Decorațiuni ecologice obținute prin metode sustenabile - Doza de Sănătate
 

Decorațiuni ecologice obținute prin metode sustenabile

Reutilizează și reciclează obiectele pentru a-ți decora casa în stil original, diferit și economic, care respectă mediul.
Decorațiuni ecologice obținute prin metode sustenabile

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

În prezent, una dintre cele mai importante tendințe este crearea de decorațiuni ecologice prin metode sustenabile. În acest articol, îți vom prezenta principalele caracteristici ale acestei tendințe și îți vom oferi idei pentru a-ți decora casa în conformitate cu principiile sale.

Dacă vrei ca locuința ta să arate frumos și, în același timp, să ai grijă de mediu, decorul ecologic este ceea ce cauți! Fără îndoială, te vei îndrăgosti de varietatea mare de opțiuni decorative. Ești gata să te inspiri?

Ce este decorarea ecologică?

Mobilă din paleți reciclați
Reutilizează și reciclează mobilierul și obiectele pentru a-ți decora casa.

Decorarea ecologică este o tendință bazată pe reciclare, reutilizare și reducere. Ce înseamnă toate acestea? Vom analiza aceste principii unul câte unul:

1. Reciclează

Fundamentul decorării ecologice este evitarea creării deșeurilor. Din acest motiv, îți recomandăm să realizezi elemente decorative din sticle, recipiente, cutii și orice alte lucruri pe care le ai deja în casă. Poți face decorațiunile singur sau poți cumpăra obiecte din materiale reciclate. În zilele noastre, le poți găsi la târguri sau chiar online în magazinele cu produse lucrate manual.

2. Reutilizează

Al doilea principiu pledează pentru a oferi o viață nouă obiectelor care, în caz contrar, ar fi aruncate. În acest sens, ideea este să remodelezi mobilierul pentru a-l transforma în ceea ce ai nevoie în acest moment.

3. Redu consumul

Minimalismul se potrivește bine cu această tendință, deoarece reduce utilizarea elementelor decorative. Știm că este imposibil să nu cumperi lucruri pentru a-ți decora casa. Totuși, ceea ce poți face este să reduci numărul obiectelor cumpărate. În plus, îți recomandăm să alegi întotdeauna materiale care nu afectează mediul sau animalele, evitând, de exemplu, blănurile, coralii și fildeșul.

Idei pentru decorațiuni ecologice

Singura limită pentru decorarea ecologică este creativitatea. Lasă-ți imaginația să zboare, privește bine obiectele din casă și inspiră-te! Îți vom oferi câteva idei ușor de pus în practică:

1. Plante de interior

Living decorat cu plante
Plantele vor oferi casei un aer proaspăt.

Acestea ar putea fi principalul element decorativ al acestei tendințe. Le poți găsi pe orice dimensiune și culoare posibilă. Le poți pune la ferestre, pe podea, pe mobilier sau chiar pe pereți.

2. Flori uscate

Cel mai mare avantaj al florilor uscate este faptul că nu vor muri niciodată! În plus, vor oferi casei un stil romantic, vintage, pe care toată lumea îl va iubi.

3. Lămpi făcute din borcane

Decorațiuni ecologice pentru iluminat
Reciclează borcane și alte recipiente pentru a face tot felul de lămpi originale.

Ia borcanele de sticlă pe care le ai deja în casă, spală-le bine și apoi treci la treabă! Fă o gaură în mijlocul capacului, trece firul prin el și înfășoară-l în interior. Închide borcanul, conectează firul și aprinde lumina. Este uşor!

4. Frunze uscate, conuri de pin și scoarță

Folosește lucrurile pe care le-ai luat din vacanță sau din parc pentru a crea decorațiuni ecologice. Poți face un colaj cu ele sau pur și simplu le poți așeza decorativ pe o farfurie sau tavă.

5. O valiză veche

Valize vechi
Decorează un colț al casei cu valize vechi.

O valiză veche poate primi o viață nouă dacă este transformată într-o jardinieră, o masă sau un scaun sau este folosită ca simplu element decorativ. Ai și alte idei?

6. Mobilier vechi

Există multe opțiuni: îl poți picta, îi poți decora sertarele cu coșuri din răchită, poți pune mânere noi pe sertare… Dacă ai copii mici, acea masă veche se poate transforma într-o masă de joacă dacă folosești un pic de vopsea specială. În plus, poți reînnoi acel fotoliu vechi cu tapițerie nouă.

7. Cutii de conserve

Decorațiuni ecologice din cutii
Cutiile pot fi elemente excelente pentru decorarea ecologică.

O cutie cu decorațiuni frumoase poate fi un suport excelent pentru creioane, un ghiveci sau un suport pentru lumânări. Nu uita să îndoi marginea ascuțită a cutiei pentru a evita tăierea atunci când o folosești.

8. Haine vechi

O pereche veche de blugi se poate transforma într-o față de pernă drăguță prin metoda patchwork (folosind resturi de haine de diferite culori).

9. Mobilier din cutii sau paleți din lemn

Dacă vopsești și șlefuiești cutiile de fructe, acestea pot deveni un spațiu de depozitare excelent. Trebuie doar să le stivuiești una peste alta și să le fixezi în cuie. Și paleții? Sunt materialul perfect pentru a realiza bănci, paturi sau scaune. Trebuie doar să adaugi perne sau o saltea și tapițeria preferată.

Alătură-te celei mai noi tendințe de decorare ecologică și vei crea un stil total original și modern pentru casa ta. Nu uita faptul că reciclarea, refolosirea și reducerea consumului reprezintă cel mai bun mod de a ne proteja planeta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Organización Mundial de la Salud. (2015). Waste and human health: Evidence and needs. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/317226/Waste-human-health-Evidence-needs-mtg-report.pdf
  • Salas, J., & Ballestín, S. (2018). Fenomenología de la percepción minimalista aplicada a la experiencia arquitectónica de Can Lis.
  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.