Cum să împiedici scămoșarea hainelor?
 

Cum să împiedici scămoșarea hainelor?

Scamele pe haine par a fi un rău etern care nu are soluție. Te invităm să descoperi 4 moduri de a preveni scămoșarea articolelor de îmbrăcăminte.
Cum să împiedici scămoșarea hainelor?

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Ai încetat să mai porți puloverul tău preferat pentru că s-a umplut de scame? Ni s-a întâmplat tuturor la un moment dat. De fapt, ceea ce trebuie să facem este să împiedicăm scămoșarea hainelor.

Ce sunt scamele pe haine?

Scamele sunt fibre de țesătură mici. În general, tind să fie de culoare gri pentru că se amestecă cu praful. Hainele din bumbac și lână sunt cele mai predispuse la scămoșare. Acestea sunt țesături naturale. Materialele sintetice, cum ar fi nailonul sau poliesterul, nu se scămoșează.

Deși există dispozitive pentru îndepărtarea scamelor de pe haine, ideal este să prevină generarea lor. Hainele de culoare închisă sunt cele mai afectate, deoarece scamele sunt mult mai vizibile din cauza contrastului.

Cum să împiedici scămoșarea hainelor? 4 sfaturi infailibile

Cu ingrediente și articole pe care le ai acasă, poți scăpa de scame. În primul rând, ar trebui să cureți filtrele mașinii de spălat, astfel încât toate scamele care sunt deja acolo să nu mai plutească în mașină. În plus, îi vei optimiza funcționarea.

Pune hainele pe dos în mașina de spălat. În acest fel, scamele care se pot desprinde se vor lipi de partea interioară și nu vor fi vizibile.

De asemenea, separă hainele după culoare înainte de spălare, astfel încât scamele care se lipesc pe haine să nu fie atât de vizibile. Folosește un program de spălare scurt și blând, mai ales atunci când speli hainele din lână.

Scămoșarea hainelor în mașina de spălat

1. Folosește oțet alb

Când speli hainele care fac scame, adaugă 250 de mililitri de oțet în mașina de spălat. Pe lângă faptul că previne căderea scamelor, va înmuia în mod natural hainele, așa că nu mai trebuie să adaugi balsam din comerț.

Îți recomandăm ca, din când în când, să pornești mașina de spălat goală și să adaugi oțet alb. În acest fel, vei face o curățare profundă a mașinii.

2. Folosește bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cei mai buni aliați în gospodărie, deoarece este folosit pentru multe lucruri. Este un înălbitor natural ideal pentru îndepărtarea petelor gălbui de pe îmbrăcăminte.

Pentru scame, poți adăuga 2-3 linguri în detergentul pe care îl utilizezi. De asemenea, nu adăuga balsam de rufe.

3. Folosește apă rece și congelează hainele

În acest caz, spală hainele separat la un program blând, folosind apă rece. Odată ce hainele sunt uscate, pune-le într-o pungă de plastic sigilată și pune-le în congelator pentru 1 sau 2 zile. Când le scoți din pungă, scutură hainele pentru a elimina toate scamele.

4. Folosește un șervețel umed

Da, un simplu șervețel umed ne poate ajuta să păstrăm hainele fără scame. Pune 1 sau 2 șervețele în mașina de spălat înainte de a pune restul hainelor. În timp ce are loc spălarea, șervețelele vor absorbi scamele care se desprind.

Șervețel umed

Scămoșarea hainelor poate fi o amintire

Poți elimina sursa scamelor și este foarte simplu și ieftin. Cu elementele pe care le avem acasă, ne putem lua rămas bun de la acest rău într-o singură spălare. Purtarea îmbrăcămintei cu aceste fibre atașate poate da un aspect neîngrijit, chiar dacă hainele sunt curate și parfumate. Nu uita că poți spăla manual hainele care se scămoșează!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castro Leal Talamas, D. E. (2013). Bioseguridad en la ropa quirúrgica. Hospitalidad ESDAI, (23).
  • Pietropaoli, A., Basti, F., & Maqueda-Blasco, J. (2015). Hogar sin pelusa Paño de microfibra Toallas Limpiezaón. Medicina y Seguridad del Trabajo61(240), 393-414.
  • Incio Granthon, M. (2020). Efecto de soluciones acuosas de detergente, hipoclorito de sodio, bicarbonato de sodio, cloruro de sodio y jabón líquido en el crecimiento longitudinal de Phaseolus vulgares (Frijol común)
  • Kasem, M. H., & Riva Juan, A. (2007). Estructura de los hilados y características de los tejidos de algodón. Parte 1: efecto de la estructura de los hilados sobre el pilling del tejido.Cuvi, N. (2019).
  • Auge y decadencia de la fábrica de hilados y tejidos de algodón La Industrial, 1935-1999.  Revista ecuatoriana de historia, 63-95.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.