Cum să-ți decorezi casa în culori neutre - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți decorezi casa în culori neutre

Tonurile neutre sunt o resursă stilistică foarte populară în designul de interior. Acestea îți permit să obții mai multă lumină în casă și să te joci cu alte culori mai vibrante. Citește acest articol pentru a afla câteva sfaturi utile despre culorile neutre!
Cum să-ți decorezi casa în culori neutre

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Casa este refugiul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului. A face din aceasta un spațiu armonios și echilibrat poate fi o sarcină simplă și ieftină dacă urmezi câteva sfaturi practice. În acest articol, îți vom arăta să-ți decorezi casa în culori neutre.

Folosirea unei palete de culori neutre pentru a-ți decora casa este întotdeauna un pariu sigur. Nu se demodează niciodată și este foarte versatilă și ușor de combinat cu orice stil de mobilier. Descoperă secretele tonurilor neutre utilizate în designul interior: alb, gri și bej!

Cum să-ți decorezi casa în culori neutre

Ce este o culoare neutră?

Culorile neutre sunt culori pe care le poți combina cu ușurință cu orice altă culoare. De aceea sunt atât de utile și atemporale. Culorile neutre nu sunt puternice și nu concurează cu alte culori. Am putea spune că sunt culori de bază care se potrivesc cu întreaga paletă sau gamă de culori.

Cele mai utilizate culori neutre pentru orice tip de proiect sunt bejul, albul (cu toate nuanțele sale, alb nisip, alb murdar…) sau griul. De asemenea, unele nuanțe de negru sau albastru pot fi și ele folosite uneori.

Aceste nuanțe pastelate ajută la integrarea oricărei texturi sau mobilier. Aceste culori neutre pot fi folosite cu nuanțe reci sau calde. Poți amesteca chiar și nuanțe calde și reci.

Luminozitate

Exemplu de cum să-ți decorezi casa în culori neutre
Tonurile neutre fac mediile mai luminoase, având o mai bună recepție a luminii exterioare sau a luminilor albe.

Orice casă iluminată natural este ea însăși un succes. În plus, iluminatul, fie el natural sau artificial, face diferența între o cameră demodată și un mediu magic.

Este evident că lumina este reflectată și scaldă toate obiectele și mobilierul, inclusiv pereții. Prin urmare, este logic să folosești tonuri neutre care să tempereze lumina și să dea armonie spațiului.

Din acest motiv, ar trebui să alegi întotdeauna becuri calde pentru camere în care vrei să ai un mediu relaxat și liniștit. În plus, culorile neutre ajută la recrearea camerelor, deoarece absorb lumina care este proiectată asupra lor.

Nuanțe contrastante ca să decorezi casa în culori neutre

Contrastele de culoare sunt o resursă utilizată pe scară largă în design. Culorile neutre sunt ideale pentru această tehnică stilistică, deoarece poți folosi piese mai îndrăznețe sau mai țipătoare pe care vrei să le evidențiezi.

Orice tip de mobilier sau operă de artă are un loc pe un perete vopsit în tonuri neutre. Gândește-te, de exemplu, la sălile de expoziție ale muzeelor de artă, unde sunt expuse sculpturi și picturi din atâtea perioade ale istoriei.

Alegerea culorilor complementare

Living frumos decorat
Plecând de la un fundal neutru, elementele cu culori intense vor ieși în evidență! Alege culoarea care se potrivește cel mai bine gusturilor tale.

Dacă ai probleme cu alegerea unei culori, poți apela la cromoterapie. Acesta este studiul efectelor fiecărei culori asupra sănătății și stării de spirit. Cunoașterea acestor beneficii te poate ajuta să iei decizia corectă.

Culorile neutre nu se remarcă în cromoterapie. În schimb, te vei orienta către cele mai puternice culori pentru a adăuga personalitate camerei și a le distinge peste tonurile neutre:

  • Galben: Îmbunătățește concentrarea.
  • Portocaliu: Este o culoare care sporește creativitatea și oferă căldură.
  • Roșu: Este o culoare stimulantă. Ar trebui să fie utilizat cu precauție, la capitolul detalii sau pereți mici.
  • Roz: Stimulează simțurile.
  • Violet: Este culoarea spiritualității.
  • Albastru: Te ajută să te relaxezi.
  • Verde: Este o culoare foarte echilibrată.

Accesorii decorative în tonuri neutre

Atunci când decorezi un perete, poți combina diferite tehnici sau materiale cu tonurile neutre pe care le-ai ales. De exemplu, ai putea folosi decalcomanii din vinil pentru un aspect mai îndrăzneț. Decalcomaniile sunt complementul ideal pentru a-ți personaliza stilul pe un perete. De asemenea, acestea nu sunt folosite doar pentru motivele din camerele copiilor – există posibilități nesfârșite.

Tapetul este o altă opțiune excelentă pentru a evidenția zone ale casei sau pereți separați în aceeași cameră. Utilizarea culorilor neutre îți permite să-ți decorezi casa fără a o încărca prea mult.

Acum știi mai multe lucruri despre culorile neutre și beneficiile utilizării lor în locuință. Decorarea casei în tonuri neutre îți oferă un număr mare de opțiuni cu care să jonglezi când vine vorba de accesorii, mobilier, iluminat și multe altele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ikeda, T., Matsuyoshi, D., Sawamoto, N., Fukuyama, H., & Osaka, N. (2015). Color harmony represented by activity in the medial orbitofrontal cortex and amygdala. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2015.00382
  • Yousuf Azeemi, S. T., & Raza, S. M. (2005). A critical analysis of chromotherapy and its scientific evolution. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1093/ecam/neh137
  • Elliot, A. J. (2015). Color and psychological functioning: A review of theoretical and empirical work. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00368

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.