7 semne care indică o neregulă în organism - Doza de Sănătate
 

7 semne care indică o neregulă în organism

Este important să îți cunoști bine corpul pentru a recunoaște semnele care ar putea indica prezența unei nereguli. 
7 semne care indică o neregulă în organism
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Sănătatea fizică și psihică asigură o calitate bună a vieții. Fie că îți este teamă să mergi la medic sau pur și simplu nu ai grijă de tine, este posibil să ignori anumite semne care indică o neregulă în organism.

Când te hotărăști să te prezinți la un consult, poate fi prea târziu. Problema poate deveni greu sau chiar imposibil de tratat, iar consecințele pot fi ireversibile.

Natura este înțeleaptă. Corpul tău te avertizează atunci când există o neregulă. Într-un fel sau altul, organismul îți transmite că o parte a sa nu funcționează așa cum ar trebui.

Desigur, nu trebuie să devii obsedat de starea ta de sănătate sau ipohondru. Însă este bine să cunoști acele simptome și semne care indică o neregulă în organism, pentru a putea lua măsuri în timp util.

Semne care indică o neregulă în organism

1. Schimbări în greutatea corporală

Semne care indică o neregulă în corp precum schimbarea greutății

În general, oamenii țin dietă sau fac exerciții fizice pentru a da jos kilogramele în plus sau a-și menține greutatea actuală. Însă dacă nu faci nimic în acest sens, dar slăbești sau te îngrași în ritm rapid, corpul tău îți trimite un semnal de avertizare.

Dacă ai slăbit foarte mult și nu știi de ce, este posibil să existe o problemă în organism. De exemplu, poate fi vorba de un dezechilibru hormonal. Este important să mergi la medic pentru a afla despre ce este vorba.

2. Schimbări care țin de urinare

Întrucât elimini toxinele prin urină, orice schimbare care ține de urinare poate oferi numeroase indicii despre ce se petrece în organismul tău. Dacă se modifică mirosul sau culoarea urinei, mergi la medic.

În caz că nu știai, urina trebuie să aibă o culoare gălbuie și un miros moderat ca intensitate. În plus, când urinezi, nu ar trebui să ai usturimi. Este important să bei apă suficientă și, dacă problema persistă, să te prezinți la un consult.

Majoritatea problemelor renale pot fi prevenite prin mici schimbări în alimentație și stil de viață. Însă dacă nu le acorzi suficientă atenție, problemele minore se pot transforma în afecțiuni severe.

3. Schimbări la nivelul scaunului

Semne care indică o neregulă în organism referitoare la scaun

Deși nu este un subiect prea plăcut, trebuie să monitorizezi culoarea și textura scaunului, precum și frecvența defecării.

Schimbările de la nivelul tranzitului intestinal și al scaunului sunt semne care indică o neregulă în organism.Sănătatea intestinelor este vitală, așa că nu trebuie să ignori semnalele de avertizare. Este în joc bunăstarea întregului organism.

4. Schimbări la nivelul aspectului fizic

Unele schimbări fizice pot fi trecute cu vederea foarte ușor, fiind considerate doar chestiuni de ordin estetic. Cu toate acestea, nu uita că pielea protejează interiorul organismului, așadar aceasta poate oferi indicii cu privire la starea organelor interne.

  • Dacă observi orice schimbare la nivelul pielii (uscăciune, pete, roșeață, erupții, iritații, alergii, eczeme, etc.), află care este cauza.
  • Monitorizează aspectul unghiilor, al părului și al buzelor. Orice neregulă poate indica un nivel prea scăzut sau prea ridicat al anumitor nutrienți, vitamine și minerale. Totodată, schimbările din aceste zone ale corpului pot semnala un dezechilibru hormonal.

5. Disconfort general

Durerile de cap pot fi semne care indică o neregulă în organism

Durerile în corp, durerile de cap sau problemele digestive, precum diareea și greața nejustificate sunt semne care indică o neregulă în organism. Mergi la medic cât mai curând.

De exemplu, amețeala constantă și durerile de cap severe pot indica o problemă neurologică.

6. Oboseală sau tulburări de somn

Dacă ai o stare constantă de oboseală sau slăbiciune sau probleme cu somnul care te fac să te trezești mai obosit decât erai la culcare, trebuie să te prezinți la medic.

Multe persoane confundă probleme severe, cum ar fi depresia, oboseala cronică și anemia cu o simplă oboseală obișnuită.

7. Răni care nu se mai vindecă

Semne care indică o neregulă precum vindecarea lentă a rănilor

Pielea are o abilitate extraordinară de autovindecare. Rănile sau tăieturile ar trebui să se vindece destul de rapid. Însă, dacă acest proces durează mai mult decât ar trebui, este posibil să existe o problemă la nivelul sistemului imunitar, un cheag de sânge sau alte dificultăți în organism.

Cel mai important este să îți cunoști bine corpul pentru a observa acele semne care indică o neregulă. Este datoria ta să recunoști și să acorzi atenție acestor semnale de avertizare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Valencia, C. (2010). Cicatrización: Proceso de reparación tisular. Aproximaciones terapéuticas. Investigaciones Andina.

  • Casas Rivero, J. (2009). Síndrome de fatiga crónica. Pediatria Integral.

  • Ribes, E. (2004). Fisiopatología de la insuficiencia renal crónica. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.