Dureri misterioase ce nu trebuie ignorate

· 15 septembrie 2015

Cu toții probabil că am simțit uneori niște dureri misterioase, uneori chiar și persistente. De cele mai multe ori nu le băgăm în seamă și, de obicei, aceste dureri dispar pe nesimțite. Însă, în acest articol îți vom vorbi despre zece dureri misterioase pe care nu trebuie sub nicio formă să le ignori. Citește în continuare ca să afli care sunt.

Aceste dureri sunt asemănătoare cu acele zgomote ciudate pe care mașina ta le face din când în când: apar dintr-o dată, fără nici un motiv aparent, și dispar la fel de repede. Dacă nu ești mecanic auto, cel mai probabil vei uita de acele zgomote imediat ce nu le mai auzi. Însă, la fel ca acele probleme ce-ți afectează mașina, și simptomele pe care le resimți ocazional vor deveni din ce în ce mai acute pe măsură ce trece timpul. În mod obișnuit, ele sunt un semnal de avertizare ce îți arată că este ceva în neregulă cu tine.

Deși nu trebuie să intrăm în panică de fiecare dată când ne doare câte ceva, anumite dureri misterioase nu trebuie ignorate. Într-adevăr, nu e plăcut să mergem la doctor, dar nici pentru medici nu e plăcut să se confrunte cu un pacient a cărui problemă ar fi fost mult mai puțin gravă dacă acesta ar fi apelat la ei imediat. Acestea fiind zise, haideți să descoperim împreună care sunt aceste dureri misterioase pe care nu trebuie să le ignorăm.

1. Durerile de piept

Deși cea mai periculoasă cauză a acestui tip de durere sunt problemele cardiace, durerile de piept nu sunt singurul semnal că ai probleme cu inima. Imaginează-ți următorul scenariu: este o zi călduroasă de vară, iar tu ești în curte și încerci să tunzi iarba de pe peluză. Faci o pauză pentru că ai transpirat și vrei să-ți ștergi sudoarea de pe frunte, când, deodată, aparent din senin, începe să te doară maxilarul. Cine știe, poate că ți-ai strâns maxilarul prea tare ieri la serviciu, atunci când ai fost stresat(ă). Probabil că nu te vei gândi la inima ta atunci când simți o astfel de durere, pentru că, până acum, ți s-a zis că durerile de piept sunt cele ce ne avertizează că avem probleme cardiace.

Din păcate, trebuie să-ți spunem că și durerea maxilarului poate fi un semnal că există o problemă cu inima ta—cum ar fi, de pildă, că ești pe cale să faci infarct.

Durerile asociate infarcturilor se pot manifesta în diferite zone ale corpului: umerii, brațele, abdomenul, partea de jos a fălcii sau gâtul. Dacă ți se întâmplă cumva să simți în mod subit o durere în umeri sau maxilarul inferior, oprește ceea ce faci imediat și apelează la un medic.

2. Durerile lombare

Dureri misterioase

Durerile lombare sunt foarte răspândite, dar acestea semnifică mai mult decât simplul fapt că te dor mușchii. Aceste dureri pot fi și un simptom al problemelor renale, cum ar fi, de pildă, pietrele la rinichi. De obicei pietrele la rinichi trec singure, deși modul în care scăpăm de ele este și el foarte dureros. Însă, în cazul în care rinichiul tău este infectat și se inflamează, sau dacă ai o tumoare în acea zonă și aceasta a crescut destul de mult, vei începe să ai dureri în zona lombară.

3. Dureri abdominale intense

Uneori durerile abdominale nu au o explicație precisă. Poate ai probleme cu vreun organ apropiat, cum ar fi rinichii, plămânii sau uterul (dacă este cazul). Însă, durerile în regiunea cadranului abdominal inferior ar putea însemna că ți s-a inflamat apendicele, ceea ce înseamnă că va trebui apelezi la un medic imediat.

Durerile în partea dreaptă a cadranului inferior mai pot semnifica faptul că ai probleme cu vezica biliară, iar cele din regiunea abdomenului superior (ce sunt uneori însoțite de dureri de spate) pot fi un simptom al pancreatitei, adică inflamația pancreasului. Dacă nu rezolvi cât de curând aceste probleme intestinale, există pericolul ca țesuturile tale intestinale să moară, dar nu numai. Și nu în ultimul rând, inflamația ficatului cauzată de hepatită îți poate da dureri intestinale de nesuportat, deci ai grijă!

4. Durerile gambelor

În general, gambele te pot durea la sfârșitul unei zile obositoare sau după ce ai urcat multe scări. Însă, acestea pot semnifica mai mult decât simplul fapt că mușchii tăi sunt obosiți, în mod special dacă nu există nicio leziune evidentă.

