Cauzele și complicațiile varicocelului - Doza de Sănătate
 

Cauzele și complicațiile varicocelului

Varicocelul este principala cauză a infertilității masculine, cu o rată de aproape 40%. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, boala nu produce simptome și nici nu duce la dificultăți sau complicații. În articolul următor, vei afla tot ce trebuie să știi despre varicocel.
Cauzele și complicațiile varicocelului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Varicocelul este o boală care apare atât la bărbați, cât și la femei, dar ratele sale de incidență sunt mult mai mari în rândul populației masculine. Implică umflarea vasului spermatic, care drenează testiculele sau a venei ovariene în cazul femeilor. În paragrafele următoare, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre cauzele, simptomele și complicațiile varicocelului.

Această patologie este principala cauză a infertilității la bărbați. Aproximativ 40% din infertilitatea masculină este rezultatul unui varicocel, potrivit publicației Mexican College of Urology’s Bulletin.

Potrivit site-urilor medicale de specialitate, cum ar fi Manualul MSD, această boală este foarte răspândită. De fapt, datele disponibile indică faptul că varicocelul apare la 15% – 20% dintre bărbați. Nu există statistici clare cu privire la prevalența bolii la femei.

În general, diagnosticul de varicocel este stabilit între 15 și 25 de ani. Este foarte rar ca acesta să apară la bărbații cu vârsta peste 45 de ani. Atunci când se întâmplă, poate duce la complicații, la fel ca și atunci când afecțiunea nu este tratată.

Ce ar trebui să știți despre varicocel: cauzele bolii

Varicocelul provoacă inflamații
Varicocelul este una dintre principalele cauze ale infertilității masculine, în principal din cauza problemelor vasculare.

Un varicocel este o dilatare a venelor cordonului spermatic, care drenează testiculele. În cazul femeilor, acesta implică dilatarea venei ovariene. Duce la formarea de vene varicoase în zona pelvină și provoacă sindromul de congestie pelvină, după cum indică un articol publicat în Legal Medicin of Costa Rica.

Varicocelul poate fi primar sau secundar. Varicocelul primar apare din cauza unui deficit anatomic care împiedică refluxul de sânge în canalul seminal. Varicocelul secundar are alte cauze, cum ar fi o tumoare retroperitoneală, carcinomul celulelor renale, ciroza hepatică cu hipertensiune portală sau fibroza retroperitoneală, printre altele.

În majoritatea cazurilor, varicocelul este extratesticular; doar un mic procent din cazuri implică un varicocel intratesticular. În același timp, este mai frecvent ca boala să afecteze testiculul stâng. Cu toate acestea, poate apărea și în testiculul drept sau în ambele.

Complicațiile varicocelului

Majoritatea cazurilor de varicocel nu produc simptome. Cu toate acestea, atunci când apar, pot fi inconfortabile și pot provoca dureri ușoare, mai ales atunci când stai în picioare sau depui efort fizic.

În general, pacienții încep tratamentul numai atunci când apar simptome. Tratamentul poate implica o varietate de tehnici terapeutice sau chirurgicale, conform informațiilor publicate de Clinica Mayo. Aceeași sursă afirmă faptul că principalele complicații ale varicocelului netratat sunt următoarele:

  • Atrofia testiculară: Aceasta determină o scădere semnificativă a dimensiunii testiculelor. Funcționarea normală a gonadelor este întreruptă și, ca urmare, poate apărea infertilitatea prematură sau disfuncția erectilă.
  • Infertilitatea parțială sau totală: Este posibil ca varicocelul să producă o creștere a temperaturii în testicule. Acest lucru împiedică producția normală de spermă și duce la infertilitate totală sau dificultăți de concepție.

O altă complicație a varicocelului netratat este durerea cronică. Această durere are potențialul de a limita sau chiar de a împiedica unele mișcări ale șoldului. În general, durerea răspunde bine la analgezicele obișnuite.

Complicațiile tratamentului varicocelului

Medici care tratează complicațiile varicocelului

În mod normal, susținerea scrotului și medicamentele vasoconstrictoare pot trata cu succes varicocelul. Cu toate acestea, dacă apare orice complicație, următorul pas este efectuarea ligaturii chirurgicale. În același timp, medicii pot efectua o procedură numită embolizarea testiculului.

În ambele cazuri, pot apărea complicații. Mai jos, vom descrie cele două tratamente studiate de profesioniști la Spitalul Universitar din Coimbra (Portugalia):

  • Varicocelectomia sau ligatura chirurgicală este o intervenție ambulatorie care, în majoritatea cazurilor, nu generează complicații. Principalul risc este afectarea arterei care furnizează sânge testiculului, dar acest lucru apare rar. Procedura poate duce, de asemenea, la o infecție, vânătăi sau deteriorarea țesutului din jur.
  • Embolizarea testiculului este o procedură minim invazivă și, prin urmare, mai sigură decât o varicocelectomie. Riscul de complicații este mult mai mic, iar timpul de recuperare este mult mai rapid.

Ambele proceduri – embolizarea și varicocelectomia – au o rată de succes de 90%. Diferența constă în faptul că prima nu necesită o incizie chirurgicală, ceea ce reduce riscurile în mod semnificativ.

Alte riscuri posibile

După cum am menționat anterior, aceste proceduri nu implică probleme majore. Cu toate acestea, un studiu publicat de Translational Andrology and Urology indică faptul că nu putem exclude următoarele posibile complicații:

  • Într-un procent mic de cazuri, tratamentul – fie varicocelectomiea, fie embolizarea testiculului – nu îmbunătățește fertilitatea pacientului.
  • Uneori, procedura nu reușește să reducă durerea pe care o produce varicocelul, deoarece dilatațiile varicoase din scrot persistă.
  • În cazuri rare, poate apărea formarea de hidrocel sau lichid în scrot.
  • În foarte puține cazuri, pacienții pot suferi o hemoragie de intensitate variabilă, care ar putea necesita o altă operație.

Controlul medic este esențial pentru a preveni complicațiile varicocelului

În concluzie, este extrem de important să subliniem că, dacă suferi oricare dintre simptomele menționate mai sus și crezi că ai putea avea varicocel, cel mai bine este să consulți un specialist. Indiferent dacă ai nevoie sau nu de tratament, specialistul va putea stabili un diagnostic adecvat și va risipi orice îndoieli pe care le ai.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.