10 cauze ale durerii în partea dreaptă

30 septembrie 2018
Durerea în partea dreaptă poate apărea din mai multe motive. Este recomandat să mergi la medic pentru a descoperi dacă acest simptom indică o afecțiune gravă. În acest articol îți prezentăm și noi câteva posibile cauze. 

Există mai multe cauze ale durerii în partea dreaptă. Poți avea o problemă la rinichi, apendice sau pancreas, însă poate fi vorba și de afecțiuni osoase la nivelul coastelor și al șoldurilor.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la doctor pentru a afla dacă suferi de o afecțiune severă.

Durerea în partea dreaptă este un simptom investigat în regim de urgență. Aceasta poate fi însoțită și de alte manifestări, precum:

 • Amețeală
 • Greață
 • Vărsături
 • Constipație
 • Diaree
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Gaze intestinale
 • Febră

Posibile cauze ale durerii în partea dreaptă

1. Fracturi osoase

Cauze ale durerii în partea dreaptă precum o fractură osoasă

Fracturile osoase sunt printre principalele cauze ale durerii în partea dreaptă localizate în zona coastelor. Leziunile din această regiune a corpului sunt foarte dureroase, astfel încât îți vine greu și să respiri. În plus, fractura costală se vindecă greu.

2. Pneumonie

Pneumonia este o cauză mai puțin frecventă. Durerea este acută și se intensifică atunci când respiri adânc sau tușești. 

Totodată, pneumonia poate cauza și alte simptome, cum ar fi: tuse, mucus de culoarea galbenă, febră, frisoane și dificultăți respiratorii.

3. Calculi biliari

Cauze ale durerii în partea dreaptă precum calculii biliari

Una dintre posibilele cauze ale durerii în partea dreaptă o constituie afecțiunile vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari. Pacienții cu această problemă acuză simptome precum: nuanță gălbuie a pielii, febră și durere în partea dreaptă sus sau în centrul abdomenului.

4. Gaze intestinale

De multe ori, durerile în partea dreaptă sunt cauzate de indigestie sau constipație.

5. Apendicită

Apendicita pe lista de cauze ale durerii în partea dreaptă

Apendicita este inflamația apendicelui și reprezintă principala cauză a durerii din partea dreaptă jos a abdomenului. Aceasta poate afecta persoane de toate vârstele, însă este mai frecventă în rândul celor cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani.

Primul simptom este o durere în zona de jos sau de sus a abdomenului care se mută apoi în partea dreaptă inferioară. Dacă atingi această zonă, simți o durere acută.

Dacă ai apendicită, este posibil să te confrunți și cu alte simptome, cum ar fi: greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare sau diaree. În acest caz, este indicat să mergi imediat la spital.

6. Pancreatită

Pancreasul este localizat sub ficat, în spatele stomacului. Anumite afecțiuni ale acestui organ, cum ar fi cancerul sau pancreatita, pot fi cauze ale durerii în partea dreaptă.

7. Hernie inghinală

Hernia pe lista de cauze ale durerii în partea dreaptă

Operațiile de hernie sunt foarte frecvente și sunt realizate pentru a preveni hernia strangulată. Din cauza poziționării sale, hernia poate cauza dureri abdominale în partea dreaptă și sensibilitate la atingere. Această afecțiune provoacă, de asemenea, greață și vărsături frecvente.

8. Probleme renale

Infecțiile la vezică sau în oricare altă parte a tractului urinar se pot extinde în zona rinichilor, provocând inflamații și durere. Durerea este localizată în partea dreaptă a abdomenului și se poate extinde ulterior în zona spatelui.

9. Probleme la colon

Partea de sus a colonului se găsește pe partea dreaptă a abdomenului, fiind ultima secțiune a tubului digestiv. Durerea poate apărea ca urmare a unei inflamații intestinale, cum ar fi colita, sindromul de colon iritabil sau boala Crohn.

10. Chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt structuri de dimensiuni mici care se găsesc pe suprafața sau în interiorul ovarului. Dacă sunt prea mari sau se sparg, acestea pot provoca dureri.

Nu ignora niciun tip de disconfort.Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Este responsabilitatea ta să îți îngrijești organismul și să îți protejezi sănătatea!

Diagnostic

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul verifică trei aspecte pentru a identifica posibilele cauze ale durerii în partea dreaptă:

 • De cât timp simți această durere?
 • Ce alte simptome mai ai?
 • Cărui factor îi atribui durerea?
 • Dacă durerea este în zona coastelor, specialistul te va întreba dacă tușești, ai febră, ai suferit o leziune în acea zonă, ai dificultăți de respirație sau răni la nivelul pielii.
 • Pacientul poate aplica o compresă fierbinte pe zona afectată. Dacă durerea nu este prea intensă, acest remediu este de ajuns pentru a ameliora disconfortul.
 • Durerea în zona de sub stomac, pe partea dreaptă, poate fi cauzată de alergii sau inflamații intestinale.
 • Cel mai bun tratament pentru această problemă depinde în întregime de cauza sa.
 • Dacă durerea este provocată de un spasm muscular, cele mai bune soluții sunt odihna și fizioterapia.
 • Dacă problema este o infecție renală, medicul îți va prescrie antibiotice, iar dacă ai apendicită, va trebui să te supui unei intervenții chirurgicale.

Cel mai important este ca, dacă ai anumite simptome sau îndoieli, să te adresezi unui medic pentru un diagnostic corespunzător și pentru liniștea ta. 

 • Cartwright, S. L., & Knudson, M. P. (2008, April 1). Evaluation of acute abdominal pain in adults. American Family Physician.
 • Villegas, Marina Manotas, M., Agudelo, Bertha Ines, M., & Vasquez, Catalina, M. (2000). Neumonía adquirida. Asociacion Espanola de Pediatria, 16–27. https://doi.org/2145-4590
 • Renal, F. (2010). Fisiologia Renal. In Fundamentos da Circulação Extracorpórea(pp. 99–113). https://doi.org/10.1016/j.quaint.2012.05.025
 • Cuervo, J. L. (2014). Apendicitis Aguda. Rev. Hosp. Niños252, 15–31. https://doi.org/www.center.salud.gob.mx/interior/gpc.html
 • Bruno, M. J. (2005, January). Chronic pancreatitis. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.giec.2004.07.008
 • García Marín, A., Sánchez Rodríguez, T., Camarero Mulas, C., & Turégano Fuentes, F. (2011). Dolor abdominal. Abdomen agudo. Medicine10(90), 6069–6077. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70224-4
 • Dewar MJ, Chin JL. Chronic renal pain: An approach to investigation and management. Can Urol Assoc J. 2018;12(6 Suppl 3):S167–S170. doi:10.5489/cuaj.5327
 • Wilcox CM, Yadav D, Ye T, et al. Chronic pancreatitis pain pattern and severity are independent of abdominal imaging findings. Clin Gastroenterol Hepatol. 2015;13(3):552–e29. doi:10.1016/j.cgh.2014.10.015