5 sfaturi pentru a evita să fii victima manipulării
 

5 sfaturi pentru a evita să fii victima manipulării

Stabilirea de limite și cunoașterea propriilor emoții sunt piloni fundamentali pentru a nu deveni victima manipulării. Descoperiți și alte sfaturi!
5 sfaturi pentru a evita să fii victima manipulării

Ultima actualizare: 21 octombrie, 2021

„Nu tot ce strălucește este aur”… cu această frază am putea începe să descriem o persoană manipulatoare. În exterior, este o ființă fermecătoare și seducătoare, dar în interior știe ce instrumente să folosească pentru ca oamenii din jurul său să facă ce vrea ea. Ești victima manipulării?

Manipularea poate sau nu să fie evidentă, deoarece nu toți oamenii procedează în același mod. În mod similar, nu toate victimele au aceleași caracteristici. La nivel individual, cei manipulați încep să experimenteze un sentiment de pierdere a controlului asupra vieții lor.

Caracteristicile unei persoane manipulatoare

Este clar că nu există doi oameni manipulatori la fel; cu toate acestea, împărtășesc unele caracteristici. Printre ele, putem menționa următoarele:

  • Sunt oameni care se ghidează după sintagma „scopul scuză mijloacele”. Pentru a obține ceea ce doresc, pot face abuzuri psihice.
  • Nu sunt influențați de „sentimentalism” și nici nu sunt preocupați de comportamentul etic. Nu-i interesează faptul că cealaltă persoană trebuie să facă ceva cu care nu este de acord. Sunt mișcați de narcisism, hedonism și egoism și sunt departe de empatie.
  • De multe ori, când văd că nu pot manipula, fac pe victimele în încercarea de a convinge.
Nu trebuie să fii victima manipulării

5 sfaturi pentru a evita să devii victima manipulării

Evitarea jocului de manipulare poate să nu fie o sarcină ușoară. Cu toate acestea, există câteva strategii simple care pot ajuta la alungarea manipulatorilor.

1. Învață să te cunoști pe tine însuți, să te respecți și să-ți asculți propriile dorințe

De multe ori, spuneți „da” ușor și lăsați deoparte ceea ce vreți cu adevărat să faceți. Este esențial să vă acordați spațiu pentru autocunoaștere, deoarece fiecare are propriile temeri și nesiguranțe care sunt ținta perfectă pentru manipulare.

2. Stabilește limite fără vinovăție

În raport cu punctul anterior bazat pe autocunoaștere și respect de sine, este esențial să învățăm să stabilim limite. Trebuie să fim consecvenți cu ceea ce vrem și ce nu. Uneori acest lucru poate fi complex, mai ales dacă persoana care manipulează ne folosește punctele slabe pentru a încerca să ne convingă.

3. Rămâi ferm pe poziție

Încercați întotdeauna să clarificați ce credeți și ce veți face. Spuneți nu. De cele mai multe ori, persoana care manipulează va încerca să vă facă să vă răzgândiți. Cu toate acestea, nu există loc pentru îndoială sau ezitare. Vorbiți cu încredere și convingere, chiar și prin limbajul corpului.

Dacă manipulatorul începe să devină insistent, cel mai bine este să întrerupeți conversația și să-i spuneți că nu mai doriți să vorbiți despre acel subiect în acel moment. Nu trebuie să permiteți lipsa de respect și nici nu trebuie să vă cereți scuze pentru că nu i-ați ascultat solicitările.

4. Controlează-ți emoțiile

Acest punct este legat de toate cele anterioare; este necesar să lucrați asupra emoțiilor, să le recunoașteți, să le validați și să învățați să le gestionați. În caz contrar, devin acel punct slab pe care l-am menționat deja și prin care manipulatorul încearcă să-și exercite controlul.

Argumentele unei persoane care manipulează includ „ nu te costă nimic”, „pentru mine este foarte important, altfel nu te-aș întreba”, „am crezut că pot conta pe tine”, etc. Evitați vinovăția și frica.

Femeie gânditoare

5. Restricționează contactul

Dacă credeți că sunteți victima manipulării, încercați să vă îndepărtați cât mai mult posibil de persoana manipulatoare. Dacă nu o puteți face (de exemplu, pentru că aveți o relație de lucru), încercați să reduceți contactul și să îl limitați la ceea ce este corect și necesar.

Folosiți răspunsuri monosilabice, astfel încât să nu aibă șansa să înceapă o conversație. Oamenii care manipulează sunt experți în transformarea discursului. Prin urmare, cel mai bine este să evitați să dați prea multe explicații.

Nu ești deloc slab

În cele din urmă, atunci când vorbim despre cazuri de manipulare, este foarte frecvent să auzim comentarii precum „ are un caracter foarte slab”, „are puțină personalitate”.

Unul dintre cele mai frecvente și mai dăunătoare cazuri de manipulare este gaslighting , o formă foarte subtilă de abuz emoțional, care face ca persoana manipulată să se îndoiască de propriile sale gânduri.

Este una dintre cele mai invizibile și mai periculoase forme de manipulare, cu consecințe psihologice teribile. Trebuie să fiți foarte atenți la ceea ce spuneți sau sugerați, deoarece manipulatorul va folosi totul împotriva voastră.

Victima manipulării ajunge să creadă că tot ceea ce se întâmplă este vina ei și ajunge să facă tot ce i se sugerează. Aveți grijă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Águila Gutiérrez, Y., Hernández Reyes, V. E., & Hernández Castro, V. H. (2016). Las consecuencias de la violencia de género para la salud y formación de los adolescentes. Revista Médica Electrónica38(5), 697-710.
  • Almendros, C., Gámez-Guadix, M., Carrobles, J. A., & Rodríguez-Carballeira, Á. (2011). Abuso psicológico en grupos manipuladores. Psicología Conductual19(1), 157.
  • Bowers L. Manipulation: searching for an understanding. J Psychiatr Ment Health Nurs. 2003 Jun;10(3):329-34. doi: 10.1046/j.1365-2850.2003.00603.x. PMID: 12755918.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.