3 greșeli obișnuite atunci când faci compost de casă
 

3 greșeli obișnuite atunci când faci compost de casă

Faceți propriul compost și nu funcționează? Nu vă faceți griji, totul are o soluție. În acest articol, vă vom arăta care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când faceți compost de casă.
3 greșeli obișnuite atunci când faci compost de casă

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unii dintre noi fac anumite greșeli atunci când fac compost de casă. Folosim adesea acest îngrășământ natural în agricultura organică pentru a fertiliza diferite tipuri de plante. Este, de asemenea, o opțiune eficientă pentru minimizarea deșeurilor organice și poluării mediului.

În cartea sa „Agricultură organică: compost”, Adriana Van Konijnenburg, agronom argentinian, explică faptul că resturile animale și vegetale care ajung în sol sunt hrană pentru multe creaturi care trăiesc acolo.

Aceste specii sunt responsabile pentru transformarea deșeurilor în materie organică cu capacitatea de a îmbunătăți porozitatea, viața microbiană și structura solului. Care sunt greșelile pe care ar trebui să le evitați? Continuați să citiți pentru a afla mai multe informații utile despre compostul de casă!

Materiale adecvate pentru a face compost de casă

După cum am menționat, procesul de preparare a compostului la domiciliu nu este complex. Chiar și așa, pe lângă apelarea la toate rezervele noastre de răbdare – deoarece este un proces lent – trebuie să luăm în considerare anumite probleme.

Una dintre acestea sunt materialele, deoarece nu toate resturile sunt potrivite pentru acest proces. Deci, care sunt cele mai bune? Următoarele sunt cele mai frecvent utilizate:

  • Iarbă tăiată și uscată la soare
  • Coji și bucăți mici de fructe și legume
  • Frunze uscate
  • Zațul de cafea și resturi de ceai
  • Resturi vegetale de la tăiere
  • Citrice
  • Gunoi de grajd
Lasă cu compost de casă
A face compost de casă nu este complicat. Cu toate acestea, trebuie să evităm unele greșeli care pot afecta calitatea produsului rezultat.

3 greșeli frecvente când faceți compost de casă

Există mulți indicatori care arată că ceva nu este în regulă. De exemplu, se poate întâmpla să existe probleme cu temperatura, insectele sau mirosul de putregai. Ce greșeli puteți face?

1. Compostul are o culoare verde-albăstrui, iar interiorul este umed și compact

Acest lucru poate însemna că are apă în exces și aerare insuficientă. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să-l amestecați și să-l sfărâmați în timp ce întoarceți straturile umede, spune Van Konijnenburg în cartea sa.

2. Amestecul nu este încălzit

Când începe descompunerea, temperatura trebuie să crească considerabil. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este posibil să faceți greșeli. Există multe cauze. precum următoarele:

  • Vasul prea mic pentru încălzire: pentru a preveni această greșeală, cel mai bine este să faceți compostul în coșuri.
  • Compostul a fost realizat din materiale prea uscate: aceasta este o greșeală foarte simplu de remediat; udați amestecul la intervale de 12 ore.
  • Amestecul a fost făcut iarna: dacă compostul a fost făcut în perioade cu temperaturi prea scăzute, este mai bine să așteptați până primăvara pentru a-l întoarce și a adăuga noi straturi de materiale proaspete. În acest fel, îl veți putea activa.
  • Este prea umed: în acest caz, amestecarea cu materiale uscate și răsucirea vor activa descompunerea amestecului.

3. Amestecul atrage muștele și miroase a putred

Așa cum Van Konijnenburg avertizează în cartea sa, dacă faceți acest tip de greșeală, cel mai bun remediu este să amestecați compostul și să combinați straturile mai condensate cu materiale poroase și bogate în carbon. Exemple de astfel de ingrediente sunt iarba uscată, rumegușul sau paiele.

Sfaturi pentru a face compost bun de casă

Producerea compostului de casă nu numai că reduce nevoia de a folosi îngrășăminte chimice, ci contribuie și la protejarea mediului. Compostul de casă permite un control mai precis al materialelor folosite. De asemenea, permite întoarcerea amestecului și îl protejează de vânt și ploaie. Pentru a crea materiale bune și pentru a evita greșelile menționate mai sus, vă vom oferi câteva sfaturi.

Alegeți tipul de compost și zona de lucru

Alegerea unui compostor orizontal sau vertical va depinde de cantitatea de material pe care o veți folosi și de zona disponibilă. În ceea ce privește acest ultim punct, specialiștii recomandă ca locul să fie ventilat, acoperit și ușor accesibil.

Tăiați materialul și umpleți recipientul

Tăiați ingredientele până când acestea au o dimensiune cuprinsă între 5 și 20 cm (2 și 8 inch). Umplerea coșului de compost poate dura două până la trei săptămâni. Apoi, va trebui să-l lăsați să se odihnească până când procesul este complet.

Finalizarea procesului și obținerea compostului final

Dacă nu ați făcut nicio greșeală, treceți la aerare, cernere și controlul calității. Odată ce procesul este terminat, nu mai rămâne decât să utilizați compostul de casă.

Găleată cu resturi pentru compost de casă
Pentru o descompunere optimă, specialiștii recomandă tăierea ingredientelor la o dimensiune cuprinsă între 5 și 20 cm.

Compostarea comunitară, o modalitate de a evita greșelile de compostare

Un studiu realizat de Universitatea Internațională din Andaluzia expune eficacitatea tehnicilor comunitare de compostare ca parte a soluției la problema deșeurilor solide urbane.

Această tehnică a reușit să stimuleze dorința cetățenilor de separare și reciclare a deșeurilor organice. Din acest motiv, autorii studiului sugerează că trebuie create planuri de prevenire a acumulării deșeurilor în cartiere și orașe. Statul ar putea chiar să-i recompenseze, de exemplu cu o reducere a impozitelor, pe cei care practică corect compostarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Van Konijnenburg, Adriana. Agricultura Orgánica: el Compost. Argentina 2007.
  • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. Manual de Compostaje del Agricultor: experiencias en América Latina. Chile 2013.
  • Universidad Internacional de Andalucía. Análisis de las características técnicas y sociales asociadas a procesos de compostaje comunitario. España 2012.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.