Compatibilitate sexuală: tot ceea ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Compatibilitate sexuală: tot ceea ce trebuie să știi

Știi ce este compatibilitatea sexuală? Crezi că este posibil să o recuperezi după ce se pierde? Cum?
Compatibilitate sexuală: tot ceea ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Te-ai întrebat vreodată ce este termenul compatibilitate sexuală, dar nu ai știut ce să răspunzi? Este normal. Deși sunt două cuvinte cotidiene, există mai multe lucruri care nu corespund cunoștințelor populare.

Compatibilitatea sexuală ar putea fi definită, pe scurt, ca ansamblul de credințe, valori, nevoi și dorințe legate de relațiile sexuale care coincid la doi oameni. Aceasta ar fi compatibilitatea, dar există mult mai multe aspecte.

Conexiune

Cunoști sentimentul că te-ai conectat cu o altă persoană? Este o energie și un fel de atracție pe care nu o poți simți, dar care este prezentă. Apare datorită coincidenței în ceea ce privește valorile, nevoile și dorințele menționate în secțiunea anterioară. Observând și simțind că totul se potrivește, este inevitabil să nu apară compatibilitatea sexuală.

Recunoașterea semnalelor celuilalt

În ciuda acestei conexiuni, este important să învățăm să recunoaștem semnalele celuilalt pentru a fi conștienți de această compatibilitate sexuală. Dacă nu ești conștient de aceste semne, îți va fi foarte greu să obții mai mult decât o prietenie (și asta cu noroc). Dar care sunt acele semne pe care nu ar trebui să le ignori?

Modul în care cealaltă persoană te privește, modul în care devine excitată în jurul tău, abordările sale și acțiunile subtile, cum ar fi mângâierea mâinii, indică faptul că este atrasă de tine. Există multe indicii care îți arată că cineva te place. Așadar, ține ochii deschiși și simțurile active!

Compatibilitatea sexuală: a avea același apetit

Există oameni care nu au nicio dorință sexuală, așa cum explică un articol publicat în Psychiatry MMC. Alții, au o poftă imensă. Totul depinde de persoană. Din acest motiv, compatibilitatea sexuală este foarte importantă: este vorba despre același apetit sexual la ambii parteneri. În caz contrar, nu există compatibilitate.

Cuplu ce are probleme cu compatibilitatea sexuală
Dacă un partener nu are aceeași poftă sexuală, pot apărea frustrări și certuri.

Viziune similară asupra sexului

Ce înseamnă să ai o viziune similară asupra sexului? Practic, înseamnă a-l concepe în același mod. De exemplu, dacă îți place să încerci lucruri noi sau să folosești jucării sexuale, celeilalte persoane ar trebui să-i placă aceleași lucruri sau cel puțin să fie deschisă să le încerce. De ce? Pentru că pe asta se bazează compatibilitatea sexuală.

Dacă nu există o viziune similară despre sex, îți va fi foarte greu să te bucuri de el. Prin urmare, pentru a vorbi despre compatibilitate, este important să fiți de acord asupra acestui punct.

Împărtășirea acelorași gusturi

Un alt aspect fundamental pentru a putea vorbi despre compatibilitatea sexuală este acela de a împărtăși aceleași gusturi în acest domeniu. Dacă îți place sclavia, dar partenerul nu o agreează, cu greu o vei putea explora pe deplin.

Prin urmare, este foarte important ca gusturile să coincidă, nu numai în restul domeniilor vieții, ci și în domeniul sexual. Te-ai gândit vreodată la asta?

De ce depinde compatibilitatea sexuală?

În plus față de toate cele de mai sus, compatibilitatea sexuală depinde, în conformitate cu afirmațiile din Salud Masculina Literatura Médica para Pacientes, de feromoni și asemănarea genetică care activează dorința, precum și de răspunsul sexual. Totuși, există și alți factori, cum ar fi dacă partenerul se potrivește idealului de frumusețe pe care îl ai în minte.

În concluzie, compatibilitatea trebuie să apară în multe feluri: din punct de vedere psihologic, la nivel de personalitate, valori și comportament erotic, etc.

Cu toate acestea, la fel cum compatibilitatea sexuală se poate naște, se poate întâmpla și opusul, adică se pierde. Acest lucru se poate întâmpla dacă valorile se schimbă sau dacă, de fapt, nu a existat compatibilitate de la început, ci așteptările celeilalte persoane i-au jucat feste.

Cum să recâștigi această compatibilitate sexuală?

Cuplu care face sex
A petrece timpul în cuplu este esențial pentru a trezi dorința.

Din fericire, compatibilitatea sexuală pierdută poate fi recuperată. Din acest motiv, unele cupluri decid să meargă la sexolog pentru a găsi o soluție la ceea ce li se întâmplă. Lucrurile nu au fost întotdeauna rele. Poți recupera ceea ce ai pierdut.

  • Explorarea de noi orizonturi: Introducerea jucăriilor sexuale, încercarea de noi practici… Toate acestea pot trezi plăcerea și îți permit să descoperi gusturi pe care nu știai că le ai. Te vei bucura mai mult de sex.
  • Petrecerea timpului în cuplu: Uneori, copiii sau responsabilitățile de zi cu zi vă împiedică să petreceți timp împreună. Prin urmare, este necesar să găsiți momente pentru a fi împreună și pentru a vă întări intimitatea.
  • Găsirea propriului ritm: Dacă ai mai multă dorință sexuală decât partenerul tău, poți găsi un echilibru dacă vorbești despre asta. Nu trebuie să fiți mereu la același nivel. Dacă nu vă aflați în extreme, acest lucru poate funcționa.

După cum poți vedea, este important să existe o compatibilitate sexuală, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să fii la fel ca cealaltă persoană. Vor exista întotdeauna diferite niveluri și elementul fundamental este a găsi echilibrul. Pentru aceasta, comunicarea este foarte importantă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mallon, R. y Stich, SP (2000). La extraña pareja: la compatibilidad de la construcción social y la psicología evolutiva. Filosofía de la ciencia , 67 (1), 133-154.
  • Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.
  • Urbano-Contreras, A., Iglesias-García, M. T., & Martínez-González, R. A. (2019). Satisfacción general y sexual con la relación de pareja en función del género. Revista Española de Investigaciones Sociológicas165, 143-158.
  • Psychiatry (Edgmont). 2008 Jun; 5(6): 50–55. Published online 2008 Jun. Sexual Desire Disorders. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.