Terapia sexuală pentru problemele de erecție - Doza de Sănătate
 

Terapia sexuală pentru problemele de erecție

Problemele de erecție pot afecta stima de sine și calitatea relației de cuplu. În acest caz, terapia sexuală oferă rezultate bune. Află în ce constă!
Terapia sexuală pentru problemele de erecție
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Scris de Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Problemele de erecție sunt una dintre cele mai frecvente disfuncții sexuale la bărbați. De asemenea, provoacă cele mai multe probleme în relație și în plan personal. Nu este neobișnuit ca astfel de dificultăți să apară sporadic sau ocazional. În ce constă terapia sexuală pentru problemele de erecție?

Atunci când un bărbat nu poate realiza sau menține o erecție în majoritatea actelor sexuale, avem de-a face cu un diagnostic de disfuncție erectilă. În acest caz, terapia sexuală este una dintre cele mai eficiente forme de tratament.

Disfuncția erectilă (sau impotența) poate fi primară sau secundară. Erecția poate lipsi complet sau poate apărea la începutul actului sexual, iar apoi să dispară. În plus, poate avea atât origini fiziologice, cât și psihologice. În ambele cazuri, o abordare psihoterapeutică poate fi de mare ajutor.

În ce constă terapia sexuală?

Probleme de erecție în cuplu
Disfuncția erectilă este una dintre cele mai frecvente probleme sexuale la bărbați.

Terapia sexuală este un tip de psihoterapie care se concentrează pe identificarea și intervenția asupra diferitelor probleme care apar în relațiile intime. Astfel, aceasta poate ajuta atât bărbații, cât și femeile de orice vârstă să își îmbunătățească viața sexuală.

În general, terapia sexuală abordează disfuncționalitățile prezente în oricare dintre fazele răspunsului sexual, inclusiv dorința, excitația, platoul, orgasmul și rezoluția. În plus, în multe ocazii, implică și cuplul, subliniind aspectele sociale și relaționale. În acest fel, oferă o soluție completă.

Terapia sexuală pentru problemele de erecție

Problemele de erecție pot avea o cauză organică. Adică, pot fi rezultatul unor boli (cum ar fi diabetul zaharat, bolile de inimă sau tulburările sistemului nervos), al unor medicamente sau al unor tulburări hormonale.

Cu toate acestea, în multe cazuri, credințele și emoțiile eronate, cum ar fi frica și anxietatea, declanșează disfuncția erectilă. Terapia sexuală oferă individului în cauză instrumentele necesare pentru a reduce impactul acestor variabile.

Chiar și în cazul în care există o origine fiziologică, abordarea psihologică este relevantă pentru a învăța cum să faci față dificultăților și să-ți îmbunătățești stima de sine și relația de cuplu. Prin urmare, cea mai bună alegere este combinarea intervenției cu medicamente și terapie sexuală.

Strategii pentru abordarea problemelor erectile prin terapia sexuală

Terapia sexuală poate include o varietate de strategii pentru abordarea problemelor de erecție. Cu toate acestea, este necesară o evaluare a cazului individual pentru a identifica factorii declanșatori. În acest fel, intervenția poate fi personalizată. Cu toate acestea, profesioniștii folosesc, de obicei, următoarele tehnici.

Psihoeducație

Psihoeducația constă în furnizarea de informații atât pacientului, cât și partenerului său despre sexualitate. Intenția este de a le oferi o mai bună înțelegere a răspunsului sexual uman și a factorilor fiziologici și emoționali care pot contribui la apariția disfuncției. În plus, această strategie este utilă în disiparea miturilor și credințelor false despre sexualitate, care pot duce la vinovăție și rușine și îi pot împiedica pe oameni să se bucure de relații sănătoase.

Restructurarea cognitivă

Modelele de gândire rigide au o influență majoră asupra incapacității de a avea o erecție. Astfel, credințe precum: „Trebuie să am o erecție întotdeauna și rapid”, „Valoarea mea ca bărbat și ca partener depinde de performanța mea sexuală”, „Am mai avut probleme de erecție, așa că le voi avea întotdeauna” sunt deseori întâlnite.

Acest tip de gândire produce anxietate care duce la disfuncție erectilă. Prin urmare, restructurarea cognitivă se concentrează pe identificarea acestor gânduri și înlocuirea lor cu altele mai flexibile și realiste.

Focalizare senzorială

Terapia sexuală pentru cupluri fericite
Mângâierile și concentrarea asupra senzației este una dintre recomandările terapiei pentru disfuncția erectilă.

Mulți bărbați cu disfuncție erectilă au ceea ce se numește anxietate de performanță. Acest termen se referă la presiunea psihologică experimentată în timpul actului sexual din cauza dorinței de a-și satisface partenera.

Concentrarea excesivă asupra plăcerii partenerei îl determină pe bărbat să se deconecteze de propriile emoții și senzații corporale. Prin urmare, nu se bucură de actul sexual.

Focalizarea senzorială constă într-o serie de întâlniri în care relația sexuală este interzisă. În timpul acestor întâlniri, partenerii trebuie să se mângâie reciproc și să încerce să se conecteze cu propriile senzații și cu cele ale partenerului lor.

Inițial, terapia exclude organele genitale, dar le include la o dată ulterioară. În orice caz, prin eliminarea actului sexual, presiunea este redusă și partenerii se pot concentra pe plăcere și senzații.

Eficacitatea terapiei sexuale pentru problemele erectile

Există și alte strategii, cum ar fi desensibilizarea sistematică și legătura de cuplu, care fac intervenția mai cuprinzătoare. Cu toate acestea, reducerea anxietății și modificarea convingerilor sunt pilonii terapiei sexuale.

În general, acestea sunt intervenții pe termen scurt sau mediu care oferă rezultate pozitive. După terapie, disfuncția erectilă se ameliorează. Stima de sine a pacientului și satisfacția ambilor parteneri cresc. Din același motiv, tehnicile cognitiv-comportamentale sunt cel mai frecvent utilizate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • del Pilar Ceballos, M., Villarraga, J. D. Á., Herrera, J. M. S., Uribe, J. F., & Mantilla, D. (2015). Guía de disfunción eréctil. Sociedad Colombiana de Urología. Revista Urología Colombiana24(3), 185-e2.
  • Pomerol Monseny, J. M. (2010). Disfunción eréctil de origen psicógeno. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 599-602.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.