Cele mai bune materiale pentru covoare
 

Cele mai bune materiale pentru covoare

Covoarele pot da acea notă specială mediului dacă simți că lipsește ceva. Din diferite materiale și cu diferite stiluri, merită sa îți decorezi casa cu covoare din cele mai bune materiale.
Cele mai bune materiale pentru covoare

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

În prezent, există din ce în ce mai puține camere care sunt complet mochetate, deoarece lemnul și gresia au înlocuit treptat covoarele. Totuși, acestea sunt încă folosite pentru unele părți ale diferitelor camere. De aceea, vrem să-ți arătăm care sunt cele mai bune materiale pentru covoare.

Propuneri pentru a alege cele mai bune materiale pentru covoare

Există o mare varietate de materiale pentru a face covoare și fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele sale. Păr lung sau scurt, fibre naturale sau sintetice… este ușor să te încurci și să te îndoiești de alegerea făcută. A ști puțin mai mult despre compoziția covoarelor te va ajuta să decizi mai ușor ce să alegi.

1. Covoare din bumbac

Fabricate din fibre naturale, aceste tipuri de covoare sunt grozave pentru băi, deoarece pot absorbi umezeala cu ușurință. Bumbacul este o țesătură foarte rezistentă la trafic și la temperaturi ridicate. Este foarte ușor de curățat deoarece poate fi spălat în mașină.

Cele mai bune materiale pentru covoare în living

2. Covoare din lână

Fără îndoială, lâna este unul dintre cele mai bune materiale pentru covoare. Acest lucru se datorează faptului că are multe avantaje. În primul rând, este un izolator termic și fonic remarcabil, ceea ce înseamnă că o poți folosi fără probleme pe tot parcursul anului.

Pe de altă parte, covoarele din lână tind să regleze umiditatea ambientală și să îmbunătățească calitatea aerului. În plus, contribuie la prevenirea proliferării acarienilor.

Aceste covoare sunt antibacteriene, antialergice și antistatice. Dacă suferi de orice tip de alergie, un covor de lână nu ar trebui să fie o problemă. Sunt ideale pentru trafic mediu și intens, deoarece fibrele lor își recuperează rapid forma inițială.

3. Covoare din sisal și iută

În cazul covorului din sisal, acesta este realizat din fibre vegetale rezistente la trafic intens. Este izolator acustic și termic și are o capacitate de absorbție foarte mare. Nu folosi sisalul în zone umede, precum balconul sau baia. Este perfect pentru holuri, coridoare și zone cu mult trafic.

În ceea ce privește covoarele din iută, deși sunt asemănătoare covoarelor din sisal, sunt mai puțin rezistente la trafic deoarece fibrele lor naturale sunt casante și au tendința de a se rupe. Sunt ceva mai moi și mai închise la culoare decât covoarele din sisal. Recomandarea noastră este să le pui în zone în care traficul este destul de redus.

4. Covoare din bambus

Acest tip de covor este foarte potrivit pentru cei care suferă de alergii deoarece nu are păr și absoarbe praful. De asemenea, este rezistent.

Poți plasa covoare din bambus în încăperi aglomerate. Deși sunt ușor de curățat, petele nu se îndepărtează ușor.

5. Covoare din nailon

Trecem acum la covoare sintetice, ale căror materiale trec prin diferite procese industriale pentru a obține firele care le vor alcătui. Nailonului și poliamida sunt utilizate pe scară largă pentru a acoperi zone mari cu trafic intens.

6. Covoare din polipropilenă

Pe lângă faptul că sunt ieftine, covoarele din propilenă sunt ușor de curățat și rezistă mult timp. Sunt perfecte pentru zonele aglomerate și chiar și în aer liber, deoarece nu absorb apa.

Datorită tipului de material, există diverse modele. Acesta este un mare avantaj atunci când cauți un design care se potrivește cu decorul casei tale.

7. Covoare din acril și vinil

Covoarele acrilice sunt foarte asemănătoare cu covoarele din lână, doar că sunt mult mai rezistente la uzură. Cele din vinil oferă și rezistență.

Sunt adesea folosite pentru animalele de companie sau pentru bucătărie, în zona de mic dejun. Sunt că sunt ușor de curățat și resping umezeala și praful.

Cameră cu covor gri

Cum să alegi covorul potrivit?

Există multe tipuri de covoare și nu toate sunt potrivite pentru fiecare loc. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să alegi cele mai bune covoare:

  • Dacă urmează sa le folosești în living, ține cont de faptul ca toată mobila trebuie să se asorteze.
  • Dacă încăperea este mică, este mai bine sa optezi pentru un covor în tonuri pastelate uni. În spații mai mari, te poți juca cu modele colorate.
  • Alege covoare dreptunghiulare sau pătrate pentru camerele cu aceste forme și covoare circulare pentru a evidenția o anumită piesă de mobilier. În acest fel, vei câștiga armonie în spațiu.
  • Covoare cu fir lung sau cu fir scurt? Primele generează o senzație de plăcere când mergi desculț pe ele, sunt foarte confortabile și te invită la odihnă. De aceea sunt perfecte pentru dormitoare. Cele cu păr scurt se potrivesc bine în spațiile cu trafic intens.
  • Pentru a determina calitatea covorului, trebuie să-ți treci mâna peste el. Dacă îi simți baza, atunci are o calitate scăzută-medie. Dacă nu simți baza, înseamnă că este mai bun.

Covoarele vor oferi spațiilor o notă specială și o personalitate unică. În cazul în care vrei să obții o atmosferă confortabilă, nu ezita să alegi un covor cu părul lung, moale, care să invite la relaxare. Dacă ideea este de a crea o cameră elegantă, atunci un covor cu fir scurt este o alegere grozavă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Burgos, L., & Montenegro Laverde, E. (1986). Instalación de vinilos y alfombras.
  • Lacaba, C. P. (2003). Alfombras españolas. In Textil e indumentaria [Recurso electrónico]: materias, técnicas y evolución: 31 de marzo al 3 de abril de 2003, Facultad de Geografía e Historia de la UCM(pp. 73-117). EL Grupo Español del IIC (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works).
  • Lancerio Echeverría, K. H. (2015). Manual de materiales acústicos en arquitectura(Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Pérez, R. G., & Correspondiente, C. A. DuRMIENDO CON Su ENEMIGO: ÁCAROS y ALERGIA. Sesión necrológica In Memoriam Ilmo. Sr. Dr. D. Tomás González, 10.
  • Barbaro, G. (2007). Transformación e industrialización del bambú. Barcelona, España: Arquitectura del paisaje. Obtenido de http://www. horticom. com/revistasonline/qej/bp155/08_15. pdf.
  • Zela Arévalo, N. G. (2016). Importación de alfombras de seda sintética con componente textil desde China.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.