Ce să faci când relația ta se destramă - Doza de Sănătate
 

Ce să faci când relația ta se destramă

Ai impresia că relația ta se destramă? Vrei să o repari? Dacă da, trebuie să știi că primul pas este să faci o autoevaluare.
Ce să faci când relația ta se destramă

Ultima actualizare: 22 februarie, 2021

Toate cuplurile parcurg o serie de etape de-a lungul relației lor. Și, deși există cupluri care par să aibă întotdeauna relații frumoase, există altele care par să fie într-un război constant cu dezacorduri și lipsă de armonie. Tu în ce situație ești? Te cerți din cauza unor detalii minore? Simți că relația ta se destramă?

Poți depăși tot felul de obstacole prin răbdare, dragoste și bună dispoziție. Mai jos, îți vom prezenta în detaliu cei 8 pași pentru vindecare atunci când relația ta se destramă.

Ce poți să faci când relația ta se destramă

1. Ocupă-te de introspecție

Este imposibil să rezolvi o problemă atunci când nu știi că există una. Prin urmare, primul pas este să devii conștient de situația ta actuală și să cauți cauza oricărei probleme.

În acest sens, cel mai bun loc pentru a găsi greșeli este în tine. Ia în considerare care este comportamentul tău, răspunsurile pe care le oferi, tonul vocii, modalitățile de a oferi afecțiune și, mai presus de toate, analizează-ți sentimentele.

Dacă nu există voința de a-ți asuma partea ta de vină într-un conflict, puțin sau nimic nu se va schimba. Așadar, introspecția este esențială. O privire critică asupra ta îți permite să fii mai empatic și mai asertiv cu partenerul tău.

2. Dialogul este o necesitate atunci când relația ta se destramă

Cuplu care comunică eficient

Oamenii care nu vorbesc nu își pot rezolva problemele. Dialogul este esențial și tonul conversației trebuie să fie calm. Nu vei ajunge la un acord dacă vei menține o atitudine agresivă, plină de acuzații și resentimente.

Nu trebuie să vă răniți reciproc cu cuvinte. Gândește-te înainte de a spune ceva negativ, este mai bine să nu-l rănești sau să nu-l faci pe partener să se simtă rău. Nu trebuie să vă pierdeți niciodată respectul unul pentru celălalt.

3. Acordă timp și distanță

Aripile păsărilor care zboară prea aproape pot deveni un obstacol reciproc. Trebuie să respecți orele și spațiile private ale celuilalt. Nu este sănătos să le supui controlului sau examinării tale.

Respectă orele de intimitate (atât ale tale, cât și ale partenerului tău) și faceți câteva activități separate. Acest spațiu va permite relației să respire și vă va reînnoi dorința de a petrece din nou timp împreună.

4. Învață să ai încredere atunci când relația ta se destramă

Încrederea este unul dintre pilonii fundamentali ai relației fiecărui cuplu de succes. Nu puteți trăi împreună fără încredere. Nu poți cere ceea ce refuzi să dai.

Învață să ai încredere, să asculți, să te pui în locul celuilalt dacă relația ta se destramă. Nu deschide ușile geloziei și, dacă ai îndoieli, optează pentru exprimarea calmă și afectuoasă.

5. Reînnoiește-ți dorința sexuală

Certurile te distanțează sentimental și fizic de partenerul tău. Nici tu, nici partenerul tău nu veți avea chef să vă atingeți unul pe celălalt dacă vă certați constant sau vă enervați. Acești factori ucid orice dorință de a săruta pe cineva sau de a deveni intim.

Prin urmare, este important să rezolvi orice mică ceartă înainte de culcare. Nu prelungi tensiunea, caută un acord pentru a opri avalanșa gândurilor rele pe care furia le-ar putea genera.

A face sex este esențial pentru a menține pasiunea vie. Orice moment poate fi bun pentru a vă surprinde reciproc și a face dragoste.

6. Mergi la terapie de cuplu

Mergi la terapie când relația ta se destramă

Marea majoritate a oamenilor încearcă să nege că au nevoie de terapie de cuplu. Afișarea slăbiciunii face ca oamenii să se rușineze sau să se teamă de ceea ce vor spune. Dar acest mod de gândire este un eșec răsunător.

Căutarea ajutorului profesional este necesară și poate aduce multe lucruri pozitive relației. Din acest motiv, nu ezitați să faceți împreună efortul necesar și să consultați un terapeut care vă poate ajuta să rezolvați orice problemă.

7. Repornește relația

Îți amintești ultima dată când relația ta mergea bine? Când a început să eșueze? Trebuie să vă întoarceți împreună în timp pentru a încerca să găsiți factorii care au deteriorat-o.

Va fi mai ușor să găsiți o soluție și să încercați să vă recuperați afecțiunea unul față de celălalt, înainte ca lucrurile să înceapă să meargă prost. De asemenea, trebuie să o faceți înainte să fie prea târziu și aproape imposibil să recuperați ceea ce ați simțit cândva.

8. Trebuie să existe dragoste

Există o cerință esențială pentru a salva o relație care se destramă. Trebuie să vă iubiți cu adevărat.

Prin urmare, fii sincer cu tine și cu partenerul tău. Pentru că, dacă relația nu va funcționa, atunci este de preferat să spui lucrurilor pe nume, să închizi ușa și să pornești în căutarea următoarei oportunități.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2013). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
  • Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Bolaños, I. (1998). Conflicto familiar y ruptura matrimonial: aspectos psicosociales. In Psicología Jurídica de la familia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.