Partenerul meu este impotent. Ce putem face? - Doza de Sănătate
 

Partenerul meu este impotent. Ce putem face?

Impotența devine un cerc vicios. Cu cât durează mai mult timp, cu atât este mai probabil să se întâmple din nou. Dacă partenerul tău este impotent, problema este mai ușor de rezolvat dacă lucrați la acest lucru împreună, în cuplu.
Partenerul meu este impotent. Ce putem face?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Partenerul meu este impotent. Ce putem face?

Simți excitare și vrei să treci de la sărutări și flirturi la relații sexuale, dar organul partenerului tău nu simte intensitatea momentului. Atunci când partenerul tău este impotent, acest lucru poate duce la frustrare, vinovăție și, pe termen lung, poate chiar la despărțire. Însă această problemă poate fi rezolvată dacă toate nesiguranțele sunt puse deoparte.

Marea majoritate a bărbaților nu au experimentat niciodată impotența. Totuși, dacă se întâmplă frecvent, este un caz de disfuncție erectilă.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 15% dintre bărbații adulți raportează probleme de impotență. Această cifră crește la 40% după vârsta de 40 de ani și la 70% după vârsta de 70 de ani. Cel mai alarmant lucru este faptul că aceleași studii consideră că această problemă crește exponențial și va ajunge la 50% până în anul 2025.

Dacă partenerul tău este impotent, există multe modalități de a aborda problema pentru a găsi o soluție ușoară.

Cauzele disfuncției erectile

Între 15% și 20% dintre cazurile de disfuncție erectilă au cauze psihologice. Cu alte cuvinte, nu există o problemă reală, ci o lipsă de încredere la nivel mintal. Atunci când partenerul este impotent, principalele cauze psihologice sunt:

 • Stres. Problemele de muncă, financiare sau din relații afectează capacitatea de a obține o erecție.
 • Anxietate. Dacă un bărbat nu avea o erecție o dată sau are o experiență dezamăgitoare, cum ar fi ejacularea prematură, el poate fi anxios, deoarece nu dorește ca acest lucru să se întâmple din nou. Prin urmare, anxietatea îl împiedică să aibă o erecție corespunzătoare.
 • Vinovăție și stimă de sine scăzută. Bărbatul se teme sau se simte vinovat pentru că nu-și poate satisface partenerul. Îngrijorarea nu-i permite să aibă o erecție. Se consideră incapabil să-și satisfacă partenerul.
 • Depresie. Aceasta este o cauză comună de impotență. Mintea nu reușește să se elibereze de griji și nu răspunde la stimularea sexuală. Uneori, tratamentele pentru depresie provoacă, de asemenea, disfuncție erectilă.
 • Indiferenţă. Unii bărbați sunt indiferenți față de orice relație sexuală. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce îmbătrânesc, dar apare și la tineri.

În multe situații, există o problemă fizică în spatele disfuncției erectile, cum ar fi:

 • Probleme coronare și vasculare
 • Obezitate
 • Tensiune arterială crescută
 • Fumat, alcoolism sau dependență de droguri
 • Diabet
 • Probleme de prostată
 • Tratamente medicamentoase, cum ar fi hormonii, opioidele, diureticele și antidepresivele, printre altele

Partenerul meu este impotent. Ce putem face?

Cuplu care are probleme sexuale
Impotența sexuală poate fi cauzată de multe lucruri pe care obiceiurile mai sănătoase le pot îmbunătăți.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când partenerul tău este impotent este să recunoști problema. Dacă partenerul tău are oricare dintre problemele fizice detaliate mai sus, cel mai bine este să consultați medicul pentru a afla dacă aceasta este cauza impotenței. Tratamentele pe bază de prescripție medicală pot fi de mare ajutor.

În schimb, dacă este o problemă psihologică, cel mai bun mod de a avea o erecție normală și de a vă bucura pe deplin de sex este ca partenerul să recâștige controlul propriului corp.

„Pentru a obține o erecție, tot ce trebuie să faci este să te trezești și să te relaxezi”, spune Lisa Thomas, specialist în terapie sexuală. Pentru a realiza acest lucru, partenerul poate urma mai multe sfaturi și tehnici care îl vor ajuta:

Schimbări ale stilului de viață

S-a demonstrat faptul că bărbații care renunță la fumat și alcool își cresc capacitatea de a obține o erecție completă și de lungă durată cu 25%.

