Mituri și concepții greșite privind menstruația - Doza de Sănătate
 

Mituri și concepții greșite privind menstruația

Timp de secole, miturile și concepțiile greșite privind menstruația au indus în eroare și limitat femeile. Descoperă câteva dintre cele mai populare în articolul de azi!
Mituri și concepții greșite privind menstruația
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Oricât de incredibil pare, încă există multe mituri și concepții greșite privind menstruația. În general, acestea au la bază dezinformarea cauzată de anumite tabuuri.

Rușinea, frica și ignoranța față de corpul feminin pot împiedica orice femeie să învețe cum funcționează cu adevărat corpul său. Din acest motiv, am decis să analizăm principalele mituri și concepții greșite privind menstruația. Descoperă-le în cele ce urmează!

6 mituri și concepții greșite privind menstruația

Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Sevilla (Spania) a arătat că transmiterea multor mituri și concepții greșite privind menstruația se face pe cale orală. O asemenea concepție este frica asociată folosirii apei pentru spălarea zonei intime, multe femei fiind convinse că această practică poate fi în detrimentul sănătății.

De fapt, un alt studiu de la Universitatea Insulelor Baleare (Spania) arată că ciclul menstrual a fost considerat un factor debilitant și limitativ al activității femeilor de-a lungul istoriei.

Trebuie să subliniem că multe dintre aceste credințe au apărut atunci când nu existau informații exacte cu privire la funcționarea ciclului menstrual sau a corpului feminin în general. Astfel, multe femei trebuiau să recurgă la legende pentru a încerca să înțeleagă ceea ce li se întâmpla.

Mai jos, îți vom prezenta cele mai populare mituri și concepții greșite. În plus, îți vom explica câte ceva despre fiecare dintre ele, astfel încât să spui adio fricilor nejustificate.

1. Ciclurile menstruale sunt identice

Fals! Ciclurile menstruale durează, în general, între trei și cinci zile, cu o periodicitate care poate varia de la 28 la 30 de zile. Însă unele femei au cicluri mai lungi. Pe măsură ce înaintează în vârstă, femeile pot avea cicluri mai scurte, menstruația survenind o dată la 25 de zile.

Calendar și tampoane
Ciclul menstrual variază de la o femeie la alta. Periodicitatea acestora poate să varieze și chiar să se schimbe în timp.

2. Nu poți să rămâi însărcinată când ești la ciclu

Acesta este un mit fals care poate fi periculos, deoarece poate duce la sarcini nedorite. Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației, așadar nu ezita să folosești metode contraceptive dacă vei face sex.

Aceeași regulă se aplică și bolilor venerice. În timpul menstruației, riscul de transmitere este identic cu cel din orice altă zi. Așadar, trebuie să iei măsuri de precauție.

3. Femeile nu ar trebui să facă mișcare la menstruație

Această idee este complet falsă. Din contră, este sănătos să te implici în activități fizice în timpul menstruației, aceste practici ajutându-te să te menții în formă și să faci față zilelor deranjante într-un mod activ.

Mișcarea este contraindicată doar dacă femeia în cauză nu se simte bine sau este prea slăbită.

4. Femeia nu ar trebui să facă baie în timpul menstruației pentru că sângele se poate coagula

Acesta este un alt mit fals. Singurul lucru care se întâmplă dacă faci baie la menstruație este că sângerarea se poate opri o clipă, dar asta se întâmplă deoarece vasele de sânge se contractă din cauza temperaturii.

De îndată ce ieși din baie sau duș, menstruația va reveni la normal.

5. Nu este bine să faci sex la menstruație

Să faci sex în timpul menstruației nu este contraindicat, așa că nu ezita! Aceasta este o decizie personală pe care trebuie s-o discuți cu partenerul tău.

Cuplu făcând sex
Doar tu poți decide dacă o să faci sex în timpul menstruației sau nu. Alegerea îți aparține!

6. Dacă petreci mult timp cu prietenele tale, menstruațiile voastre se vor sincroniza

Deși multe persoane cred în această idee, ea nu a fost încă dovedită științific. La baza sa stă o propunere a psihologului Martha McClintock din anul 1971. Însă studiul său nu a fost concludent. Aceasta a crezut că sincronizarea se datora prezenței feromonilor.

Mai târziu, alți doi oameni de știință, Zhengwei Yang și Jeffrey C. Schank, au continuat cercetările, însă nu au găsit dovezi care să susțină teoria lui McClintock. Așadar, ei au concluzionat că fenomenul este doar o coincidență.

Alte mituri și concepții eronate

Victimă a unor concepții greșite privind menstruația
Când o femeie are menstruație, nu înseamnă că este „impură” sau incapabilă să îndeplinească anumite sarcini. Acesta este un alt mit fals popular.

Pe lângă miturile și concepțiile greșite prezentate anterior, există și altele care pot să sperie femeia sau, mai rău, să o facă să creadă că este „impură”. Printre acestea se numără:

  • O femeie aflată la menstruație este impură și murdară. Fals!!!
  • Menstruația constituie un proces de curățare. Acesta este un alt mit, deoarece menstruația stimulează regenerarea țesutului endometrial în absența sarcinii. Acest țesut este reînnoit pentru a primi un ovul fertilizat în următorul ciclu în caz de sarcină.
  • Femeia nu ar trebui să se spele pe cap în timpul menstruației. Fals!
  • Maioneza se încheagă dacă o femeie se află la menstruație. Aceasta este o altă concepție eronată. Femeia poate prepara sosuri și orice alte rețete dorește în timpul menstruației.
  • Menstruația reprezintă „plânsul unui pântec dezamăgit” deoarece nu există o sarcină. Acest mit fals a fost răspândit de medicii francezi acum mai multe decenii. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr!
  • Femeia aflată la menstruație nu poate mânca ouă sau bea lapte sau zeamă de lămâie. Fals!
  • Dacă o femeie se află la menstruație, ea n-ar trebui să-și atingă tălpile picioarelor. Această idee este total falsă!

Să fii femeie este un dar, deci să nu-ți fie niciodată rușine de nicio parte a experienței

Există numeroase mituri și concepții greșite privind menstruația. Din păcate, femeile au ajuns să le creadă deoarece au fost transmise de nenumărate ori. Acestea le-au făcut să se simtă nesigure.

Datorită progreselor medicale, știm că aceste mituri și concepții eronate sunt doar atât: legende care au fost transmise din generație în generație.

Apreciază-te și nu permite informațiilor sexiste și false să te inducă în eroare. Să fii femeie este un dar pe care trebuie să-l sărbătorești și să-l respecți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bosch-Fiol, E., Ferrer-Pérez, V. A., & Manassero-Mas, M.-A. (1993). Creencias sobre la menstruacion: Analisis historico y situacion actual. Revista de Historia de La Psicologia.
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P.-, Hernández-Aguirre, H. P., Jiménez-Robayo, S. P., & Pardo-Lugo, J. C. (2012). Menstruation in history. Investigación y Educación En Enfermería.
  • Pérez, R., Ferreres Traver, A., Hernández Baeza, A., Gadea Domenech, M., González Durán, E., & Navarro, N. (1995). Efectos de la información acerca del ciclo menstrual sobre las actitudes hacia la menstruación. Psicothema.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.