Este bine să dormi cu plante în cameră?
 

Este bine să dormi cu plante în cameră?

Îți place să ai plante în cameră, dar nu știi dacă este benefic pentru sănătate? Citește mai departe pentru a descoperi!
Este bine să dormi cu plante în cameră?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Poate ai auzit vreodată că a dormi cu plante în cameră este rău pentru că ne fură oxigenul. Plantele respiră și eliberează dioxid de carbon noaptea (iar ziua fac invers grație fotosintezei). De aici și până la consumul de oxigen vital… este cale lungă. Mai jos, îți vom dezvălui adevărul despre dormitul cu plante în cameră, precum și alte recomandări și fapte interesante.

Este bine să dormi cu plante în cameră?

Dormitor alb

 

Se spune că a dormi cu plante în cameră este rău, pentru că ele „iau” oxigenul de care avem nevoie pentru a respira în timp ce ne odihnim. Pentru a analiza dacă acesta este un mit sau nu, trebuie să analizăm rapid ciclul plantelor.

Ziua, plantele fac „fotosinteza”. În timpul acestui proces, planta profită de razele soarelui și de apă pentru a crește, reducând în același timp dioxidul de carbon. În această parte a ciclului, eliberează oxigen.

Noaptea, planta nu primește lumina soarelui sau lumină artificială. Ea consumă o anumită parte a oxigenului din mediu și elimină dioxid de carbon.

Oxigenul de care au nevoie plantele pentru a nu muri este cu adevărat neglijabil în raport cu cel consumat de ființele umane. De fapt, plantele consumă aproximativ 0,1% din oxigenul din cameră, în timp ce oamenii consumă în medie 3%. Prin urmare, nu este adevărat că dăunează sănătății sau afectează somnul.

Un simplu ghiveci în cameră nu ne va lua oxigenul. Ce s-ar întâmpla când împărțim dormitorul cu partenerul sau cu frații? Ar fi suficient oxigen pentru toată lumea?

NASA a efectuat un experiment într-o seră, unde concentrația de dioxid de carbon este mai mare decât în camera cu câteva plante. Chiar și în acel loc, nimeni nu ducea lipsă de oxigen când dormea și nu avea probleme respiratorii.

Decorează dormitorul cu plante

Ce plante de interior ar trebui să alegi pentru a decora camera? Nu există nicio regulă, dar te poți ghida după următoarele recomandări.

Ca regulă generală ar trebui să încercăm să alegem plante care au frunze înguste, deoarece necesită mai puțin oxigen și, în plus, nu acumulează atât de mult praf (ceva foarte important dacă suntem alergici). Suculentele sunt și ele opțiuni excelente în dormitor.

 

Dacă încăperea nu este foarte luminoasă, s-ar putea să nu fie o idee bună să pui multe plante. De asemenea, ar fi bine dacă plantele ar putea petrece câteva ore afară din când în când: de exemplu, pe balcon, terasă sau chiar pe pervazul ferestrei deschise.

Cele mai bune specii pentru o cameră slab luminată sunt:

  • Alocasia
    Dormi cu plante în cameră
  • Calatea
  • Cissus
  • Sparanghel
  • Ficus Repens

Toate sunt ușor de cultivat și simple din punct de vedere al îngrijirii (udare, fertilizare, transplantare, etc.). Este mai bine ca acestea să fie așezate deasupra unei piese de mobilier sau raft.

Dacă încăperea este bine luminată, aproape orice plantă poate fi inclusă. Totuși, razele UV nu ar trebui să lovească direct frunzele și florile.

De asemenea, este necesar să ai grijă de temperatura mediului (mai ales dacă locuința este orientată spre sud sau sud-est). Speciile recomandate în acest caz sunt:

  • Pilea
  • Coleus
  • Crásula
  • Dracena
  • Cipero
  • Cordiline
  • Cyclamen
  • Peperomia
  • Phalaenopsis
  • Violeta africană

Cele mai multe dintre ele vor fi ușor de întreținut atât timp cât au lumină solară suficientă. Nu uita că este important să deschizi ferestrele pentru a reînnoi aerul din încăpere.

