Disfuncțiile sexuale la diabetici - Doza de Sănătate
 

Disfuncțiile sexuale la diabetici

Disfuncțiile sexuale sunt foarte frecvente la persoanele cu diabet. Acestea sunt cauzate de deteriorarea nervilor și a vaselor mici de sânge.
Disfuncțiile sexuale la diabetici
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 13 aprilie, 2022

Disfuncțiile sexuale la diabetici reprezintă o problemă des întâlnită. De obicei, acestea afectează în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Nivelurile ridicate ale glicemiei care apar atunci când un pacient are diabet afectează în mod direct nervii și vasele de sânge. Drept consecință, la nivelul zonei genitale pot apărea numeroase complicații.

Răspunsul organismului la stimulii sexuali este conectat la sistemul nervos și circulator. În cele ce urmează, află tot ceea ce trebuie să știi despre disfuncțiile sexuale la diabetici!

Disfuncțiile sexuale la diabetici: bărbații

Disfuncția erectilă

Cuplu care se confruntă cu disfuncțiile sexuale la diabetici
Diabetul scăpat de sub control poate duce la scăderea sensibilității și la disfuncții sexuale.

Disfuncția erectilă este cea mai frecventă problemă sexuală care apare în cazul bărbaților diabetici. Aceasta implică incapacitatea permanentă de a obține o erecție după stimularea sexuală. Disfuncția erectilă este prezentă la aproximativ jumătate dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, indiferent dacă aceștia sunt sau nu diabetici.

În partea superioară a penisului, deasupra uretrei, există anumite structuri numite corpora cavernosa. Acestea se relaxează pentru a permite sângelui să intre atunci când apare stimularea sexuală. Apoi, penisul se extinde și urmează o erecție. Orice modificare a părților implicate în acest proces poate duce la apariția disfuncției erectile.

Diabetul influențează dezvoltarea acestei disfuncții sexuale în diferite moduri:

  • Acesta afectează circulația sângelui către organele genitale, deoarece blochează arterele.
  • Așadar, diabetul modifică funcționarea nervilor și sensibilitatea penisului.

O persoană diabetică trebuie să-și informeze medicul despre aceste tipuri de probleme, astfel încât acesta să-i poată prescrie un tratament adecvat. Pentru disfuncția erectilă, medicul poate recomanda un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cea mai bună măsură este să-ți ții sub control nivelului glicemiei. Acest lucru va preveni deteriorarea nervilor și a vaselor de sânge.

Disfuncțiile sexuale la diabetici: femeile

Sexualitatea feminină este mult mai puțin studiată decât cea masculină. Din păcate, nu există suficiente studii care să confirme faptul că femeile diabetice sunt mai susceptibile la dezvoltarea disfuncțiilor sexuale.

Cu toate acestea, problemele pe care le vom menționa în rândurile de mai jos pot avea legătură cu deteriorarea nervilor și a vaselor de sânge.

Lubrifierea insuficientă

Disfuncțiile sexuale la diabetici de gen feminin
Dacă o femeie are diabet, ea se poate confrunta cu lipsa lubrifierii vaginale. Este dificil să simți plăcere în timpul actului sexual fără lubrifiere.

Lubrifierea insuficientă a zonei genitale alături de lipsa extinderii pereților vaginali reprezintă cea mai frecventă disfuncție sexuală la femeile diabetice. Acest lucru face ca sexul să fie complet neplăcut, deoarece penetrarea fără lubrifiere nu provoacă decât durere și iritare.

Acest tip de disfuncție sexuală poate avea de-a face cu diabetul. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge duc la deshidratare și, prin urmare, la apariția uscăciunii vaginale. Așadar, femeile cu diabet se pot confrunta cu o lubrifiere insuficientă a vaginului.

Scăderea libidoului

Dorința sexuală este principalul răspuns sexual, care duce la excitare și, ulterior, la orgasm. Prin urmare, absența acesteia face imposibilă dezvoltarea unei relații sexuale satisfăcătoare.

Hiperglicemia este responsabilă adesea de oboseala severă și scăderea libidoului la femeile diabetice.

Vaginismul

Cuplu care experimentează o disfuncție sexuală
Lipsa de lubrifiere împreună cu hipersensibilitatea poate face contactul sexual dureros și, prin urmare, inconfortabil.

Vaginismul este distinct din cauza contracției involuntare a mușchilor podelei pelvine. Acesta provoacă închiderea totală sau parțială a vaginului. Așadar, vaginismul nu permite penetrarea, deoarece aceasta este dureroasă.

De obicei, vaginismul apare din cauza lipsei de lubrifiere. Cu toate acestea, disfuncția își poate avea originea și în sensibilitatea vaginală crescută. Aceasta, la rândul său, poate fi rezultatul neuropatiei senzoriale produse de diabet.

Anorgasmia

Anorgasmia este incapacitatea de a ajunge la orgasm după o stimulare sexuală adecvată.

Diabetul nu este o cauză directă a acestei disfuncții sexuale. Cu toate acestea, anorgasmia este legată de lipsa dorinței sexuale și de lubrifierea insuficientă. Ambele situații vor da naștere frustrărilor sau chiar durerii în timpul sexului. Acest lucru face imposibilă atingerea unui orgasm.

În majoritatea cazurilor menționate anterior, hiperglicemia crește, de asemenea, predispoziția de a contracta infecții vaginale. Acestea produc secreții anormale, precum și durere, mâncărime și hipersensibilitate în zona vaginală. Desigur, infecțiile vaginale fac ca sexul să fie extrem de incomod.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hatzimouratidis, K., & Hatzichristou, D. (2009). Erectile dysfunction and diabetes mellitus. Insulin. https://doi.org/10.1016/S1557-0843(09)80020-1
  • Rozhivanov, R. V., Melnichenko, G. A., Suntsov, Y. I., & Kalinchenko, S. Y. (2006). Erectile dysfunction in patients with diabetes mellitus. Endokrinologya.
  • Clayton, A. H., & Valladares Juarez, E. M. (2017). Female Sexual Dysfunction. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.