Cum să evitați stagnarea în relație?
Relațiile sunt complicate, dar asta nu înseamnă că nu putem rezolva anumite situații care ne pot afecta. Evitarea stagnării este unul dintre obiectivele principale atunci când suntem cu aceeași persoană de mulți ani. Cum să evitați stagnarea în relație?
Izolarea din cauza pandemiei a fost unul dintre factorii care au declanșat monotonia. Crizele în cuplu s-au înmulțit, iar divorțurile au înregistrat o creștere surprinzătoare. Multe cupluri au descoperit că s-au plictisit. Nu mai există nicio scânteie.
Ce este stagnarea în cuplu?
Stagnarea în cuplu este o situație neplăcută în care niciunul dintre noi nu vrea să se regăsească. Lipsa de entuziasm, îndoielile, plictiseala, sătul sau un gol în viața noastră… aceasta este stagnarea.
Tristețea și frustrarea de a simți toate aceste emoții negative ne face să rupem legătura cu cealaltă persoană pentru că facem o comparație cu dragostea romantică pe care am văzut-o de atâtea ori în filme. Acea pasiune copleșitoare, acea viață incitantă care ne face zilele atât de distractive… toate acestea nu sunt reale!
Responsabilitățile, problemele și preocupările afectează relația. Dar există ceva și mai important: momentul în care faza de infatuare dispare. Nu mai simțim fluturi, nu este aproape nimic nou de descoperit și începem să ne plictisim.
Citește mai mult: 6 diferențe între dragoste și obișnuință
Cum este o relație stagnantă?
Înainte de a învăța amândoi cum să evitați stagnarea în relația (pentru că este posibil), este esențial să știți că vă aflați în această situație:
- Nu aveți chef să faceți planuri: nu vreți să ieșiți la plimbare, nu vreți să mergeți la cumpărături împreună. Nu există dorința de a planifica o vacanță. Acesta este un moment ce anunță probleme de stagnare, monotonie și plictiseală.
- Lipsa pasiunii: sexul este o parte importantă a relațiilor. Deși se poate diminua de-a lungul anilor, pasiunea se poate manifesta în multe feluri, de la sărutări, îmbrățișări, apropiere sau nevoia de contact fizic.
- Comunicarea este absentă: lipsa dorinței poate fi transferată la nivelul comunicării. Nu simțiți nevoia să împărtășiți cum a decurs ziua? Atunci există o problemă.
Cum să evitați stagnarea în relație: sfaturi eficiente
1. Discutați despre ceea ce se întâmplă
Poate că același lucru i se întâmplă și celuilalt și noi nu ne-am dat seama! A a fi sincer este esențial. În plus, cu siguranță partenerul poate propune un plan (cum ar fi o escapadă de weekend). Sunt idei care nu ne-au trecut prin cap, dar la care cealaltă persoană poate se gândește.
2. Faceți planuri
A crede că dragostea trece peste orice este o mare greșeală. Fiecare relație presupune muncă, adică trebuie să depunem efort să comunicăm cu celălalt, să ajungem la înțelegeri, să luăm decizii și să facem planuri.
3. Gândiți-vă la ceea ce vă unește
Ce ne-a atras atenția la partener, ce ne-a făcut să ne îndrăgostim de el? De ce continuăm relația? Ne îndreptăm în aceeași direcție?
4. Mergeți la terapie de cuplu
Uneori, nu ne putem da seama ce ni se întâmplă fără ajutor. Putem merge la terapie de cuplu pentru a evita stagnările sau a le rezolva dacă ne-am dat seama că situația nu progresează. Există mulți profesioniști dispuși să ne ofere ajutor.
Există modalități să evitați stagnarea în relație
Evitarea stagnării într-o relație nu este ușoară. Este normal ca în timp să uităm să ne aducem contribuția. Relația poate dispărea ca flacăra unei lumânări aprinse. Dacă ne dăm seama de acest lucru la timp, putem lua măsuri în acest sens.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aguilar Montes de Oca, Y. P., Bernal Hernández, V. H., Torres Muñoz, M. A., Alvarado Orozco, J., & González Arratia López Fuentes, N. I. (2018). Causas de apatía en parejas casadas y en unión libre. Acta de investigación psicológica, 8(1), 83-94.
- Aguilar, C. E. V., & Paladinez, J. L. J. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. ACADEMO Revista de Investigación en Ciencias Sociales y Humanidades, 7 (1), 58-66.