Pelinul alb: caracteristici, utilizări naturale și precauții
 

Pelinul alb: caracteristici, utilizări naturale și precauții

Pelinul alb poate fi un ajutor important. Cu toate acestea, trebuie să fiți întotdeauna precauți, deoarece poate duce și la reacții adverse.
Pelinul alb: caracteristici, utilizări naturale și precauții

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Pelinul alb este o plantă străveche folosită în diferite scopuri. Denumirea sa științifică este Artemisia absinthium. Această plantă a apărut în Asia, Europa și Africa de Nord. Are flori mici galbene și ajunge la 2 metri înălțime.

Primele referințe apar în cultura greacă și egipteană. De atunci, a fost folosit în scopuri terapeutice și continuă să fie folosit și astăzi în medicina populară. Oamenii de știință au studiat și confirmat câteva dintre proprietățile sale.

Istoria și descrierea pelinului alb

Se spune că pelinul alb a fost cultivat în cinstea zeiței Artemis, patroana vânătorii și a virtuților vindecătoare. O altă ipoteză indică faptul că a fost denumit ca omagiu pentru Artemisia, soția domnitorului Cariei (azi Turcia), care era expert în botanică și medicină.

Romanii aveau plantații de-a lungul diferitelor drumuri. Soldații în marș puteau să ia pelinul alb și să-l pună pe piele. Planta le-a tratat picioarele obosite.

Planta a fost folosită multă vreme pentru a trata problemele digestive. De asemenea, a fost folosită ca insecticid și chiar ca ingredient al berii.

Tulpinile plantei sunt brun-roșcate. Frunzele au o aromă asemănătoare salviei și un gust amar. Florile sunt galbene, dar devin portocaliu închis vara. Este ușor de găsit aproape oriunde în lume.

Pelinul alb: proprietăți

Pelinul alb are proprietăți antibacteriene, antiparazitare, analgezice, anticonvulsivante, antiinflamatoare, emoliente, calmante și tonice.

Această plantă conține mai multe substanțe chimice terapeutice, cum ar fi camforul, pinenul și cineolul. Acești compuși au efecte pozitive asupra sănătății. De fapt, pelinul alb conține și o substanță numită artemisinină, cu presupusă activitate antitumorală.

A fost folosit mult timp pentru a promova fluxul menstrual. De asemenea, are capacitatea sa de a stimula contracția uterului în timpul nașterii, facilitând astfel travaliul. Asupra acestui ultim punct există o oarecare controversă.

Femeie care naște natural

Pelinul alb: utilizări și beneficii

Pelinul este folosit sub formă de ceai, tinctură, uleiuri esențiale și sirop. De asemenea, medicina tradițională chineză îl prescrie în cadrul acupuncturii. Beneficiile pe care le oferă sunt încă în curs de investigație. Nu există date 100% concludente.

Ameliorarea problemelor gastrice

Pelinul alb are proprietăți de curățare și antioxidante. Prin urmare, ajută la eliminarea toxinelor care afectează stomacul. Ajută și la rezolvarea problemelor comune, cum ar fi eructațiile constante, flatulența și refluxul.

Eliminarea paraziților

Această plantă este renumită pentru proprietățile sale vermifuge, antibacteriene și antihelmintice. Toate acestea fac ca lupta împotriva paraziților intestinali să fie foarte simplă.

Slăbire

Consumul acestei plante nu provoacă în mod direct pierderea în greutate. Cu toate acestea, deoarece ajută la reducerea retenției de lichide, poate fi un adjuvant.

Reglarea și ușurarea menstruației

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale pelinului alb. Deoarece poate facilita circulația sângelui, crește fluxul menstrual și face ciclurile mai regulate. Are efecte analgezice asupra crampelor menstruale. Cu toate acestea, posibilitatea de a provoca contracții violente în uter pune la îndoială utilitatea sa clinică.

Boala Chagas

Pelinul poate ajuta în tratamentul bolii Chagas, dar încă nu există suficiente dovezi.

Antitumoral?

Un studiu științific a arătat că pelinul poate avea un efect pozitiv în tratarea tumorilor la prostată, rinichi, pancreas și a sarcoamelor. Totul indică faptul că poate ataca celulele maligne fără a le deteriora pe cele sănătoase. Sunt necesare mult mai multe studii în acest sens pentru a confirma rezultatul.

Dureri articulare

Uleiul esențial de pelin alb are efect benefic asupra durerilor articulare. Acest lucru se datorează faptului că are componente analgezice și antiinflamatorii. Prin urmare, poate fi potrivit pentru a ajuta la tratarea persoanelor cu artrită.

Precauții în utilizarea pelinului alb

Pelinul alb nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează. În timpul sarcinii, ar putea precipita un avort sau o naștere prematură. În alăptare, nu se știe dacă are efecte adverse asupra sănătății bebelușului.

Persoanele care sunt alergice la ambrozie pot avea o reacție alergică la pelin. De asemenea, trebuie utilizat cu prudență de către cei alergici la salată verde, cicoare, margaretă, floarea soarelui, anghinare și galbenele. Cei care sunt alergici la țelină, morcov sau mesteacăn pot, de asemenea, să reacționeze încrucișat atunci când consumă pelin.

Pelinul nu trebuie consumat mai mult de patru săptămâni. Nu trebuie depășită doza recomandată, care este de maxim 6 grame pe zi.

 

Pelinul alb înmugurit
Pelinul alb poate fi găsit aproape peste tot în lume. Romanii îl plantau pe marginea drumurilor.

Pelin alb: o plantă medicinală cu multe proprietăți

Pelinul este un psihoactiv ușor care poate provoca tulburări de percepție. În unele locuri, cultivarea sa este chiar ilegală. În niciun caz nu este recomandat să-l fumăm sau să-l amestecăm cu tutun.

Nu există o doză exactă pentru toată lumea. Aceasta va depinde de problema care trebuie rezolvată și de starea de sănătate a fiecărui pacient. De aceea, este indicată consultarea medicului pentru a determina doza, frecvența și metoda de utilizare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Efferth T., Saeed M. E.M., Mirghani E., Alim A., Yassin Z., Saeed E., Khalid H. E., Daak S. Integration of phytochemicals and phytotherapy into cancer precision medicine. Oncotarget. 2017; 8: 50284-50304. Retrieved from https://www.oncotarget.com/article/17466/text/.
  • del Carmen, Lislaura, and Fernández Padrón. “Utilización de la Medicina Natural y Tradicional en enfermedades cardiovasculares.” I Jornada Científica de Farmacología y Salud. Farmaco Salud Artemisa 2021. 2021.
  • Buznego Rodríguez, M. T., Llanio Villate, M., Fernández Pérez, M. D., León Alonso, N., Acevedo González, M., & Pérez-Saad, H. (1998). Perfil neurofarmacológico de la Ambrosia paniculata (Willd) OE Schulz (Artemisa). Rev. cuba. plantas med, 42-5.
  • Veizaga, Hugo Albarracín, and Josué Davis Albarracín Quispe. “Plantas medicinales en la terapéutica de enfermedad de Chagas.” Revista Científica de Salud UNITEPC 2.1 (2017): 44-55.
  • Sevillano, Orlando Pretel, et al. “Efecto contracturante del extracto hidroalcohólico de Artemisia absinthium en útero de Rattus rattus.” Rebiol 33.2 (2013): 5-10.
  • Ahmad, Fayyaz, Rafeeq A. Khan, and Shahid Rasheed. “Study of analgesic and anti-inflammatory activity from plant extracts of Lactuca scariola and Artemisia absinthium.” Journal of Islamic academy of sciences 5.2 (1992): 111-114.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.