Cum să-ți protejezi sănătatea vaginală - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți protejezi sănătatea vaginală

Îngrijirea sănătății vaginale este fundamentală pentru orice femeie. Nu este doar o chestiune de igienă, ci te ajută și să previi bolile și să eviți riscurile.
Cum să-ți protejezi sănătatea vaginală

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Starea zonei intime este o parte importantă a sănătății și bunăstării generale a oricărei femei. Cu toate acestea, poate din cauza tabuurilor, lipsei de cunoștințe sau din alte motive, femeile nu au grijă de zona intimă așa cum ar trebui. Multor femei le este greu să discute cu profesioniștii despre măsurile specifice care te ajută să-ți protejezi sănătatea vaginală.

Vaginul are nevoie de îngrijire, în special de îngrijire preventivă care ajută la evitarea bolilor și a problemelor asociate. Această grijă nu elimină intimitatea femeilor. Sănătatea vaginală nu are legătură cu rușinea sau modestia, ci este o problemă pur sanitară.

Cum să-ți protejezi sănătatea vaginală

Când vine vorba de părțile intime ale femeilor și de îngrijirea lor, aceste sfaturi pot fi foarte utile:

1. Vorbește despre vaginul tău

Medic care arată cum să-ți protejezi sănătatea vaginală
Mergi regulat la ginecolog și discută deschis despre sănătatea vaginală.

Prima măsură importantă este să te simți confortabil când vine vorba de îngrijirea vaginală și zona intimă. Trebuie să te obișnuiești să vorbești despre acest subiect cu medicul ginecolog. Vizitele la medic ar trebui să fie imediate în caz de orice anomalie sau modificare, chiar dacă aceasta pare minimă sau nu este suficient de importantă.

2. Urmărește evoluția

Funcțiile și starea vaginului merg mână în mână cu ciclul de viață feminin, care suferă transformări. Acest lucru este normal și natural, deci nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

3. Vârsta la care ar trebui să începi să ai grijă de sănătatea vaginală

Femeia trebuie să aibă grijă de sănătatea sa vaginală pe tot parcursul vieții. Nu există o vârstă pentru a începe, motiv pentru care este important ca mamele să discute cu fiicele lor despre igiena adecvată. În acest fel, fetele vor crește fără tabuuri și rușine.

4. Igiena vaginală

Femeie care face duș
Igiena adecvată a zonei intime este indispensabilă, mai ales la menstruație.

Un subiect cheie atunci când vorbim despre sănătatea vaginală este igiena. Nu trebuie să-ți cureți interiorul vaginului cu produse speciale, deoarece acest organ are propriile sale metode de curățare naturală.

Vaginul este o zonă cu o serie de bacterii importante, iar aceste bacterii susțin sănătatea intimă. Dacă utilizezi produse chimice în interiorul vaginului, acestea vor dăuna bacteriilor utile.

Labiile și zonele din exteriorul vaginului sunt părțile pe care ar trebui să le speli cu apă caldă. Poți folosi un săpun neutru, dar nu folosi niciodată produse industriale sau chimice sau spray-uri puternice de apă. Presiunea poate face ca apa și săpunul să pătrundă în interior și acest lucru poate fi dăunător.

5. Mirosuri vaginale

Multe femei urăsc mirosurile vaginale și încearcă să îmbunătățească situația folosind deodorante și parfumuri intime. După cum am văzut mai sus, produsele chimice nu sunt recomandate deoarece îți afectează echilibrul bacterian natural.

Dacă vrei să-ți parfumezi zona vaginală, îți recomandăm să utilizezi un amestec de apă cu ulei natural și să îl aplici prin pulverizare. Este important să adopți obiceiuri corecte de curățare pentru a reduce mirosurile urâte.

Dacă mirosul devine acid sau prea puternic, ar trebui să consulți un medic. S-ar putea să ai o infecție vaginală, o problemă frecventă, dar ușor de rezolvat dacă mergi la medic.

6. Exerciții pentru a-ți îngriji sănătatea vaginală

Odată cu trecerea timpului, mușchii vaginali își pierd elasticitatea. Acești mușchi sunt folosiți pentru relații sexuale și pentru naștere. Prin urmare, este important să dedici timp exercițiilor vaginale.

Vorbim despre celebrele „exerciții Kegel”, pe care le poți face în orice loc. Trebuie să-ți strângi mușchii vaginali, să ții câteva secunde și apoi să-i relaxezi.

Ouăle de jad, conurile vaginale și bilele chinezești sunt accesorii utile pentru aceste exerciții. În plus, utilizarea unui vibrator contribuie la elasticitatea musculară.

7. Lenjeria potrivită ca să-ți protejezi sănătatea vaginală

Cum să-ți protejezi sănătatea vaginală
Lenjeria respirabilă elimină umiditatea din zonă și problemele asociate cu aceasta.

Îți sugerăm să porți lenjerie de corp din bumbac și țesături delicate, moi, pentru utilizare zilnică. Dantela, deși este drăguță, este puțin dură, deci este mai bine să o păstrezi doar pentru ocazii speciale. Dacă utilizezi alte țesături, partea care atinge vaginul ar trebui să fie bumbacul. Acest sfat este valabil și pentru costumele de baie.

8. Prezervative în relațiile sexuale

Un sfat fundamental pentru îngrijirea sănătății vaginale este utilizarea protecției în timpul relațiilor sexuale. Pe lângă evitarea sarcinilor nedorite, prezervativele împiedică materialul seminal să intre în contact cu vaginul și previne bolile cu transmitere sexuală.

O altă măsură utilă este să urinezi după relațiile sexuale. Urinarea ajută la eliminarea bacteriilor nedorite. Desigur, trebuie să faci și duș.

Fiecare femeie ar trebui să ia în considerare îngrijirea vaginală. Sănătatea intimă este o parte integrantă a femeii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.