De ce toate relațiile tale sunt la fel?
 

De ce toate relațiile tale sunt la fel?

Uneori repetăm tipare și experimentăm aceleași eșecuri în toate relațiile. Află de ce se întâmplă acest lucru și ce poți face pentru ca relația actuală sau viitoare să evolueze cum îți dorești!
De ce toate relațiile tale sunt la fel?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Deși ne-am dori ca dragostea să fie eternă și atotputernică, adevărul este că legăturile romantice se termină. Unii oameni completează un ciclu în viața noastră și apoi drumurile se despart. Acest lucru este firesc. Cu toate acestea, uneori ne trezim repetând același film dramatic iar și iar, dar cu actori diferiți. De ce toate relațiile tale sunt la fel?

Acest sentiment poate apărea din diverse motive: ai tendința de a avea aceleași certuri cu toți partenerii tăi sau simți aceleași deficiențe în toate relațiile tale. Poate nu reușești niciodată să treci la angajament sau ai fost victima mai multor infidelități; poate că partenerii tăi romantici tind să nu-ți acorde respect sau simți că dai mult mai mult decât primești. În orice caz, dacă vezi un tipar, există ceva ce trebuie vindecat.

De ce toate relațiile tale sunt la fel?

Privește-ți copilăria: ce ai învățat despre iubire?

Tiparele care se repetă în relațiile de cuplu sunt adesea o reflectare a modului în care am învățat să relaționăm în copilărie, a ceea ce am învățat despre dragoste în primii ani de viață. Încearcă să-ți amintești ce ai văzut în relația cu părinții tăi, cum s-au comportat ei unul cu celălalt și cum s-au comportat cu tine.

Creșterea într-o casă în care țipetele, lipsa de respect sau indiferența sunt constante lasă urme adânci. În mintea noastră copilărească, presupunem că acest lucru este normal și de așteptat, că aceasta este dragoste.

În mod similar, dacă nu am fost iubiți necondiționat de părinții noștri, am învățat că afecțiunea trebuie câștigată; poate prin răsfăț sau conformându-ne cu ceea ce se așteaptă de la noi.

Ca adulți, nu suntem capabili să ne conectăm cu intuiția și cu emoțiile noastre. Ignorăm semnele că ceva nu este în regulă și ne concentrăm doar pe menținerea legăturii, oricât de dăunătoare ar fi aceasta, pentru a nu rămâne singuri. Din această poziție de frică, este imposibil să construim și să susținem o relație sănătoasă.

Probleme în familie
Experiențele de dragoste pe care le-au avut părinții noștri în fața noastră ne marchează. Învățăm să relaționăm așa cum au făcut ei.

Examinează-ți și ajustează-ți așteptările romantice

Pentru mulți oameni, dinamica este întotdeauna aceeași: totul merge grozav, relația evoluează și pasiunea debordează, dar brusc totul se termină. Din anumite motive, nu sunt capabili să-și ducă legăturile la următorul nivel de angajament.

Acest lucru se poate întâmpla dacă avem o idee greșită despre dragoste și așteptări nerealiste. Trebuie să știm că îndrăgostirea este doar o etapă inițială, pe care nu o putem susține pentru totdeauna.

De-a lungul timpului, descoperim partea mai puțin prietenoasă a celuilalt. Ne confruntăm cu provocarea de a construi o iubire mai matură, bazată pe intimitate și comunicare și fără idealizarea inițială.

Pentru unii oameni, acest lucru est o problemă. Când secreția de neurotransmițători scade, când pasiunea se stabilizează, ei presupun că ceva nu este în regulă, că relația nu funcționează. Acest lucru îi poate determina să se despartă sau să aibă diverse pretenții

În ce poziție te pui?

Este firesc ca unele relații să nu funcționeze. Atunci când se întâmplă acest lucru, avem ocazia să reflectăm și să analizăm ce s-a întâmplat pentru a nu mai repeta greșelile pe viitor.

