10 sfaturi pentru îngrijirea și spălarea hainelor din poliester
 

10 sfaturi pentru îngrijirea și spălarea hainelor din poliester

Deși este sensibil la căldură, poliesterul este o fibră care nu se încrețește și nu se pătează ușor. Aflați cele mai bune sfaturi pentru a-i prelungi durata de viață!
10 sfaturi pentru îngrijirea și spălarea hainelor din poliester

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Poliesterul este una dintre cele mai folosite țesături sintetice. Datorită prezenței sale obișnuite în dulapuri, trebuie luate în considerare mai multe sfaturi pentru îngrijirea și spălarea hainelor din poliester.

Această țesătură nu este doar economică, ci este și rezistentă la întindere, abraziune, cute și mucegai. Cu toate acestea, se poate păta ușor, mai ales dacă cu grăsimi.

Ce este poliesterul?

Poliesterul este o fibră plastică și sintetică, cunoscută sub numele de PET, care este fabricată prin amestecarea unui polimer sintetic cu lanț lung cu un ester al unui acid carboxilic aromatic substituit. Una dintre caracteristicile sale este că nu se micșorează și nu își pierde culoarea.

Prin amestecarea cu alte fibre, cum ar fi bumbacul, se previne șifonarea hainelor. Este ideal pentru fabricarea hainelor sport, deoarece are calități hidrofobe.

Recomandări pentru spălarea hainelor din poliester

Articolele de îmbrăcăminte din poliester nu au nevoie de călcare. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare următoarele sfaturi:

1. Citiți eticheta

Deși poliesterul poate fi spălat în mașină, trebuie să cunoașteți recomandările producătorului, mai ales atunci când țesătura este amestecată cu alte fibre, precum mătasea sau nailonul, care necesită întreținere specială.

Spălarea hainelor din poliester în mașină

2. Tratați petele

Înainte de spălare, curățați petele (în special petele de ulei) cu un săpun cu pH neutru sau cu o soluție de îndepărtare a petelor. Pentru început, este recomandat să mergeți în zonele cele mai susceptibile, cum ar fi axile, manșetele și decolteurile. Pentru a face acest pas, trebuie să începeți prin a aplica soluția pe fibre și a o lăsa să acționeze timp de 15 minute.

3. Sortați hainele

Acest truc constă în separarea hainelor ce urmează a fi spălate după culoare. Astfel, dacă doriți să puneți în valoare albul, puteți folosi un înălbitor cu peroxid de hidrogen.

Dacă hainele sunt din 100% poliester, nu trebuie folosit înălbitor.

4. Puneți hainele pe dos

Întoarcerea hainelor pe cealaltă parte ajută la protejarea lor. De asemenea, previne deteriorarea hainelor atunci când intră în contact cu fermoare sau nasturi de pe alte articole.

5. Spălare în mașină

Deși articolele de îmbrăcăminte din poliester sunt foarte rezistente, se recomanda folosirea ciclurilor scurte de spălare, cu apă rece sau caldă. Temperaturile scăzute previn deteriorarea îmbrăcămintei.

6. Spălare manuală

Spălarea manuală ajută la menținerea calității mai mult timp. Pentru a face acest lucru, hainele trebuie să fie înmuiate cu apă caldă și detergent. Apoi, clătiți-le cu apă rece.

7. Alegeți cu grijă detergentul

După cum am menționat deja, înălbitorul trebuie evitat. Chiar și așa, se pot folosi detergenți obișnuiți. Secretul este să folosiți mai puțin detergent decât recomandă producătorul acestuia.

8. Uscați hainele în aer liber

Deși puteți folosi uscătorul la un program scurt, cel mai bine este să întindeți hainele și să le uscați în aer liber. În primul rând, poliesterul este sensibil la căldură și, dacă hainele sunt expuse la temperaturi ridicate, se deformează. În al doilea rând, poliesterul tinde să se usuce rapid.

Persoană care se ocupă de spălarea hainelor din poliester

9. Folosiți fier de călcat cu abur

Una dintre calitățile poliesterului este faptul că nu tinde să se șifoneze. Totuși, dacă haina conține și o altă fibră, probabil că are nevoie de călcare. Folosiți un fier de călcat cu abur la temperatură medie.

10. Spălați hainele albe din poliester fără înălbitor

Hainele albe necesită îngrijire suplimentară. În cazul poliesterului, secretul este să nu folosiți niciodată înălbitor, deoarece acesta poate îndepărta stratul exterior de îmbrăcăminte, expunând nuanțe gălbui.

În schimb, se poate folosi un înălbitor simplu cu apă oxigenată.

Depozitare corespunzătoare după spălarea hainelor din poliester

Depozitarea în plastic duce la îngălbenirea articolelor de îmbrăcăminte albe și la captarea umezelii și a mucegaiului. Puneți articolele din poliester în dulapuri curate și perfect uscate din lemn. Nu folosiți huse din plastic.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.