corect

Dacă până acum te-ai spălat greșit pe cap, probabil ai observat că, indiferent câte măști de păr folosești, nu obții niciodată rezultatele dorite. 
Cum să te speli pe cap în mod corect
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Este important să știi cum să te speli pe cap pentru a avea un păr superb. Poți să te îmbraci cu cea mai elegantă rochie și să porți cei mai frumoși pantofi din magazin. Dacă părul tău nu arată impecabil, toate celelalte elemente sunt inutile.

Aspectul părului are un rol esențial în înfățișarea ta. Podoaba capilară îți încadrează fața și transmite un mesaj celor din jur despre tine. Prin urmare, este important să știi cum să îți îngrijești părul, ținând cont de propriile tale nevoi.

În primul rând, trebuie să înveți cum să te speli pe cap. Îngrijirea zilnică a părului începe cu acest ritual. Dacă nu îl îndeplinești în mod corect, nu contează câte vitamine sau măști folosești ulterior, deoarece părul este deja distrus.

După cum poți vedea, ajungi să dai bani degeaba pe produse care nu te ajută la nimic. În cel mai bun caz, acestea pot repara firele pe care le-ai compromis. Însă cel mai bine este să știi cum să-ți îngrijești părul pentru a preveni deteriorarea.

Te speli pe cap greșit dacă…

Folosești șampon în fiecare zi

Nu trebuie să te speli pe cap prea des

Sunt persoane care nu suportă să stea o zi întreagă fără să se spele pe cap. Se tem că părul se murdărește prea tare și se îngrașă. Astfel, aleg să-l spele zilnic cu șampon.

Totuși, dacă obișnuiești să te speli pe cap cu șampon în fiecare zi pentru perioade lungi de timp, părul se va usca.

Aștepți prea mult până la următoarea spălare

Știm deja că nu trebuie să ne șamponăm părul în fiecare zi. Însă există persoane care cad în cealaltă extremă și se spală pe cap doar o dată pe săptămână.

Dacă îți speli părul prea rar, scalpul se murdărește prea tare și nu-l mai poți curăța în profunzime.

Freci prea tare scalpul

Ne amintim cu toții cum ne spăla mama pe cap când eram mici. Ne freca scalpul atât de tare, încât ne durea. Uneori, reușea chiar să ne zgârie cu unghiile.

În general, când creștem urmăm același procedeu. Dacă este și cazul tău, înseamnă că toată viața te-ai spălat pe cap greșit.

Vei observa că părul tău este fragil și cade din ce în ce mai tare. Chiar dacă folosești diverse măști, nu poți stopa căderea părului.

Folosești prea mult șampon

Nu trebuie să folosești mult șampon când te speli pe cap

Mai mult nu înseamnă mai bine. Chimicalele din compoziția produselor de igienă dăunează scalpului dacă sunt folosite în cantități mai mari decât este necesar.

Te speli cu apă prea fierbinte

Deși temperaturile ridicate sunt benefice pentru piele și pentru circulație, în ceea ce privește capul, lucrurile stau chiar invers. Apa fierbinte usucă scalpul și scade rezistența firului de păr.

Cum să te speli corect pe cap

Alege produsele corecte pentru tipul tău de păr

Trebuie să te speli pe cap cu produsele potrivite

Este important să știi cum să te speli pe cap în mod corect. Părul uscat este diferit de cel gras, drept pentru care fiecare necesită produse speciale.

Pregătește-ți părul

Dacă folosești fixativ, gel sau spumă de păr, îți recomandăm să te piepteni înainte de duș, pentru a elimina reziduurile acestor produse. Astfel, poți să-ți cureți părul mult mai bine, deoarece nu mai există bariere care te împiedică să ajungi la el.

Umezește-ți părul cu apă caldă

Speli pe cap cu apă caldă

Temperaturile extreme usucă firul de păr. Prin urmare, apa caldă este cea mai bună opțiune. Totuși, dacă nu poți găsi temperatura potrivită, cel mai bine este să alternezi între apa rece și cea fierbinte.

Măsoară cantitatea de șampon folosită

Cantitatea de șampon folosită depinde, desigur, de lungimea părului:

  • Păr scurt și mediu: folosește o cantitate de șampon de mărimea unei alune.
  • Păr lung: nu folosi niciodată mai mult șampon decât echivalentul mărimii unei monede.

Freacă scalpul cu vârfurile degetelor

După ce ai aplicat șamponul și a făcut spumă, freacă ușor scalpul cu vârfurile degetelor. Dacă simți că îl atingi cu unghiile, remediază situația și folosește numai buricele degetelor. 

Masează cu mișcări circulare. Clătește apoi produsul și ia-o de la capăt.

Folosește apă rece pentru ultima clătire

Apa rece la ultima clătire îmbunătățește circulația și facilitează absorbția nutrienților în păr și în scalp, îmbunătățind aspectul acestora.

În acest fel, nu mai este necesar să folosești atât de multe produse, deoarece organismul oferă părului vitaminele de care are nevoie și îl hrănește în profunzime.

Acum că ai aflat cum ar trebui să te speli pe cap în mod corect, încearcă să iei măsurile necesare pentru a remedia problema.

Pune în practică sfaturile noastre și povestește-ne dacă au funcționat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • C. Piérard-Franchimont and G. E. Piérard, “Alterations in hair follicle dynamics in women.,” Biomed Res. Int., vol. 2013, p. 957432, Jan. 2013
  • I. Herskovitz and A. Tosti, “Female pattern hair loss.,” Int. J. Endocrinol. Metab., vol. 11, no. 4, p. e9860, Oct. 2013.
  • Garrote,Antonieta and Bonet, Ramón, “Alteraciones del cabello y del cuero cabelludo. Cosmética capilar de tratamiento.,” Offarm., vol. 21, no. 3, p 11-122. Mar. 2008.
  • Divins, María José. (2014).  Cuidado del cabello. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-cuidado-del-cabello-X0213932414396326

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.