Despărțirea este necesară pentru a ne permite să ne vindecăm și să învățăm ceva din acea relație. Cu toate acestea, nu toți oamenii își permit acest proces.

Dacă ți se întâmplă mereu același lucru în relații, poate că îți asumi poziția de victimă. Simți că ai foarte mult ghinion, că totul merge prost, că totul ți se întâmplă doar ție. Ai tendința de a învinovăți și judeca partenerii și nu te întrebi care este partea ta de vină. De asemenea, sari într-o nouă relație cât mai curând posibil, deoarece nu-ți place singurătatea.

Această atitudine duce la repetarea acelorași experiențe, pentru că nu ai învățat nimic din trecut. Este esențial să te întrebi dacă ai o deficiență emoțională, o frică, o dependență care te împiedică să ai succes în relații.

Dacă toate relațiile tale sunt la fel, aruncă o privire asupra convingerilor tale

Unul dintre cele mai bune moduri de a descoperi de ce creăm tipare este să analizăm ceea ce credem despre noi înșine, despre ceilalți și despre relații. Aceste gânduri, uneori inconștiente și adânc înrădăcinate, sunt cele care ne ghidează alegerile și modul în care interpretăm lucrurile și ne comportăm în cadrul relației.

Convingerile tale pot să nu fie cele corecte.

Este posibil să ai un concept de sine negativ și o stimă de sine scăzută. Poți crede că nu ești suficient de atractiv, amuzant sau inteligent, că nu ești demn de a fi iubit, respectat sau prioritizat. Acest lucru te va face, fără îndoială, să alegi parteneri narcisici și egocentriști și să înduri maltratarea și lipsa de respect.

Ai putea crede că toți bărbații sunt infideli sau că toate femeile sunt superficiale sau egoiste. Aceste tipuri de credințe pot acționa ca o profeție care sabotează relațiile.

Dacă crezi că partenerul tău va fi infidel, s-ar putea să te obișnuiești să-l controlezi. Frustrarea generată îl poate face să te înșele.

Ideea ta despre dragoste poate fi o adevărată tragedie. Crezi că iubirea este sacrificiu, că trebuie să faci totul pentru partenerul tău și să renunți la alte părți ale vieții tale? Simți că relațiile sunt un jug și că îți fură libertatea? Vei avea tendința de a fi superficial și vei fugi de angajament.

Relațiile tale ar putea funcționa, dar tu nu le lași să funcționeze.

Toate relațiile tale sunt la fel

Nu știi ce vrei

În cele din urmă, dacă treci prin despărțire după despărțire, este posibil ca acest lucru să se întâmple pentru că nu știi ce vrei. Această lipsă de claritate te poate determina să alegi sau să te mulțumești cu persoane care nu sunt potrivite și să investești energia în relații care sunt clar destinate eșecului.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, uită-te la experiențele tale anterioare și trage câteva concluzii. Ce vrei de la un partener? Ce nu ești dispus să permiți?

Liniile roșii care nu pot fi depășite trebuie să fie foarte clare în mintea ta. Cum? Nu accepta relații care nu se potrivesc cu ceea ce ai nevoie.

Ți se întâmplă întotdeauna același lucru în relații? Uită-te în oglindă

Pe scurt și oricât de greu ne este să recunoaștem asta, ceea ce au în comun toate relațiile noastre din trecut suntem noi înșine. Prin urmare, în noi trebuie să căutăm problema și soluția. Ocupă-te de tine, de convingerile, așteptările și atitudinile tale, de ceea ce alegi și de ceea ce accepți.

Așadar, dacă ți se întâmplă mereu același lucru în relații, nu mai da vina pe alții și preia controlul asupra vieții tale amoroase. Când îți vezi rănile, fricile și neajunsurile, când le vindeci, aceste tipare nu se mai repetă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Sánchez, M. (2011). Apego en la infancia y Apego adulto: influencia en las relaciones amorosas y sexuales [Tesis de Maestría]. Salamanca: Universidad de Salamanca.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.