Infuzia de salvie pentru un abdomen plat - Doza de Sănătate
 

Infuzia de salvie pentru un abdomen plat

Infuzia de salvie previne dar și tratează inflamarea cauzată de probleme digestive și poate avea efect de detoxifiere.
Infuzia de salvie pentru un abdomen plat

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Salvia este cunoscută drept plantă medicinală de foarte mult timp, dar și ca ingredient pentru multe “loțiuni”. Se spune că cei care mâncau frunze de salvie deveneau mai înțelepți. Infuzia de salvie are multe proprietăți benefice organismului. Una dintre ele este faptul că ajută la aplatizarea abdomenului, fiind ideală în curele de slăbire. În acest articol veți afla beneficiile infuziei de salvie.

Ce trebuie să știți despre salvie

Este un condiment cu origini mediteraneene, care face parte din familia mentei și crește ca un arbust. Frunzele sunt verzi, cu formă ovală, iar florile sunt roșii, roz sau albe.

Salvie

Salvia are multe întrebuințări, începând din gastronomie până la cosmetică. Este folosită în creme și loțiuni pentru piele dar și pentru păr, datorită parfumului ei. Dacă vă place, o puteți folosi și în diferite mâncăruri. Iată câteva proprietăți ale salviei:

  • Antiinflamatorii, ceea ce ajută la calmarea durerilor de mușchi, reumatism și artrită.
  • Astringent
  • Antiseptic puternic, ajută la ameliorarea infecțiilor în gât
  • Spasmodic, folosit pentru spasme musculare (inclusiv ale stomacului)
  • Antibacterian, luptă împotriva virușilor și bacteriilor
  • Bogată în vitamina A și C
  • Întărește sistemul imunitar
  • Ameliorează problemele digestive și respiratorii
  • Ajută la menținerea nivelului optim de zahăr în sânge
  • Favorizează transpirația, indicat în caz de febră
  • Calmant pentru durerile menstruale
  • Îndepărtează durerile de cap și de stomac
  • Previne retenția de apă
  • Grăbește vindecarea rănilor și a ulcerului

Este bine de știut că salvia nu este recomandată femeilor care alăptează, persoanelor cu probleme la rinichi sau cu instabilitate a sistemului neuro-vegetativ. Acest lucru se datorează tuionei, o substanță neurotoxică care în doze mari, cauzează convulsii. Salvia este contraindicată femeilor însărcinate, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.

De ce salvie pentru abdomen plat?

Iată o întrebare la care trebuie să aflăm răspunsul. Această plantă, folosită atât în bucătărie, cât și în cosmetică, având proprietăți curative după cum am vazut mai înainte, este ideală pentru persoanele care vor să aibă abdomenul plat în cât mai scurt timp.

Este indicată femeilor care țin dietă (dar și bărbaților) deoarece printre beneficiile aduse de salvie se află și acela de a regla funcția digestivă.

Frunză de salvie

Infuzia sau ceaiul de salvie previne dar și tratează inflamarea cauzată de probleme digestive, precum mâncatul excesiv (sau compulsiv, cunoscut ca tulburarea binge) sau ingerarea de alimente cu care nu sunteți obișnuiți (alimente prăjite, ciocolată și altele). În diete, vă ajută să vă feriți de “tentații”.

Sub formă de infuzie, salvia poate avea efect de detoxifiere, ajutând la eliminarea toxinelor. Printre multele efecte pe care le poate avea, salvia stimulează bila, ameliorează constipația și problemele intestinale și combate flatulența.

Ajută la eliminarea gazelor (unul dintre motivele pentru care avem stomacul umflat) și facilitează eliminarea lichidelor acumulate în organism (mai ales în zona picioarelor și a gleznelor).

Salvie uscată

Prepararea infuziei de salvie

Prepararea ceaiului de salvie este foarte ușoară. Puneți 15 grame de plantă uscată sau proaspătă (frunze sau flori) într-un litru de apă fierbinte. Dacă doriți să fie cât mai naturală, puteți să creșteți salvia în casă (într-un ghiveci, în grădină, pe balcon, sau chiar în bucătărie) într-o zonă cu mult soare.

De asemenea puteți merge la un magazin naturist unde găsiți salvie uscată.

După ce puneți planta în apa fierbinte, lasați-o timp de trei minute, apoi adăugați suc de lămâie, pentru gust, și dacă doriți să o îndulciți, puteți folosi miere de albine sau stevie (mult mai dulce decât zahărul). Fără îndulcitori, poate avea un gust amărui, dar depinde de preferințele fiecăruia.

Această cantitate vă ajunge trei – patru zile. În această perioadă, este bine să aveți o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume, mai ales dintre acelea care ajută la detoxifierea organismului.

Infuzia de salvie se poate bea atât rece cât și caldă. Vă recomandăm să faceți acest lucru dimineața, pe stomacul gol, pentru a stimula cât mai bine sistemul digestiv întreaga zi, eliminând toxinele și grăsimile.

Puteți să o țineți în frigider (într-o sticlă închisă ermetic) și să o beți ca un ceai rece când vă este sete. Infuzia se poate face și folosind mai puțină salvie, mai ales în timpul iernii când vreți doar să vă încălziți puțin într-o pauză de muncă.

Sursa fotografiilor: zeevveez, Irene Grassi, Joao Medeiros, Seth Anderson și nociveglia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martins, N., Barros, L., Santos-Buelga, C., Henriques, M., Silva, S., & Ferreira, I. C. F. R. (2014). Evaluation of bioactive properties and phenolic compounds in different extracts prepared from Salvia officinalis L. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.096
  • Walch, S. G., Tinzoh, L. N., Zimmermann, B. F., Stühlinger, W., & Lachenmeier, D. W. (2011). Antioxidant capacity and polyphenolic composition as quality indicators for aqueous infusions of Salvia officinalis l. (sage tea). Frontiers in Pharmacology. https://doi.org/10.3389/fphar.2011.00079
  • Patenkovic, A., Stamenkovic-Radak, M., Banjanac, T., & Andjelkovic, M. (2009). Antimutagenic effect of sage tea in the wing spot test of Drosophila melanogaster. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2008.10.024

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.