Întrebuințările uleiului de lavandă și prepararea acasă

· 3 septembrie 2018
Parfumul uleiului de lavandă îți trezește simțurile. Însă pe lângă aroma încântătoare, acesta are și multiple beneficii pentru sănătate. 

Uleiul de lavandă este un ingredient folosit frecvent atât în preparatele cosmetice, cât și în produse farmaceutice datorită multitudinii de avantaje pe care le aduce. Utilizările sale sunt cunoscute încă din antichitate, iar cercetările științifice moderne ne dezvăluie și mai multe secrete. Întrebuințările uleiului de lavandă sunt multiple, de la masaje relaxante și tratamente de aromaterapie, până la reglarea proceselor metabolice. 

Cum să fabrici acasă ulei de lavandă

Întrebuințările uleiului de lavandă preparat acasă

Lavanda este o plantă aromatică ce are proprietăți stimulente care ajută la combaterea crampelor, a problemelor digestive și a afecțiunilor legate de anxietate.

Pentru a te bucura de toate întrebuințările uleiului de lavandă, trebuie să știi că îl poți cumpăra din orice plafar sau magazin naturist, dar acesta poate fi destul destul de scump, având o concentrație crescută. Variantele mai ieftine sunt de calitate proastă și concentrație destul de slabă, din acest motiv este o idee bună să îl fabrici acasă.

A-ți prepara acasă uleiul de lavandă este o procedură destul de simplă și ieftină, care îți va permite să ai mereu la îndemână acest elixir și să îl folosești ori de câte ori ai nevoie. Și, în plus, ai avantajul de a ști exact ce conține.

Ingrediente

  • flori uscate de lavandă
  • ulei de măsline sau de floarea-soarelui
  • un borcan mic

Mod de preparare

  • Mai întâi, macină florile de lavandă și adaugă-le peste ulei în borcan, apoi lasă acest amestec la macerat în soare timp de 3 zile.
  • Apoi, amestecă bine totul și strecoară preparatul printr-o sită fină sau un filtru de cafea, alegând recipientul final pentru depozitare.
  • Bucură-te de beneficiile acestui ulei oricând dorești!

Însă ține minte că uleiul de lavandă preparat astfel nu este comestibil, așadar nu-l lăsa la îndemâna copiilor. Este o idee bună sa-ți faci un test de alergie înainte de a folosi acest remediu. Pune câteva picături pe o dischetă de bumbac și aplică pe antebraț, lăsând să acționeze 30 de minute. Descoperă în cele ce urmează întrebuințările uleiului de lavandă!

Folosește acest ulei pentru a-ți masa tâmplele când ai o durere de cap sau bucură-te de un ulei de masaj pentru întregul corp.

Întrebuințările uleiului de lavandă în cosmetică

Îngrijirea pielii

Femeie ce descoperă întrebuințările uleiului de lavandă în cosmetică

Uleiul de lavandă este un excelent hidratant pentru corp, redând aspectul tânăr și hidratat. Este motivul pentru care acest ingredient este adesea folosit de companiile de cosmetice ca ingredient în creme de față, mâini sau corp. Aroma și parfumul său au fost deseori comparate cu cele ale uleiului de măceșe.

Uleiul de lavandă are importante proprietăți antirid, ajutând la combaterea liniilor fine sau a ridurilor de expresie. Acesta joacă un rol important în procesul de regenerare celulară, având proprietăți hidratante intense.

Îngrijirea părului

Uleiul de lavandă ajută foarte bine la regenerarea pielii scalpului, părul redobândindu-și astfel sănătatea și luciul, chiar după mai multe vopsiri și decolorări.

Există foarte multe game de șampon și balsam pe piață ce conțin lavandă. Iar uleiul pe care îl prepari acasă poate fi folosit și pe părul uscat, sub formă de ulei de păr, pentru un plus de hidratare.

Întrebuințările uleiului de lavandă în scop terapeutic

Luptă împotriva anxietății și stărilor nervoase

Întrebuințările uleiului de lavandă pentru femeie cu depresie și anxietate

Acest ulei miraculos este deseori folosit pentru proprietățile sale relaxante și calmante. Cel mai indicat mod în care poți să beneficiezi de toate avantajele sale este prin inhalații. Dacă ai acasă un aparat special, adaugă niște picături de ulei de lavandă înainte de culcare. Sau pregătește-ți o baie parfumată prin picurarea uleiului direct în apă.

Acesta este un remediu foarte bun împotriva insomniilor și îmbunătățește calitatea somnului.

Este antiseptic

Poți folosi uleiul de lavandă pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, deoarece acesta are abilitatea de a lupta împotriva virușilor și infecțiilor. Uleiul de lavandă poate trata cu succes arsuri minore sau orice infecție bacteriană.

Este analgezic

Uleiul de lavandă reduce durerea și edemele asociate afecțiunilor dermatologice.

Este un bun antiinflamator

Femeie ce aplică întrebuințările uleiului de lavandă în dureri

Folosește acest ulei pentru a ameliora simptomele provocate de diverse infecții sau iritații ale pielii.

Este un remediu pentru problemele respiratorii

Atunci când te confrunți cu o gripă sau răceală, tuse, astm sau roșu în gât, adu-ți aminte de acest ulei și pune câteva picături pe batistă sau inhalează-l la aburi.

Alte întrebuințări

  • Pune câteva picături în apa din cadă sau pe para de duș pentru o experiență senzorială deosebită.
  • Masează-l pe piele oricând te confrunți cu dureri musculare sau de articulații, dar și când întâmpini diverse probleme dermatologice, de genul arsurilor ușoare, al acneei sau al juliturilor.
  • Adaugă ulei de lavandă în apă care fierbe, pentru a obține un deodorant natural pentru locuință.
  • Folosește-l pentru hidratarea mâinilor și a picioarelor. Pune câteva picături într-un vas de dimensiuni potrivite și scufundă-ți picioarele după o zi lungă, pentru o senzație de relaxare și revigorare.
  • Poți folosi uleiul de lavandă și sub formă de compresă, pe care să o aplici pe zona dureroasă sau afectată de o accidentare.

Recomandări

  • Uleiul din magazin ar trebui diluat sau folosit doar pentru aromaterapie.
  • Nu este recomandat pentru copii mai mici de 5 ani.
  • Evită contactul cu ochii sau mucoasele.
  • Nu uita de un test de alergie înainte să folosești orice produs nou.
  • Nu folosi ulei de lavandă dacă ești însărcinată sau alăptezi.