Partenerul se enervează și nu-mi vorbește: de ce și cum să acționez?
 

Partenerul se enervează și nu-mi vorbește: de ce și cum să acționez?

Nu știi ce să faci dacă partenerul tău se enervează și nu vorbește cu tine? Descoperă atitudinile care te vor ajuta să faci față problemei!
Partenerul se enervează și nu-mi vorbește: de ce și cum să acționez?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Fiecare relație de cuplu trece prin conflicte. De fapt, acestea sunt cele care determină nivelul de angajament, maturitate și respect. Când partenerul se enervează și nu vorbește, este firesc să nu știm cum să acționăm, mai ales când nu știm exact motivele furiei lui.

Nu este neobișnuit să se întâmple asta. Mii de cupluri din întreaga lume se confruntă cu această problemă, ce nu este întotdeauna gestionată în mod corect. Bineînțeles că ar trebui să fii empatic față de partenerul tău, dar asta nu înseamnă să iei toată vina asupra ta sau să nu-ți respecți propria integritate. Astăzi îți spunem ce să faci când partenerul se enervează și nu-ți vorbește.

Ce să fac când partenerul meu se enervează și nu vorbește cu mine?

Comunicarea este unul dintre elementele de bază ale oricărei relații sănătoase. De fapt, este adesea un semn de satisfacție, la fel ca sexul sau intimitatea emoțională. Când acest lucru se schimbă, apar conflicte care pun în pericol stabilitatea relației.

Tăcerea este unul dintre multele răspunsuri pe care o persoană le alege atunci când se confruntă cu furia. Unii aleg să evite un conflict verbal, așa că își exprimă frustrările izolându-se. În spatele unei lipse de comunicare se ascunde un motiv, unul pentru care partenerul a decis să închidă canalul de comunicare.

Acest lucru nu este deloc sănătos și este chiar un simptom al angajamentului slab față de relație. Nu toate conflictele în cuplu sunt rele, deoarece este sănătos să rezolvi lucrurile care te deranjează. Problema este că, de multe ori, tăcerea se traduce prin resentimente și distanță, ca să nu mai vorbim de frustrarea și nesiguranța pe care le produce celuilalt.

Dacă partenerul tău se enervează și nu vorbește cu tine, este foarte probabil să nu știi cum să controlezi situația. Primul lucru pe care ar trebui să-l eviți este să adopți aceeași atitudine. A plăti în același mod nu va rezolva în niciun caz conflictul.

1. Spune-i partenerului tău cum te simți

Cuplu care se ceartă

Cel mai bun mod de a face față tăcerii partenerului tău este să-i spui ce simți în legătură cu aceasta. Deși el sau ea va dori cu siguranță să evite orice canal de comunicare, trebuie să creați unul care să vă permită să vă exprimați sentimentele și emoțiile.

Această inițiativă este contrară celei manifestate de partenerul tău. De asemenea, arată că ești dispus să discuți despre motivele furiei și să găsești o soluție. O relație nu poate fi construită cu ură. Dacă chiar vrea să parieze pe relație, te va asculta.

2. Arată empatie

Empatia și reflexivitatea pot fi de mare ajutor. Trebuie să arăți empatie în ceea ce privește motivele furiei, să înțelegi cauzele, să înțelegi contextul și să te conectezi cu emoțiile și sentimentele sale.

În același mod, trebuie să-ți asumi o atitudine reflexivă. Empatia și reflexivitatea te vor ajuta să rezolvi problema dacă și partenerul tău este dispus să facă acest pas.

3. Ai răbdare

Din păcate, nu vei reuși întotdeauna să-ți convingi partenerul să se deschidă față de tine. În funcție de gravitatea situației care i-a provocat furia, de maturitatea sa emoțională și de experiență, poate dura mai mult decât crezi până va adopta atitudine activă.

Din acest motiv, răbdarea va fi un mare aliat. Te va ajuta să-ți controlezi așteptările. De asemenea, este mai bine ca el sau ea să-și clarifice starea de spirit, să reflecteze asupra ei și să-și calmeze temperamentul înainte de a avea conversația decisivă. Când suntem supărați, nu alegem întotdeauna cuvintele potrivite.

4. Evită sentimentul de vinovăție

Dacă partenerul tău se enervează și nu vorbește cu tine, ar trebui să eviți să interiorizezi sentimentul de vinovăție. Amintește-ți că nu tu ai decis să eviți problema, să te izolezi, să taci și să stai la distanță. Adulții rezolvă problemele ca adulții, așa că nu trebuie să asimilezi niciodată o atitudine de vinovăție care să o justifice pe cea a partenerului tău.

În adâncul sufletului, aceasta este marea problemă: a justifica ceea ce face el sau ea. Bineînțeles că poți să te enervezi și să vrei un spațiu în care să reflectezi, dar mai devreme sau mai târziu trebuie să discuți. Dacă acea discuție nu vine niciodată, nu ar trebui să crezi că totul a fost vina ta.

5. Respectă-te

Femeie care nu doarme bine

Respectă-te în fața oricărei acuzații nefondate. Desigur, trebuie să-ți recunoști greșelile, să oferi scuze, să meditezi asupra atitudinilor tale și să modifici unele detalii în favoarea relației.

Totuși, acest lucru nu înseamnă că orice acuzație împotriva ta este valabilă dacă este nefondată. De exemplu, el sau ea s-a supărat pentru că altcineva a cochetat cu tine (fără să răspunzi la flirt). Ești responsabil pentru ceea ce faci sau spui, nu pentru ceea ce fac sau spun alții. A ține cont de acest lucru înseamnă a-ți respecta integritatea.

6. Reconsideră limitele și consensul relației

În cele din urmă, dacă partenerul se enervează și nu vrea să-ți vorbească, poate trebuie să reconsideri relația. La urma urmei, o atitudine de acest tip care durează mult timp (sau este repetitivă) nu este altceva decât un simptom al imaturității emoționale.

În plus, este o atitudine care este uneori folosită pentru a te manipula. Evită capcanele. Indiferent de câtă dragoste, grijă și respect îi arăți acelei persoane, nu este nimic în neregulă în a decide că el sau ea nu este suficient de dedicat/ă relației. Uneori, cea mai bună opțiune este să faci un pas înapoi.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a rezolva problema este să vorbești și să-ți anunți partenerul că distanțarea nu este în interesul niciunuia dintre voi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bailey, S. Couple relationships: Communication and conflict resolution. MSU Extension. 2009; 17(2).
  • Mena-Rodríguez E, Aranda-Garrido M, Jiménez Perona M. Análisis de las asimetrías de género en las relaciones de parejas. Un estudio piloto. Málaga: Universidad de Málaga, 2020.
  • Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. Couple communication, emotional and sexual intimacy, and relationship satisfaction. Journal of sex & marital therapy. 2014; 40(4): 275-293.
  • Wiley, A. R. Connecting as a couple: Communication skills for healthy relationships. In The Forum for Family and Consumer Issues. 2007; 12 (1): 1-9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.