6 plante pentru ameliorarea durerii cu proprietăți analgezice
 

6 plante pentru ameliorarea durerii cu proprietăți analgezice

Pe lângă faptul că ne ajută să luptăm împotriva durerii, infuziile de valeriană, mentă sau scorțișoară pot fi foarte eficiente și împotriva altor probleme de sănătate.
6 plante pentru ameliorarea durerii cu proprietăți analgezice
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Durerea este un răspuns al corpului care apare atunci când terminațiile nervoase primesc o cantitate mare de stimuli și trimit un semnal de avertizare către creier. Astfel de stimuli pot fi produsul unei călduri în exces, al unei lovituri puternice sau al unor modificări cauzate de agenți chimici. Există plante pentru ameliorarea durerii cu proprietăți analgezice?

În prezent, există diferite tipuri de medicamente care pot ajuta la reducerea durerii, indiferent de originea și intensitatea acesteia. Totuși, utilizarea excesivă a analgezicelor convenționale poate avea efecte secundare asupra sănătății, în principal pentru că sunt fabricate din substanțe chimice care nu funcționează bine pentru toate organele corpului.

Din acest motiv, se promovează consumul de plante medicinale, care, datorită componentelor lor, au un efect pozitiv asupra durerii, fără a provoca reacții adverse majore. Chiar și așa, trebuie să consultați întotdeauna medicul, deoarece aceste plante nu pot înlocui tratamentul medicamentos.

6 plante pentru ameliorarea durerii cu proprietăți analgezice

1. Menta, un mare aliat împotriva durerii

Ulei din plante pentru ameliorarea durerii

 

Deși principalele beneficii ale mentei sunt de a ameliora inflamația gastrică și gazele intestinale, aceasta are și un efect analgezic interesant care poate ajuta la reducerea durerilor, așa cum s-a afirmat în acest studiu realizat de Universitatea Shahid Beheshti (Iran).

Cum se consumă?

Deși este adesea încorporată în băuturi, smoothie-uri și alte rețete, cel mai bun mod de a profita de calitățile sale medicinale este printr-o infuzie. Urmați pașii de mai jos:

Ingrediente

  • 1 linguriță de mentă (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Pregătire

  • Fierbeți o cană de apă și adăugați o linguriță de mentă.
  • Așteptați 3 minute și luați vasul de pe foc.
  • Vă recomandăm să serviți 3 căni pe zi.

2. Valeriana

Ceai din plante pentru ameliorarea durerii

 

Această plantă a devenit foarte populară în întreaga lume pentru efectul său calmant, care poate ajuta la controlul anxietății și al stresului.

Acest studiu realizat de Universitatea Shiraz (Iran) afirmă că valeriana are o acțiune analgezică care poate ajuta la calmarea afecțiunilor comune, cum ar fi spasmele, durerile de cap sau crampele musculare, printre altele.

Cum se consumă?

În magazinele pe bază de plante sau produse naturiste există extracte sau tablete. Cu toate acestea, dacă preferați planta în starea sa naturală, atunci pregătiți următoarea infuzie.

Ingrediente

  • 1 linguriță de rădăcină de valeriană (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Pregătire

  • Aduceți apă la punctul de fierbere și adăugați valeriana, apoi lăsați-o încă 3 minute.
  • Luați-o de pe foc, lăsați-o să se odihnească și consumați băutura.

3. Scorțișoara, un mare ajutor împotriva durerii

Scorțișoară pudră

 

Pe lângă faptul că este folosită ca mirodenie datorită aromei sale plăcute, scorțișoara are un efect analgezic care poate ajuta la reducerea durerilor musculare, a crampelor și a spasmelor. Acest lucru este sugerat de un studiu realizat de Universitatea Federală din Paraíba (Brazilia).

Cum se consumă?

Pe piață există extractul natural. Cu toate acestea, infuzia este cea mai populară și recomandată formă de consum. Urmați pașii de mai jos.

Ingrediente

  • 1 linguriță de scorțișoară (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Pregătire

  • Fierbeți o cana de apa și adăugați lingurița de scorțișoară.
  • Lăsați-o să se odihnească timp de 5 minute și consumați infuzia.

4. Rozmarinul

Rozmarin verde

 

Efectul analgezic al rozmarinului poate fi util pentru ameliorarea durerilor de cap, gâtului și spate. De asemenea, are o acțiune antiinflamatorie, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea Estadual Paulista (Brazilia). Ajută în acele boli care afectează articulațiile și mușchii.

Cum se consumă?

Dacă doriți să o utilizați pentru a combate durerile de cap, cel mai bine este să apelați la inhalarea aburului.

Totuși, dacă este vorba de alte tipuri de afecțiuni, treceți la pregătirea unei infuzii, precum cea de mai jos.

Ingrediente

  • 2 linguri de rozmarin (20 g)
  • 1 litru de apă

Pregătire

  • Fierbeți cele 20 g de rozmarin într-un litru de apă și beți o cană de infuzie fierbinte.

5. Urzica, o plantă foarte utilă împotriva durerii

Infuzie din plante pentru ameliorarea durerii

 

Acțiunea analgezică a urzicii este atât de puternică, încât poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de artrită și gută.

Compușii săi antiinflamatori, combinați cu bor, calciu și siliciu pot avea un efect calmant, așa cum asigură acest studiu realizat de Universitatea din California.

Cum se consumă?

Pentru a profita de acest beneficiu al urzicii, va trebui pur și simplu să pregătiți o infuzie:

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de urzică (10 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Pregătire

  • Aduceți o cană de apă la punctul de fierbere și adăugați 1 lingură de frunze de urzică.
  • Lăsați ceaiul să fiarbă încă 3 minute înainte de a-l lua de pe foc și, când este cald, strecurați-l. Beți până la 3 căni pe zi.

6. Lavanda, ultima pe lista de plante pentru ameliorarea durerii

Proprietățile medicinale ale lavandei includ un efect analgezic ușor care poate reduce durerea cauzată de torticolis sau o leziune musculară. Acest lucru este afirmat în acest studiu realizat de Centrul de Cercetare Neuroștiință Shefa (Iran).

Cum se folosește?

Această plantă poate fi utilizată topic în comprese sau ca ulei esențial pentru masaj. Urmați aceste sfaturi:

  • Dacă durerea este lombară, aplicați o compresă cu infuzie de lavandă în zona afectată timp de aproximativ 10 minute.
  • Pentru dureri severe de gât, faceți un amestec de ulei esențial de lavandă și ulei de măsline. Aplicați-l cu un masaj ușor.

Pe scurt, a ajuta la ameliorarea durerii poate fi foarte ușor dacă folosim aceste plante medicinale. Nu uitați că diagnosticul unui specialist trebuie să prevaleze în orice situație!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adhikari, B. M., Bajracharya, A., & Shrestha, A. K. (2016). Comparison of nutritional properties of Stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1002/fsn3.259
  • Tick, H. (2015). Nutrition and Pain. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.pmr.2014.12.006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.