Decorațiuni cu iută: 5 idei grozave - Doza de Sănătate
 

Decorațiuni cu iută: 5 idei grozave

Textura rugoasă a iutei ne permite să realizăm diferite decorațiuni cu o notă rustică. Vrei să încorporezi acest element în casa ta? Descoperă aceste 5 idei DIY interesante!
Decorațiuni cu iută: 5 idei grozave

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Decorarea cu iută a devenit o tendință printre iubitorii decorului rustic. Datorită aspectului acestui material, mulți au decis să îl folosească în zone precum terasele, camerele de zi sau grădinile, printre altele. Vrei să știi cum poți confecționa decorațiuni cu iută?

Iuta este un tip de material textil obținut din fibre naturale de cânepă. Este un material rezistent care se remarcă datorită texturii sale groase și aspre. Deși a fost folosită pentru a face saci pentru depozitarea bunurilor timp de mulți ani, astăzi este o resursă excelentă pentru decorare. Citește mai departe pentru a descoperi câteva sfaturi utile!

Decorațiuni cu iută: 5 idei grozave

Iuta este un material ieftin pe care îl poți folosi în multe moduri atunci când îți decorezi casa. Datorită texturii și culorii sale caracteristice, poate fi folosită pentru tapițarea mobilierului, a pernelor și a altor accesorii pentru decorarea spațiilor interioare și exterioare.

Deși inițial decorațiunile din iută erau destinate exclusiv caselor de la țară sau stilurilor rustice, încetul cu încetul, utilizarea sa s-a răspândit și în alte tipuri de medii: stil nordic, vintage sau shabby chic, printre altele. Vrei să faci și tu decorațiuni cu iută? Iată cum!

1. Tapițarea mobilierului și a fotoliilor

Decorațiuni cu iută pentru scaune
În ciuda texturii sale, iuta va adăuga o notă rustică mobilierului tapițat.

Pentru a profita la maxim de decorarea cu iută în zone precum livingul, grădina și terasa, poți tapița mobilierul și fotoliile cu acest material. Culoarea și textura sa adaugă o notă minimalistă și vintage acestor tipuri de spații. Textura însă va fi puțin aspră.

 • Când tapițezi mobilierul cu acest material, întinde-l foarte bine, deoarece acest lucru previne deteriorarea materialului în timp.
 • Dacă vrei, utilizează iută pentru a face perne decorative pentru mobilier.

2. Organizator

Vrei să ai o notă rustică în dormitor, bucătărie sau camera de studiu? Poți crea un organizator cu mai multe compartimente pentru a depozita obiecte mici. Dacă îi faci buzunare mari, îl poți folosi pentru a-ți depozita pantofii.

 • Ia un sac vechi de iută, taie-l în forma dorită și coase-i mai multe buzunare sau compartimente.
 • Accesoriile decorative depind de tine: broderii, panglici, vopsea, etc.

3. Suport pentru tacâmuri

Decorațiuni cu iută pentru tacâmuri
Suportul din iută pentru tacâmuri poate include o decorațiune amuzantă.

Suporturile pentru tacâmuri sunt utilizate la ocazii speciale, cum ar fi întâlnirile în familie sau sărbători. Pentru a le face fără a cheltui prea mulți bani, poți alege această alternativă din iută. Sunt foarte ușor de realizat și necesită puține materiale.

 • Taie un sac de iută în mai multe părți la dimensiunea pe care o preferi.
 • Apoi, coase-le împreună pentru a forma un sac mic.
 • În cele din urmă, decorează suporturile după bunul plac și pune tacâmurile înăuntru.

4. Lămpi de interior cu decor de iută

Dormitorul tău este rustic? Vrei să oferi biroului un aspect mai vintage? Oriunde ai o lampă, poți folosi acest decor de iută. Această țesătură poroasă este ideală pentru a crea medii liniștite și romantice. De asemenea, se pretează la o mare varietate de modele.

 • Dacă ai o lampă acasă, acoperă-i partea exterioară cu iută.
 • Pentru a face o lampă de la zero, achiziționează ansamblul și folosește iută pentru a-i da forma care îți place cel mai mult.

5. Ghivece pentru plante

Plante în ghivece de pânză
Ghivecele de pânză arată perfect într-o grădină mică.

Aspectul general al acestui material este ideal pentru realizarea ghivecelor frumoase pentru plante. De ce? În primul rând, textura și culoarea sa oferă un stil foarte interesant în grădină. În plus, deoarece este o țesătură poroasă, iuta este perfectă pentru a facilita absorbția și filtrarea umidității.

 • Pentru a face această decorațiune, umple un sac cu pământ dacă planta are o dimensiune considerabilă.
 • Dacă planta este mică, taie sacul în mai multe părți și coase saci mai mici. Umple-i cu pământ și plantează orice dorești în ei.

Despre decorarea cu iută

Decorarea cu iută este un mod economic de a oferi casei un aer mai rural. Poți obține acest material reciclând saci sau cumpărându-i din magazine. Combină iuta cu alte elemente decorative pentru a crea o atmosferă confortabilă și elegantă în stilul dorit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.