7 sfaturi pentru îngrijirea zonei intime - Doza de Sănătate
 

7 sfaturi pentru îngrijirea zonei intime

Utilizarea săpunurilor simple și evitarea dușurilor vaginale excesive pot contribui la îngrijirea adecvată a zonei intime. În general, este esențial să menținem echilibrul natural al pH-ului și flora vaginală intactă.
7 sfaturi pentru îngrijirea zonei intime

Ultima actualizare: 10 octombrie, 2022

Ca femeie, este perfect normal să-ți faci griji cu privire la zona intimă. Este o zonă atât de delicată care necesită atenție specială, deoarece pH-ul său este diferit de celelalte părți ale corpului și tinde să sufere mai ușor modificări. În acest articol, îți vom oferi 7 sfaturi pentru îngrijirea zonei intime.

În starea sa naturală, vaginul are un flux bogat de bacterii sănătoase care pot ajuta la combaterea agenților patogeni. Totuși, uneori se dezechilibrează și „bariera de protecție” se slăbește, ceea ce duce la apariția mirosurilor neplăcute și a infecțiilor.

Prin urmare, pe lângă utilizarea îngrijirii standard (săpun sau geluri de duș), trebuie să implementezi recomandările prezentate mai jos, care sunt cruciale pentru sănătatea zonei intime.

7 sfaturi pentru îngrijirea zonei intime

1. Poartă lenjerie intimă din bumbac

Femeie în lenjerie intimă
Începe întotdeauna cu lenjeria intimă potrivită pentru a-ți îngriji zona vaginală.

Este posibil să nu-ți dai seama că tipul de lenjerie intimă pe care îl porți este esențial în prevenirea infecțiilor vaginale și a mirosurilor puternice. Dacă lenjeria intimă este confecționată din materiale sintetice, umezeala reținută duce la dezvoltarea bacteriilor nocive.

În plus, deoarece nu sunt țesături „respirabile”, sinteticele creează un mediu cald care poate facilita răspândirea microorganismelor. Așadar, cel mai bine este să alegi bumbacul sau alte materiale naturale când vine vorba de lenjeria intimă.

2. Practică o igienă corespunzătoare

Obiceiurile de igienă sunt importante pentru îngrijirea zonei intime. Deși este evident că toată lumea ar trebui să practice o igienă zilnică, este esențial să clarificăm faptul că aceasta ar trebui să fie practicată în mod corespunzător, evitând utilizarea anumitor produse care pot modifica flora vaginală.

O modalitate bună de a face acest lucru este folosirea săpunurilor special concepute, care vor neutraliza mirosul și fluidele și vor menține echilibrul corect al pH-ului, păstrând zona curată.

Nu este vorba despre „ascunderea” mirosului. Pentru a preveni iritațiile și infecțiile, spală zona cu apă și săpun neutru sau gel pentru igienă intimă. Apoi, usuc-o bine, astfel încât umezeala să nu creeze și mai multe microorganisme

3. Evită dușurile vaginale excesive

Femeie care se preocupă de îngrijirea zonei intime
Dușurile vaginale pot modifica echilibrul pH-ului și flora microbiană.

Unele femei cred că singura modalitate de a scăpa de mirosurile urâte este spălarea excesivă. Însă acest lucru este departe de a fi benefic, deoarece provoacă dezechilibre ale pH-ului care duc la și mai multe infecții.

4. Menține o viață sexuală sănătoasă

Menținerea unei vieți sexuale sănătoase este la fel de importantă pentru îngrijirea zonei intime. Depinde de tine cum te bucuri de viața sexuală, dar cel mai bine este să ai un partener pe termen lung pentru a evita contractarea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS)

Dacă utilizezi lubrifianți intimi sau produse erogene, trebuie să verifici dacă acestea sunt hipoalergenice, cu componente care nu modifică mediul vaginal. Aplicarea substanțelor iritante poate declanșa mirosuri urâte, mâncărime și alte disconforturi.

5. Schimbă în mod regulat tampoanele și absorbantele

Tampoane și absorbante
Utilizează corect tampoanele și absorbantele.

Tampoanele și absorbantele utilizate în timpul menstruației trebuie schimbate la cel puțin fiecare 4 ore. Sângerarea menstruală crește nivelul pH-ului și poate provoca mirosuri neplăcute.

Zona intimă se modifică în timpul menstruației. Sângele are un nivel de pH de 7,4, care este mult mai mare decât cel al vaginului. Prin urmare, utilizarea corectă a produselor sanitare este necesară pentru evitarea mirosurilor neplăcute, a iritațiilor și a infecțiilor.

6. Controlează umiditatea

Este crucial să înțelegi faptul că vaginul nu trebuie să fie niciodată complet uscat. Deoarece are nevoie de lichide pentru a fi lubrifiat, este normal să fie umed. Cu toate acestea, trebuie să-l protejezi de umiditatea externă.

Evită să porți haine umede, cum ar fi costumele de baie și pantalonii strâmți pe timpul verii. Nerespectarea nivelului optim de umiditate încurajează înmulțirea ciupercilor, a bacteriilor și a problemelor pielii, cum ar fi dermatita.

7. Evită bureții și lufele de baie

Bureți care nu sunt indicați pentru îngrijirea zonei intime
Bureții pot stoca microorganisme periculoase pentru îngrijirea zonei intime.

Bureții nu trebuie să fie folosiți pentru îngrijirea zonei intime. Par că o curăță mai bine, dar pot provoca reacții adverse nedorite. Bureții sunt aspri pe piele, provoacă iritații și pot chiar să deterioreze flora vaginală.

În plus, deoarece absorb umezeala, acumulează multe bacterii și ciuperci care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Modul corect de a-ți curăța vaginul este folosind ușor degetele.

Pe scurt, o bună igienă intimă are capacitatea de a proteja flora vaginală. Obiceiurile care provoacă modificări pot fi declanșatoare de infecții sau disconfort cutanat. Prin urmare, include recomandările de mai sus în rutina ta zilnică de igienă intimă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvisi S, Gava G, Orsili I, Giacomelli G, Baldassarre M, Seracchioli R, Meriggiola MC. Vaginal Health in Menopausal Women. Medicina (Kaunas). 2019 Sep 20;55(10):615.
  • Cleveland Clinic. Vulvar care. Marzo 2018.
  • Codina A. Cuidados de la zona íntima femenina. Offarm. Mayo 2004. 23 (5): 78-80.
  • Janssen LE, Verduin RJT, de Groot CJM, Oudijk MA, de Boer MA. The association between vaginal hygiene practices and spontaneous preterm birth: A case-control study. PLoS One. 2022 Jun 30;17(6):e0268248.
  • Kaur R, Kaur K, Kaur R. Menstrual Hygiene, Management, and Waste Disposal: Practices and Challenges Faced by Girls/Women of Developing Countries. J Environ Public Health. 2018 Feb 20;2018:1730964.
  • Lang C, Fisher M, Neisa A, MacKinnon L, Kuchta S, MacPherson S, Probert A, Arbuckle TE. Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jan 6;13(1):105.
  • Martín R, Soberón N, et al. La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica. Marzo 2008. 26 (3): 160-167.
  • Mayo Clinic Health System. You don’t need fancy products for good feminine hygiene. Noviembre 2016.
  • Mayo Clinic. Dermatitis. Diciembre 2021.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.