4 trucuri pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime
 

4 trucuri pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime

Dacă hainele din lână provoacă mâncărime, unele produse le pot ajuta să se înmoaie. Vă împărtășim cele mai populare trucuri!
4 trucuri pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime

Ultima actualizare: 05 aprilie, 2022

Articolele de îmbrăcăminte din lână – cum ar fi puloverele sau vestele – sunt confortabile, calde și moi atunci când sunt noi. Cu toate acestea, uneori materialul se poate aspri. Ce putem face pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime? Cu această ocazie, vă împărtășim mai multe trucuri!

Fie pentru că pielea este sensibilă, fie pentru că lâna este deteriorată, este posibil să apară iritații sau reacții alergice la contactul cu acest material. Căldura și umiditatea tind să agraveze disconfortul.

De ce provoacă mâncărime hainele din lână?

Lâna este una dintre cele mai populare și utilizate fibre naturale din lume. Provine de la oi și alte animale cu blană lungă, precum lame și alpaca. Este un material extrem de versatil și este folosit în industria textilă pentru a face pălării, mănuși, fulare, paltoane, pulovere și multe alte articole de îmbrăcăminte.

Un număr mare de oameni refuză să cumpere haine din lână pentru că la un moment dat au încercat ceva și nu au suportat mâncărimea. Și, deși este adevărat că unele tipuri provoacă mâncărimi, nu trebuie să generalizați sau să vă lipsiți de beneficiile acestei fibre naturale. Este unul dintre cele mai bune materiale pentru a ne proteja de frig.

Reacția poate apărea din cauza grosimii fibrei folosite, deoarece structura sa se bazează pe solzi care se suprapun pentru a forma produsul final.

Cu cât solzii sunt mai mici, cu atât lâna este mai moale cum este cazul lânii merinos). Cu cât solzii sunt mai lungi, cu atât provoacă mai multă iritație.

Hainele din lână împachetate

4 trucuri pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime

Dacă nu doriți să vă despărțiți de puloverul preferat din lână, nu vă faceți griji. Există câteva sfaturi care vă permit să înmuiați textura acestor articole de îmbrăcăminte.

1. Profitați de frig

Această tehnică face ca lâna să fie mai strânsă și mai moale la atingere. Trebuie doar să puneți haina într-o pungă de plastic și să o băgați în congelator timp de 3 sau 4 ore. Apoi, scoateți-o și lăsați-o să se încălzească la umbră.

2. Balsam și glicerină

Pentru această metodă, adăugați o lingură de glicerină în detergentul pe care îl utilizați și spălați ușor haina manual. Evitați frecarea sau spălarea la mașină, deoarece acest lucru va face ca solzii de lână să se ridice.

Clătiți bine cu multă apă rece și folosiți balsamul preferat. Dacă doriți, vă puteți face propriul balsam de rufe de casă. Lăsați articolul să stea câteva minute și clătiți-l cu apă rece. La sfârșit, uscați-l la umbră.

3. Oțet alb

Oțetul alb poate fi un mare aliat atunci când vine vorba de înmuierea celor mai aspre țesături din lână. Pentru a profita de efectul său, diluați un pahar de oțet alb într-un litru de apă și înmuiați haina timp de 15 minute.

Această metodă este eficientă, dar trebuie să rețineți că oțetul poate lăsa lâna impregnată cu mirosul ei tipic. Prin urmare, asigurați-vă că spălați ulterior haina cu detergent parfumat.

4. Balsam de păr

Lâna este o fibră naturală și organică alcătuită din cheratina, la fel ca și părul. Puteți profita de toate proprietățile tratamentului sau balsamului de păr pentru a înmuia hainele din lână. Astfel, veți preveni mâncărimea.

După ce ați spălat haina în apă rece din abundență (rețineți că temperatura scăzută este unul dintre cei mai buni prieteni ai lânii), aplicați uniform un strat subțire de balsam. Faceți acest lucru strângând și nu trăgând materialul pentru a evita deteriorarea. După o jumătate de oră, puteți clăti cu multă apă și lăsa articolul să se usuce la umbră.

Produse pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime

Pentru ca hainele din lână să nu provoace mâncărime, trebuie îngrijite

Dacă vreți ca hainele din lână să rămână la fel de moi ca în prima zi în care le-ați purtat, trebuie să aveți o grijă deosebită pentru a nu le deteriora. Sfaturi de bază, cum ar fi spălarea delicată cu balsam de păr și balsam de rufe pot face o mare diferență la atingere. Folosiți câteva dintre aceste tehnici și îndrăgostiți-vă din nou de confortul lânii!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fowler JF Jr, Fowler LM, Lorenz D. Effects of Merino Wool on Atopic Dermatitis Using Clinical, Quality of Life, and Physiological Outcome Measures. Dermatitis. 2019;30(3):198-206. doi:10.1097/DER.0000000000000449
  • Doyle EK, Preston JWV, McGregor BA, Hynd PI. The science behind the wool industry. The importance and value of wool production from sheep. Anim Front. 2021;11(2):15-23. Published 2021 May 17. doi:10.1093/af/vfab005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.