Picioarele conțin un sistem de artere și vene ce permit sângelui să circule de la mușchi către inimă și viceversa. Venele ce sunt vizibile la nivelul pielii se numesc vene superficiale, iar rolul lor este să ajute sângele să ajungă la venele mai adânci. În aceste vene se găsesc niște valve ce fac posibilă transportul sângelui în direcția corectă. Însă, în cazul unei vene sparte, pot apărea coagulări ce pot cauza o afecțiune numită tromboză venoasă profundă (TVP), a cărei simptoame principale sunt durerile la nivelul gambelor și inflamația picioarelor.

5. Senzația de furnicături în mâini și picioare

Picioare

Dacă ți-ai ținut picioarele încrucișate vreodată pentru o perioadă prea lungă de timp, probabil că ai mai avut această senzație aproape dureroasă de furnicături. Cauza acestei senzații este reducerea fluxului sanguin. Din fericire, furnicăturile dispar repede dacă te ridici în picioare și începi să te miști.

Însă, dacă se întâmplă vreodată să ai o astfel de senzație în mâini sau picioare fără să fi făcut nimic, este posibil ca nervii tăi să fi fost lezați. Simptome ca senzațiile de furnicături, amorțeală sau arsură sugerează că ai putea suferi de neuropatie periferică.

6. Durerile generale ale corpului

Dacă simți vreo durere în orice regiune a corpului tău, asta înseamnă că trebuie să acorzi o atenție specială regiunii respective. Este posibil să ai fibromialgie, o boală misterioasă ce afectează femeile mai des decât bărbații și a căror principale simptome sunt durerea și disconfortul. Un alt simptom al acestei boli este o creștere a sensibilității față de presiune sau durere, ce poate duce la dificultăți în a dormi.

Poate o să ți se pară incredibil, dar și depresia poate provoca dureri subite și inexplicabile în diferite regiuni ale corpului (cum ar fi spatele sau capul) sau poate mări sensibilitatea față de durere.

7. Durerea testiculară

Un bărbat nu trebuie niciodată să ignore durerea testiculară, deoarece cauzele acesteia s-ar putea să fie foarte grave. Printre posibilii responsabili pentru o astfel de durere se numără herniile, cancerul, sau torsiunea testiculară (răsucirea cordului spermatic).

Durerea testiculară mai poate fi provocată și de inflamația epididimului, un tub spiralat localizat în partea inferioară a ambelor testicule, al cărui rol este să înmagazineze și să transporte sperma. Dacă pe lângă durerea testiculelor mai ai și o senzație ciudată, este posibil să ai varice la nivelul testiculelor, numite varicocele.

8. Dureri de cap puternice

Durere-de-cap1

Deși durerile de cap apar deseori în mod subit, uneori ele se instalează atât de repede și cu o intensitate atât de mare încât ne simțim de parcă ne-ar fi lovit cineva cu un ciocan în cap. O astfel de durere de cap misterioasă și subită ar putea fi un simptom al unei probleme de sănătate destul de grave, în special dacă este însoțită și de pierderi de vedere. Este posibil să fii în toiul unui accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitoriu, deci ai grijă!

9. Durerile pelviene în timpul actului sexual

Una din cele mai răspândite simptome ale bolii inflamatorii pelvine este instalarea unei dureri sau senzații de disconfort în regiunea pelviană în timpul actului sexual. Această afecțiune este o infecție bacteriană a uterului sau trompelor uterine, ce se manifestă prin înroșirea și inflamația țesuturilor din regiunile afectate. Inflamația poate duce la formarea de cicatrice și la infertilitate.

Boala inflamatorie pelvină poate duce și la formarea unor abcese pelviene cronice sau la instalarea unor dureri cronice în această regiune. Principalii responsabili pentru această boală sunt diversele boli venerice, în mod special Chlamydia sau gonoreea, sau orice altă sursă bacteriană ce afectează organele genitale.

10. Durerile persistente ale articulațiilor

Osteoartrita, adică uzura cartilagiilor generată de îmbătrânire, se manifestă prin frecarea oaselor unul de celălalt. Această boală este una din cele mai comune cauze ale durerilor articulare, dar nu este singura cauză. Rigiditatea și umflarea articulațiilor poate fi cauzată și de lupus, o boală ce oscilează între perioade de rău și de bine. Alte simptome ale lupusului includ oboseala, căderea părului și febra.

Și hepatita, o boală ce afectează ficatul, poate duce la instalarea durerii în regiunea articulațiilor, la fel ca și artrita. Una din cele mai serioase forme ale artritei este artrita reumatoidă, o boală autoimună (adică atunci când există o dereglare a sistemului imunitar ce îl determină pe acesta să atace chiar organismul pe care ar trebui să-l apere).