5 semne pentru a identifica dacă este dragoste sau dorință
 

5 semne pentru a identifica dacă este dragoste sau dorință

A simți iubire sau dorință pentru o altă persoană sunt două lucruri foarte diferite. Deci, dacă aveți îndoieli, aceste semne vă vor ajuta să vă clarificați sentimentele!
5 semne pentru a identifica dacă este dragoste sau dorință
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Când sunteți atrași de o persoană, poate fi dificil să identificați dacă este dragoste sau dorință ceea ce simțiți pentru ea. Vreți să fiți cu acea persoană, să o vedeți în fiecare moment, dar, dacă la un moment dat ați confundat dragostea cu dorința, este normal ca îndoielile să nu vă dea pace.

De ce este atât de dificil să faceți diferența? Deoarece creierul eliberează doze mari de dopamină, un neurotransmițător care, potrivit Clinicii Spitalului San Fernando, este cauza senzațiilor plăcute și a relaxării. În plus, sunt eliberate și alte substanțe, precum serotonina și oxitocina.

Este dragoste sau dorință? Diferențele

În ciuda a ceea ce se întâmplă în creier, puteți identifica dacă simțiți dragoste sau dorință. Pentru a face acest lucru, vom vedea ce definiții ne oferă Academia Regală Spaniolă (RAE):

  • Iubire: sentimentul față de o altă persoană care ne atrage și care ne face fericiți și ne oferă energie pentru a trăi împreună, a comunica și a crea.
  • Dorință: mișcare afectivă către ceva ce vrem.

După cum probabil ați observat, dorința este atracția pe care o simțiți pentru cealaltă persoană de care ați putea fi sau nu îndrăgostiți. Când simți dragoste, simțiți și dorință.

Veți putea identifica dacă este dragoste sau dorință în timp. Cu toate acestea, după mai multe experiențe, este posibil să nu doriți să așteptați atât de mult, ci vreți să vă clarificați ideile cât mai curând posibil. Pentru a face acest lucru, următoarele semne pot fi utile.

Semne care vă vor ajuta să identificați dacă este vorba de dragoste sau dorință

Acum este momentul să luați un pix și hârtie. Este foarte important să nu uitați aceste semne. Ele vă vor ajuta să vă clarificați ideile atunci când aveți îndoieli. În plus, vă vom oferi câteva exemple utile.

Parteneri care simt dragoste sau dorință

1. Vreți doar să vă distrați

Ce se întâmplă când vreți doar să vă distrați? Ei bine, veți petrece timpul cu cealaltă persoană, dar nimic mai mult. Nu vor exista momente în care să vă simțiți rău și cealaltă persoană să fie acolo, deoarece scopul este să fiți împreună doar la distracție. Aceste tipuri de relații sunt adesea denumite friends with benefits. Realitatea este că nu sunteți nici prieteni, nici iubiți.

2. Intențiile merg într-o singură direcție

Vreți să plecați într-o călătorie? Faceți o plimbare simplă pentru a vorbi? Acest lucru se întâmplă atunci când simțiți dragoste și vreți să faceți planuri cu acea persoană care devine cineva foarte special. Dar, dacă o vreți doar pe ea, intențiile merg într-o singură direcție: să faceți sex.

Este foarte dureros să fiți cu cineva care dorește doar sex dacă voi vreți și altceva. Prin urmare, este esențial ca sentimentele să fie clarificate la timp. Dacă vă doriți același lucru amândoi, nu este nicio problemă!

3. Vreți să construiți o relație

Când vorbim despre construirea unei relații, nu vrem să spunem că vă veți căsători și veți avea copii. În momentul în care iubiți pe cineva, vreți ca acea persoană să facă parte din viața voastră. Veți începe să faceți planuri.

Există o imagine frumoasă care definește clar ce înseamnă să simțiți dragoste pentru o altă persoană și să vreți să construiți o relație cu ea. Este vorba despre un cuplu care merge de mână de-a lungul unei cărări. Dacă simțiți doar dorință, nu vă puteți imagina așa ceva.

Bătrâni în vizită la fermă

4. Vreți să fiți împreună la bine și la greu

Dacă iubiți pe cineva, vreți să-i fiți aproape în orice circumstanțe. Veți dori să-l ascultați pe celălalt, să-l mângâiați când are nevoie, să-i oferiți sprijin deplin. O relație de dragoste este construită în acest fel.

În momentul în care există doar dorință, s-ar putea să vă faceți griji, dar într-un mod egoist. De exemplu, persoana cealaltă nu are timp să vă vedeți. Nu veți fi acolo la greu pentru că nu doriți. Simțiți doar dorință.

5. Nu vă completați reciproc

Dacă există dorință, nu trebuie să vă completați reciproc. De fapt, este foarte probabil să nu vreți mai mult decât sex, deoarece există aspecte care nu vă plac.

În momentul în care vă îndrăgostiți, vă completați reciproc. În ciuda diferențelor, comunicați, vă dezvoltați împreună. Țineți cont de acest lucru pentru a ști dacă este dragoste sau dorință.

Pe termen scurt sau lung; dorință sau iubire

Este clar care sunt diferențele dintre iubire și dorință? Amintiți-vă că, atunci când iubiți pe cineva, aveți un plan pentru viitor, doriți să construiți o relație. Cu toate acestea, în momentul în care simțiți doar dorința, vreți să vă distrați și atât.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rovira, H. (2016). La diferencia entre amor y deseo: un certamen poético barcelonés de 1584. Moderna språk110(1), 122-140.
  • Ruppert, F. (2021). Amor, deseo y trauma: Hacia una identidad sexual sana. Herder Editorial.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.