Răceala emoțională în cuplu
Răceala emoțională în cuplu este ceva cu care milioane de oameni trebuie să se confrunte zilnic. Este una dintre cele mai frecvente probleme, ca să nu mai vorbim că este principala cauză de despărțire. A te simți singur emoțional într-o relație are consecințe multiple.
Această situație poate fi numită și distanțare emoțională , indiferență emoțională sau empatie scăzută. Indiferent cum o numim, este o problemă reală căreia nu veți ști cum să-i faceți față.
Răceala emoțională în cuplu: cauze
Când vorbim despre răceala emoțională în cuplu trebuie să diferențiem două cazuri: răceala de la început și cea care se manifestă mai târziu. Deși din punct de vedere al trăsăturilor, ele pot deveni similare, cauzele care motivează comportamentul diferă.
Partenerul a fost mereu rece din punct de vedere emoțional? La început, trecem cu vederea lucruri pe care nu ajungem să le identificăm decât câteva luni mai târziu. Luați în considerare acest lucru.
Am adunat o serie de explicații cu privire la motivul pentru care partenerul este rece. Pentru aceasta, am avut ca punct de plecare cele două contexte amintite.
Atașament evitant
Atașamentul evitant se referă la un model de comportament care se dezvoltă în timpul copilăriei. Începe atunci când părinții sau îngrijitorii nu manifestă suficientă afecțiune în cele mai importante faze de creștere. Pe cale de consecință, cei mici dezvoltă tendința de a-și suprima emoțiile și de a fi foarte independenți.
Nu este ceva care se manifestă doar în copilărie sau doar în relația copil-părinte. Apare în toate contextele în care atașamentul are un rol vital. Experții și cercetătorii sunt de acord că acest tip de atașament creează rate scăzute de satisfacție în cuplu.
Sintetizând, este posibil ca partenerul să dezvolte acest tipar de comportament. Contrar a ceea ce se crede, este un fapt comun, deoarece aproximativ 30% din oameni manifestă aceste trăsături. Din 10 persoane, 3 dezvoltă acest tip de atașament.
Distanțare emoțională
Distanțarea emoțională este acel comportament care vizează ascunderea propriilor sentimente și, în același timp, ignorarea sentimentelor altora. Poate fi declanșată conștient și inconștient și are multiple implicații psihologice. Uneori, se numește detașare emoțională.
Este un mecanism de apărare pentru a proteja individul de durere, stres, conflict și anxietate, deşi implică multiple consecinţe negative. Deși unele tulburări o pot explica, de multe ori apare ca urmare a experiențelor care au apărut înainte sau în timpul relației (infidelitate, abandon, certuri și altele).
Indiferență emoțională
Unii experți nu ezită să clasifice indiferența emoțională drept un simptom opus iubirii. Este un comportament izolat de cazurile anterioare, deoarece are loc în mod conștient (de exemplu, atunci când există nemulțumiri în cuplu).
Indiferența emoțională poate apărea și ca o consecință a proceselor secundare. De exemplu, alterarea afectivă este un tip de indiferență emoțională pe care o dezvoltă pacienții cu depresie, tulburare de stres post-traumatic și așa mai departe. În orice caz, de cele mai multe ori este un act conștient de respingere a relației în sine.
Acestea sunt cele trei posibile cauze ale răcelii emoționale în cuplu. Răceala poate fi generată de traume, fiind un mecanism de apărare.
Consecințele răcelii emoționale în cuplu
Răceala emoțională în cuplu este ceva care nu trece niciodată neobservat. Consecințele variază. Longevitatea relației, intensitatea iubirii, proiectele comune și vârsta sunt câțiva factori de condiționare. Unele dintre consecințe sunt următoarele:
- Frustrare și nemulțumire în relație
- Temeri și nesiguranțe
- Conflicte constante
- Stimă de sine scăzută
- Depresie
- Sentiment de vinovăție
- Dezvoltarea geloziei patologice
- Atașament și dependență
Acestea sunt doar câteva dintre consecințele răcelii emoționale în cuplu. Cert este că nemulțumirea este garantată. Dacă nu se face nimic în privința asta, relația se poate termina.
Ce se poate face pentru a evita răceala emoțională în cuplu?
Toate cauzele pe care le enumerăm mai sus au o soluție, cel puțin în măsura în care partenerul este dispus să-și aducă aportul. Atașamentul evitant, indiferența emoțională și distanțarea emoțională pot fi corectate atunci când amândoi doriți să pariați pe relație. Iată câteva idei:
- Vorbiți deschis. Spuneți tot ce aveți pe suflet în mod politicos și empatic.
- Reflectați împreună asupra posibilelor cauze sau comportamente care motivează această răceală. Sunt ele interne sau externe relației?
- Spuneți-i partenerului tău că vă pasă, că vreți să lucrați la relație și că exprimarea emoțiilor nu-i face niciun rău.
- Stabiliți rutine în care amândoi împărtășiți afecțiune fizică și emoțională (îmbrățișări, săruturi, dialoguri intense și multe altele).
- Stabiliți ca obiectiv să nu reprimați ceea ce simte celălalt, indiferent dacă sentimentul este pozitiv sau negativ.
- Luați în considerare ajutorul profesional și terapia de cuplu.
Terapia de cuplu poate fi cea care face diferența între succesul și eșecul relației. Căutați ajutor atunci când simțiți că nu vă atingeți obiectivele. Dacă există dorința de a continua relația, va exista întotdeauna speranță.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abbasi, I. S., & Alghamdi, N. G. (2017). Polarized couples in therapy: Recognizing indifference as the opposite of love. Journal of sex & marital therapy. 2017; 43(1): 40-48.
- Butzer, B., & Campbell, L. Adult attachment, sexual satisfaction, and relationship satisfaction: A study of married couples. Personal relationships. 2008; 15(1): 141-154.
- Juhl, J., Sand, E. C., & Routledge, C. The effects of nostalgia and avoidant attachment on relationship satisfaction and romantic motives. Journal of Social and Personal Relationships. 2012; 29(5): 661-670.