Decorațiuni ecologice obținute prin metode sustenabile
În prezent, una dintre cele mai importante tendințe este crearea de decorațiuni ecologice prin metode sustenabile. În acest articol, îți vom prezenta principalele caracteristici ale acestei tendințe și îți vom oferi idei pentru a-ți decora casa în conformitate cu principiile sale.
Dacă vrei ca locuința ta să arate frumos și, în același timp, să ai grijă de mediu, decorul ecologic este ceea ce cauți! Fără îndoială, te vei îndrăgosti de varietatea mare de opțiuni decorative. Ești gata să te inspiri?
Ce este decorarea ecologică?
Decorarea ecologică este o tendință bazată pe reciclare, reutilizare și reducere. Ce înseamnă toate acestea? Vom analiza aceste principii unul câte unul:
1. Reciclează
Fundamentul decorării ecologice este evitarea creării deșeurilor. Din acest motiv, îți recomandăm să realizezi elemente decorative din sticle, recipiente, cutii și orice alte lucruri pe care le ai deja în casă. Poți face decorațiunile singur sau poți cumpăra obiecte din materiale reciclate. În zilele noastre, le poți găsi la târguri sau chiar online în magazinele cu produse lucrate manual.
2. Reutilizează
Al doilea principiu pledează pentru a oferi o viață nouă obiectelor care, în caz contrar, ar fi aruncate. În acest sens, ideea este să remodelezi mobilierul pentru a-l transforma în ceea ce ai nevoie în acest moment.
3. Redu consumul
Minimalismul se potrivește bine cu această tendință, deoarece reduce utilizarea elementelor decorative. Știm că este imposibil să nu cumperi lucruri pentru a-ți decora casa. Totuși, ceea ce poți face este să reduci numărul obiectelor cumpărate. În plus, îți recomandăm să alegi întotdeauna materiale care nu afectează mediul sau animalele, evitând, de exemplu, blănurile, coralii și fildeșul.
Citește mai mult:
Idei pentru decorațiuni ecologice
Singura limită pentru decorarea ecologică este creativitatea. Lasă-ți imaginația să zboare, privește bine obiectele din casă și inspiră-te! Îți vom oferi câteva idei ușor de pus în practică:
1. Plante de interior
Acestea ar putea fi principalul element decorativ al acestei tendințe. Le poți găsi pe orice dimensiune și culoare posibilă. Le poți pune la ferestre, pe podea, pe mobilier sau chiar pe pereți.
2. Flori uscate
Cel mai mare avantaj al florilor uscate este faptul că nu vor muri niciodată! În plus, vor oferi casei un stil romantic, vintage, pe care toată lumea îl va iubi.
3. Lămpi făcute din borcane
Ia borcanele de sticlă pe care le ai deja în casă, spală-le bine și apoi treci la treabă! Fă o gaură în mijlocul capacului, trece firul prin el și înfășoară-l în interior. Închide borcanul, conectează firul și aprinde lumina. Este uşor!
4. Frunze uscate, conuri de pin și scoarță
Folosește lucrurile pe care le-ai luat din vacanță sau din parc pentru a crea decorațiuni ecologice. Poți face un colaj cu ele sau pur și simplu le poți așeza decorativ pe o farfurie sau tavă.
5. O valiză veche
O valiză veche poate primi o viață nouă dacă este transformată într-o jardinieră, o masă sau un scaun sau este folosită ca simplu element decorativ. Ai și alte idei?
6. Mobilier vechi
Există multe opțiuni: îl poți picta, îi poți decora sertarele cu coșuri din răchită, poți pune mânere noi pe sertare… Dacă ai copii mici, acea masă veche se poate transforma într-o masă de joacă dacă folosești un pic de vopsea specială. În plus, poți reînnoi acel fotoliu vechi cu tapițerie nouă.
Citește mai mult:
7. Cutii de conserve
O cutie cu decorațiuni frumoase poate fi un suport excelent pentru creioane, un ghiveci sau un suport pentru lumânări. Nu uita să îndoi marginea ascuțită a cutiei pentru a evita tăierea atunci când o folosești.
8. Haine vechi
O pereche veche de blugi se poate transforma într-o față de pernă drăguță prin metoda patchwork (folosind resturi de haine de diferite culori).
9. Mobilier din cutii sau paleți din lemn
Dacă vopsești și șlefuiești cutiile de fructe, acestea pot deveni un spațiu de depozitare excelent. Trebuie doar să le stivuiești una peste alta și să le fixezi în cuie. Și paleții? Sunt materialul perfect pentru a realiza bănci, paturi sau scaune. Trebuie doar să adaugi perne sau o saltea și tapițeria preferată.
Alătură-te celei mai noi tendințe de decorare ecologică și vei crea un stil total original și modern pentru casa ta. Nu uita faptul că reciclarea, refolosirea și reducerea consumului reprezintă cel mai bun mod de a ne proteja planeta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Organización Mundial de la Salud. (2015). Waste and human health: Evidence and needs. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/317226/Waste-human-health-Evidence-needs-mtg-report.pdf
- Salas, J., & Ballestín, S. (2018). Fenomenología de la percepción minimalista aplicada a la experiencia arquitectónica de Can Lis.
- Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
- Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).