9 sfaturi pentru îngrijirea crinului păcii
Crinii păcii, ce aparțin genului Spathiphyllum, sunt tipici pădurilor tropicale sud-americane și sunt renumiți peste tot în lume. Înfloresc de mai multe ori pe an și sunt ușor de îngrijit. Măsoară de la 10 la 60 cm, deci sunt o opțiune bună pentru interiorul casei. În ce constă îngrijirea crinului păcii?
9 sfaturi pentru îngrijirea crinului păcii
Îngrijirea acestor plante este simplă, dar nu trebuie neglijate nevoile de bază. Crinii păcii necesită următoarele condiții:
1. Temperatură
Fiind originar din zona tropicală a Americii de Sud, crinul păcii nu rezistă înghețului. Cultivarea cu succes are loc în interior, la temperaturi cuprinse între 15 și 25 de grade Celsius. Este dușmanul curenților de aer și al schimbărilor drastice de temperatură.
2. Umiditate
Aceste plante necesită umiditate ambientală pentru ca frunzele și florile să fie sănătoase. Există mai multe modalități de a obține climatul potrivit. De exemplu, amplasarea plantei printre altele care o ajută să formeze un microclimat.
Pulverizați frunzele cu apă de două sau trei ori pe săptămână sau zilnic dacă vremea este foarte uscată. Puneți ghiveciul deasupra unei găleți cu apă și pietre. Se poate folosi și un umidificator.
Recomandăm: 8 flori de toamnă pentru grădină
3. Iluminare indirectă
Crinul păcii necesită iluminare suficientă, dar nu lumina directă a soarelui. Acest lucru pătează frunzele sau le arde. Alegeți o poziție bună, astfel încât să înflorească mereu și frunzele să rămână verde închis.
4. Îngrășăminte ecologice
Aceste plante sunt hrănite cu îngrășăminte ecologice. Momentul convenabil este vara sau începutul primăverii.
Producătorul de îngrășăminte specifică instrucțiunile de utilizare. Este mai bine să adăugați mai puțin decât spune eticheta.
5. Transplantare la fiecare 2 ani
Crinul păcii necesită transplantare la fiecare 2 ani pentru o creștere sănătoasă. Adâncimea trebuie să depășească cel puțin 3 cm față de cea anterioară. În acest fel, veți dezvolta bine rădăcinile.
Dacă este plantat direct în pământ, gaura trebuie să măsoare 50 x 50 cm. Veți adăuga aceeași cantitate de îngrășământ și perlită înainte de a introduce planta. Crinul păcii trebuie plantat sub un copac pentru a obține iluminarea și hidratarea perfectă.
6. Curățare
Tunderea este esențială în îngrijirea crinului păcii. Curățarea frunzelor previne obstrucția stomatelor. În caz contrat, fotosinteza are de suferit.
Dacă frunzele sunt maro sau gălbui, este mai bine să le tăiați. Când pata este doar pe vârfuri, tăiați bucățile cu foarfeca, respectând forma frunzei.
7. Irigare în funcție de sezon
Spre deosebire de alte plante, cantitatea de apă depinde de anotimp. Primăvara se udă din abundență, de două-trei ori pe săptămână, fără ca substratul să se usuce complet. Iarna are nevoie de odihnă, așa că se udă doar când solul este uscat.
8. Înmulțire
Această specie se răspândește separându-și lăstarii de partea de jos. Are nevoie de un sol fertil și bine udat, astfel încât rădăcinile să nu putrezească. La înmulțire, lăsați lăstarii să primească suficientă lumină dimineața devreme sau după-amiaza.
9. Protecția împotriva dăunătorilor
Dacă se află într-un loc greșit, dăunătorii pot afecta crinul păcii. Există microorganisme care generează boli tipice din cauza nutriției deficitare. Acarienii, muștele albe, păianjenii și insecte precum afidele sunt dăunătorii crinului.
Se aplică insecticide chimice sau naturale. Printre altele, cele realizate din săpun de neem sau potasiu sunt excelente. De asemenea, funcționează și insecticidele cu scorțișoară, ceapă, oțet sau alcool.
Caracteristicile generale ale crinului păcii
Specia se remarcă prin frumusețea sa și, potrivit Green Ecology, este una dintre cele mai bune plante de interior. Nu are o înălțime mare, tulpina sa este de tip scurt și frunzele (care au o lățime de 6 până la 8 cm și 26 până la 30 cm lungime) sunt comparate cu o suliță; marginea superioară se termină într-un punct ascuțit și baza este lată.
Are pețioli verzi care sunt mai mari decât lamina foliară a frunzelor. Spectacolul este completat de o spată albă concavă care înconjoară un vârf sau o inflorescență de aceeași culoare, dar mai mică, din care răsar flori fertile hermafrodite. Florile sunt produse tot timpul anului. Când vârful începe să devină verde, floarea se usucă.
Îngrijirea crinului păcii: sfaturi suplimentare
Câteva sfaturi suplimentare sunt enumerate mai jos:
- Curățați frunzele cu o cârpă umedă.
- Poziționați ghiveciul lângă o fereastră.
- Folosiți întotdeauna fungicide și tăiați părțile deteriorate ale plantei, astfel încât infecțiile să nu se răspândească.
- Nu uitați de ștergerea frunzelor.
După cum ați văzut, nu este o misiune dificilă să aveți grijă de crinii păcii. Au fost mereu la modă pentru a decora camerele de zi ale caselor tuturor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Spathiphyllum uxpanapense. Conociendo las plantas de mi localidad. Centro de Investigaciones Tropicales de la Universidad Veracruzana. México. http://www.reservaeleden.org/plantasloc/fichas/fichascomp/spathiphyllum-uxpanapense.html
- Acaule. Botánica Íntegra. https://botanicaintegra.blogspot.com/2019/09/acaule.html
- Gago M. Las mejores plantas de interior. Ecología Verde. España; 2017. https://www.ecologiaverde.com/las-mejores-plantas-de-interior-778.html