De ce este important să plângi? - Doza de Sănătate
 

De ce este important să plângi?

Unii spun că plânsul este un semn de slăbiciune. De fapt, dai dovadă de mai mult curaj dacă plângi și te eliberezi de griji decât dacă nu permiți lacrimilor să curgă. 
De ce este important să plângi?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Faptul că nu plângi te face să te simți curajos și puternic pentru că îți ții în frâu lacrimile. Totuși, este important să plângi atunci când organismul tău îți indică momentul.

Dacă întorci spatele problemei, această nu se va rezolva de la sine. În realitate, aceasta este adevărata problemă.

Când suntem mici, plângem din orice. Când cădem, izbucnim în lacrimi. Dacă ne rănește cineva, nu ne este teamă să plângem. Dar pe măsură ce creștem, aceste momente devin din ce în ce mai rare.

Multe persoane cred că plânsul este un motiv de rușine. Pe lângă faptul că îi face pe cei din jur să se simtă stânjeniți, faptul că plângem spune ceva despre noi.

Mulți oameni consideră că plânsul ne face să părem slabi. Se gândesc că nu știm să ne controlăm emoțiile și să fim stăpâni pe situație. Această gândire este foarte nocivă.

Este important să plângi – nu înrăutăți situația

Dacă refuzi să plângi, te vei simți mult mai rău

Chiar dacă îți reprimi această reacție fizică, sufletul tău plânge și îți cere să alungi suferința.

Dacă îți rănești corpul, curge sânge, iar dacă îți rănești inima, plângi. Dacă evităm acest act, închidem în noi tot ceea ce ar trebui să lăsăm să iasă afară.

Imaginează-ți că persoana pe care o iubești cel mai mult te rănește în mod repetat pentru că tu nu spui nimic. Suferi în tăcere dezamăgire după dezamăgire. Între timp, în interiorul tău se dă o luptă acerbă pe care o ignori.

Toată durerea, toate gândurile care s-au transformat într-un cerc vicios, toate emoțiile negative în care te îneci vor lua o turnură nefericită.

Trebuie să plângi pentru a-ți exprima emoțiile

La început, corpul tău îți va trimite un semnal de avertisment prin intermediul durerii fizice. O migrenă, o usturime la stomac, o durere în orice parte a corpului…

Apoi începi să te închizi în tine, ca o lumină care se stinge. Devii o persoană tristă și toată suferința pe care ai ținut-o în suflet va rămâne închisă acolo pentru totdeauna.

Este adevărat că și în acest punct mai poți rezolva situația, dar va fi mult mai greu. Tocmai de aceea nu trebuie să aștepți atât de multFaptul că refuzi să înțelegi că este important să plângi câteodată, nu este un lucru sănătos. Lasă lacrimile să curgă și bucură-te de eliberarea pe care acestea ți-o oferă.

Recunoaște-ți și exteriorizează-ți sentimentele

Dacă plângi, te eliberezi de stres

Emoțiile, atât cele pozitive, cât și cele negative, sunt necesare. Nu trebuie să ne supere faptul că suntem triști. Această emoție ne permite să apreciem valoarea opusului său: fericirea.

Nu este bine să refuzăm să plângem, însă facem o greșeală și mai mare dacă nu ne recunoaștem propriile emoții.  Suntem atât de dornici să ne ferim de emoțiile negative, încât încercăm să le reprimăm.

Nu-i așa că atunci când un lucru te face fericit îl retrăiești în mintea ta, iar sentimentul pozitiv se intensifică? De ce să nu faci la fel și cu aspectele negative pentru a te elibera de ele?

Emoțiile noastre cele mai întunecate încearcă să ne avertizeze că procedăm greșit, că oamenii pe care îi păstrăm în viețile noastre nu ne fac bine sau că nu reacționăm așa cum ar trebui. Este important de reținut că emoțiile reprimate pot avea consecințe la nivel fiziologic. Încă un motiv pentru care este foarte important să plângi.

În plus, dacă ținem ochii închiși și ne încuiem sentimentele într-o lădiță ascunsă în adâncul sufletului, nu putem avea parte de un catarsis emoțional. Este pur și simplu o modalitate de autodistrugere.

Lucrurile sunt mult mai simple. Noi ne face singuri rău ca urmare a unui set de convingeri false care ne poartă pe o pistă greșită. Este foarte important să îți analizezi propriile emoții, indiferent dacă îți dau o stare bună sau proastă și să ți le exprimi.

Vorbește, plângi, țipă, aleargă… Nu contează modalitatea aleasă, important este să le scoți la suprafață.

Te-ar putea interesa și:

Lasă în urmă suferința

Cel mai bun analgezic

După ce plângi, te simți obosit, dar împăcat sufletește

Plânsul este cel mai bun „analgezic” pentru orice suferință. Nu sunt necesare nici pastilele, nici alte tipuri de medicamente pe care le iei pentru dureri. Lacrimile ne ajută să ne eliberăm de stres și să ne simțim mai bine.

Nu contează cât de grea este situația prin care treci. Orice ar fi, e important să plângi. Scoate din tine toată frustrarea, resentimentele, furia, neliniștea și gândurile care te tulbură… Lasă-le să curgă.

După ce plângi cât și cum simți nevoia, vei observa că te simți de parcă ai fi alergat la maraton. Ești obosit, dar calm. Ai fața roșie și ochii umflați, dar sufletul tău este în sfârșit împăcat.

Procesul de descărcare a emoțiilor prin plâns te va ajuta să o iei de la capăt, să iei decizii mai bune și să mergi mai departe. Dacă refuzi să plângi, vei pierde ocazia de a repara acea neregulă care ți-a șters zâmbetul de pe chip încă de la început.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.