8 sfaturi pentru a atrage licuricii în grădină
 

8 sfaturi pentru a atrage licuricii în grădină

Știați că există insecte utile pentru grădină? Este vorba despre licurici, captivanți grație luminii și utili în combaterea anumitor dăunători.
8 sfaturi pentru a atrage licuricii în grădină

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Dincolo de a crea un spectacol de lumini, licuricii în grădină ajută mediul înconjurător. Potrivit datelor oferite de Firefly Conservation & Research, 100% din energia acestor insecte nocturne este emisă ca lumină, în timp ce un bec incandescent proiectează 10% lumină, iar restul căldură.

Aceeași organizație subliniază că licuricii stochează în coadă luciferaza și luciferina, utile în studiul bolilor. La rândul său, ziarul de mediu EcoWatch adaugă că luciferaza este utilă în testele alimentare și în analiza criminalistică.

În prezent, unele specii ale acestor insecte sunt amenințate de poluare, utilizarea pesticidelor și intervenția în habitat.

Recomandări pentru a atrage licuricii în grădină

Dacă spațiile pe care aceste insecte le ocupă în natură sunt distruse, ele dispar. Când atragem licuricii în grădină, îi salvăm. În continuare, vă arătăm cum să-i ademeniți.

1. Transformați grădina

Gândacii nocturni (un alt nume al lor) se simt protejați printre ierburile înalte. Femelele stau aproape de iarbă, odihnindu-se ziua. Deci, amânați tăierea ierbii.

Conform Manualului de biodiversitate al Asociației Reforesta, a avea o bucată de grădină sălbatică înseamnă a avea un ecosistem mic care aduce beneficii florei și faunei.

Grădină frumos amenajată
Curțile cu iarbă foarte scurtă nu atrag licuricii, deoarece ei preferă tufele mai înalte.

2. Asigurați întunericul

Luminile exterioare diminuează luminescența licuricilor, care este necesară pentru a îndepărta prădătorii și pentru ca masculii să atragă femelele pentru împerechere.

Ca soluții de iluminare a terenului, alegeți becuri LED și un gard viu care mărginește gazonul, evitând luminile mașinilor care trec prin apropiere.

3. Dați-le gustări

Pentru a atrage licuricii în grădină, lăsați-le mâncare. Ce le place acestor insecte ? Limacșii sunt mâncarea pe placul lor. Nu eliminați moluștele terestre. Lăsați gândacii de noapte să profite de ei ca pradă în stadiul larvar.

4. Faceți grămezi din lemne de foc

Licuricii se adăpostesc și depun ouă în grămezi de lemne sau în mijlocul tufelor. Faceți o grămadă de bețe pe marginea grădinii. Chiar și descompus, lemnul funcționează.

5. Puneți o mulțime de plante și flori

Licuricii caută locuri cu vegetație și umiditate. Dacă zona are mai mulți arbori și plante ornamentale înalte, aceste insecte vor fi atrase, deoarece au nevoie de umbră pentru a bloca lumina artificială. Acest lucru completează plantarea florilor, astfel încât licuricii să se bucure de polen.

6. Eliminați speciile invazive

Speciile invazive trebuie eliminate, adică vegetația care ar putea afecta zona de hrănire a insectelor. Pentru a atrage licuricii, alegeți plante locale, definite de Societatea Plantelor Native din California.

7. Construiți un iaz

Licuricii stau adesea în jurul piscinelor, fântânilor, bălților sau zonelor mlăștinoase, deoarece le place umiditatea. Construirea unui iaz mic va adăuga frumusețe grădinii și va fi atractivă pentru licurici.

8. Simulați codul de comunicare

Jurnalul Mexican de Biodiversitate expune existența mai multor specii din familia Lampyridae în întreaga lume. Fiecare are propriile coduri de comunicare, bazate pe flash-uri.

O metodă de a-i face pe licurici să se apropie de grădină este să emulați pâlpâirea lor. Cu o lanternă LED mică, imitați razele subtile, măsurând intervalul cu un cronometru.

Ce să nu faceți pentru a atrage licuricii în grădină?

Sosirea licuricilor în grădină va acea succes dacă evitați următoarele greșeli:

  • Greblarea frunzelor: Când greblați așternutul, larvele de licurici își pierd un loc sigur.
  • Prinderea: Nu este corect să închideți insectele într-un borcan de sticlă pentru a le vedea strălucind. Această acțiune oprește oxigenul, le slăbește aripile și le grăbește moartea.
  • Pulverizarea substanțelor chimice: Insecticidele răspândite în aer liber pentru a eradica dăunătorii ucid licuricii. Profitați de pesticidele ecologice.
  • Curățarea plantelor uscate: Nu îndepărtați imediat plantele uscate, deoarece sunt o capcană benefică pentru licurici, pentru a-și vâna prada.
  • Aprinderea multor lumini: Aprindeți mai puține lumini noaptea.
Solar cu plante
Cultivarea intensivă și utilizarea insecticidelor cu componente chimice puternice a redus populația de licurici din lume.

Beneficiul suplimentar: licuricii pe terasă sau în grădină

În afară de melci, licuricii se hrănesc cu limacși, viermi și paraziți care atacă adesea plantele. Atât timp cât există licurici în grădină, aveți un prădător care nu este otrăvitor, nu transmite boli și nu mușcă.

Cu toate acestea, atragerea acestei clase de insecte necesită prudență. Dacă stivuiți lemne de foc, evitați perimetrele predispuse la incendii și aveți grijă la miros dacă încep să se descompună în timp. În ceea ce privește apa stagnantă, schimbați-o periodic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.