În cazul bărbaților obezi, conform mai multor studii, modificările dietetice pot îmbunătăți funcția erectilă cu până la 50%. Dietele sănătoase care au un echilibru bun în ceea ce privește proteinele, carbohidrații și grăsimile s-au dovedit a fi foarte eficiente.

Exercițiile fizice, cum ar fi plimbările zilnice, sunt și ele utile, deoarece ajută la reducerea obezității și la întărirea mușchilor pelvieni.

Exerciții Kegel

Ce fac dacă partenerul meu este impotent
Antrenarea mușchilor pelvieni permite un control mai mare asupra erecțiilor.

Acestea sunt exerciții concepute pentru a întări mușchii pelvieni. Deși au fost create pentru a ajuta femeile să gestioneze incontinența urinară după naștere și să-și relaxeze vaginul pentru o mai mare plăcere sexuală, bărbații le pot practica pentru a depăși impotența.

Mușchii pe care îi antrenează exercițiile Kegel sunt aceiași mușchi pe care îi folosești pentru a opri fluxul de urină și pentru a preveni scurgerea gazelor.

Odată ce îi identifici, contractează-i și relaxează-i, fără a utiliza alți mușchi, cum ar fi abdomenul, coapsele și mușchii fesieri. Repetă aceste exerciții de trei ori pe zi, în seturi de câte 10. În plus față de îmbunătățirea erecțiilor, acestea sunt foarte eficiente în controlul ejaculării precoce.

Comunicare în cuplu

Comunicarea este esențială în relații. Dacă partenerul tău este impotent, ar trebui să purtați o conversație sinceră și deschisă despre relațiile sexuale, dar fără presiunea de a face sex imediat.

Dr. Thomas recomandă cuplurilor să vorbească despre așteptările ambilor parteneri, despre ceea ce îi satisface și despre ceea ce îi deranjează. Pot încerca să se atingă și să se mângâie sau să se masturbeze reciproc până când bărbatul se simte mai încrezător și mai puțin anxios. „Ar trebui să se concentreze pe plăcerea și răspunsurile partenerului, nu pe penis”, concluzionează Thomas.

Tratamente naturale

Potrivit experților, unele tratamente naturale sunt eficiente pentru a ajuta bărbații să lupte împotriva impotenței. În plus față de celelalte beneficii pentru sănătate, acestea pot ajuta bărbații să se simtă mai încrezători, știind că își consolidează capacitatea erectilă cu aceste produse.

 • Ghimbir roșu. Îmbunătățește circulația sângelui, ceea ce ajută la sporirea fluxului de sânge către penis. Mai multe studii au evidențiat influența sa asupra erecțiilor.
 • Rhodiola rosea. Un studiu realizat pe 35 de bărbați care sufereau de impotență a arătat că, după trei luni, această plantă a îmbunătățit capacitatea sexuală.
 • Acupunctură. Unele studii sugerează faptul că acupunctura poate ajuta, de asemenea, la combaterea impotenței.

Partenerul meu este impotent. Caută ajutor profesional!

Medic ce discută cu un bărbat impotent
Ajutorul profesional poate fi o alternativă excelentă pentru a depăși problemele sexuale.

Terapeuții sexuali ajută cuplurile să depășească problemele sexuale. Un profesionist instruit, cu care puteți vorbi despre intimitățile voastre fără teama de a fi judecați, vă poate ajuta să eliberați tensiunea și vă vor oferi idei noi pentru a depăși problemele partenerului impotent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • The likely worldwide increase in erectile dysfunction between 1995 and 2025 and some possible policy consequences.The likely worldwide increase in erectile dysfunction between 1995 and 2025 and some possible policy consequences. New England Research Institutes Inc., Watertown, MA and *Department of Urology, Boston University School of Medicine, Boston, USA. (1999). 84, 50–56
 • Erectile Dysfunction. Milton Lakin, MD Hadley Wood, MD. Cleveland Clinic. (2018). http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/endocrinology/erectile-dysfunction/
 • Do cigarette smokers with erectile dysfunction benefit from stopping?: A prospective study. BJU Int. Pourmand G, Alidaee MR, Rasuli S, Maleki A, Mehrsai A. (2004). 94:1310–1313).
 • Abdominal obesity and physical inactivity are associated with erectile dysfunction independent of body mass index. Janiszewski PM, Janssen I, Ross R. . J Sex Med 2009; 6:1990–1998.
 • Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review. Dai-Ja Jang, Myeong Soo Lee, Byung-Cheul Shin, Young-Cheoul Lee, and Edzard Ernst. Korea Food Research Institute, Sungnam, South Korea. (2008). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2561113/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.