Alte plante ideale pentru dormitor

  • Sanseviera trifasciata: cunoscută și sub numele de limba soacrei sau sabia Sfântului Gheorghe. Este o plantă de origine africană care are frunze plate și ascuțite. În ciuda acumulării de praf, frunzele permit energiei să curgă în spațiile moarte ale casei, conform feng shui-ului.
  • Lavandă: este o plantă care are multiple proprietăți benefice. De fapt, este folosită în aromaterapie pentru a ameliora simptomele de anxietate și calitatea somnului, conform unui studiu recent. Poate avea proprietăți relaxante.
  • Aloe Vera: poate fi o plantă perfectă de interior atât timp cât are o sursă de lumină naturală în apropiere. Aloe Vera necesită foarte puțină îngrijire, ceea ce o face ideală pentru persoanele cu program încărcat și începătorii în lumea plantelor.
  • Valeriană: ceaiul ajută la adormire și, conform credinței populare, aroma are aceeași proprietate. Este o plantă care poate fi ținută în interior fără niciun inconvenient, atât timp cât are minim 6 ore de lumină pe zi.
  • Iasomie: este o altă plantă aromatică care poate ajuta la reducerea stresului și la un somn mai bun. Este o plantă rustică și foarte rezistentă, așa că nu necesită îngrijire deosebită. În plus, are flori care sunt atractive și pot adăuga o notă interesantă oricărei încăperi.
  • Gardenie: este o plantă florală cu proprietăți foarte asemănătoare cu iasomia și lavanda. Deși necesită udare constantă, are flori foarte frumoase care vor da o aromă plăcută dormitorului.

De ce să dormi cu plante în cameră?

Dormitor cu flori lângă pat

 

Să dormi cu plante nu este rău. Dimpotrivă, poate contribui la relaxare. Prezența lor aduce un element natural în cameră, generând un anumit sentiment de liniște și pozitivitate. Ele pot ajuta, de asemenea, la reducerea semnificativă a nivelului de stres.

Plantele îmbunătățesc calitatea aerului din cameră deoarece, așa cum am explicat în prima secțiune, absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen. În plus, oferă mai multă culoare și viață încăperii în care se află, fiind un articol decorativ foarte util și ieftin.

La nivel popular, se consideră că ajută la menținerea unei temperaturi bune în mediu. De exemplu, vara răcesc camera, iar iarna țin căldura. Deci, în loc de aer condiționat sau încălzire, alege mai multe plante!

Conform feng shui-ului, plantele aparțin elementului lemn și sunt legate de echilibru și sănătate, atât fizică, cât și emoțională. În plus, acestea îmbunătățesc fluxul de chi în locuință, așa că este indicat să ai cel puțin una în fiecare cameră închisă.

După cum poți vedea, mitul că a dormi cu plante în cameră este rău este total fals. Consumul lor de oxigen este mai mic chiar și decât cel al unui animal de companie, așa că este timpul să-ți umpli camera cu plante!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beukeboom CJ, Langeveld D, Tanja-Dijkstra K. Stress-reducing effects of real and artificial nature in a hospital waiting room. J Altern Complement Med. 2012 Apr;18(4):329-33.
  • Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2006 Dec;119(12):1005-12.
  • Gu J, Liu H, Lu H. Can Even a Small Amount of Greenery Be Helpful in Reducing Stress? A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug 9;19(16):9778.
  • Han KT, Ruan LW. Effects of indoor plants on air quality: a systematic review. Environ Sci Pollut Res Int. 2020 May;27(14):16019-16051.
  • Lee MS, Lee J, Park BJ, Miyazaki Y. Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: a randomized crossover study. J Physiol Anthropol. 2015 Apr 28;34(1):21.
  • Ozkaraman A, Dügüm Ö, Özen Yılmaz H, Usta Yesilbalkan Ö. Aromatherapy: The Effect of Lavender on Anxiety and Sleep Quality in Patients Treated With Chemotherapy. Clin J Oncol Nurs. 2018 Apr 1;22(2):203-210.
  • Pegas PN, Alves CA, Nunes T, Bate-Epey EF, Evtyugina M, Pio CA. Could houseplants improve indoor air quality in schools? J Toxicol Environ Health A. 2012;75(22-23):1371-80.
  • Wolverton, B. C., Johnson, A., & Bounds, K. Interior landscape plants for indoor air pollution abatement. 1989; NASA-TM-101766).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.