Sănătatea mintală și anorgasmia: 4 aspecte importante - Doza de Sănătate
 

Sănătatea mintală și anorgasmia: 4 aspecte importante

Sănătatea mintală este strâns legată de abilitatea de a ne bucura de sex. Din acest motiv, este important să acordăm atenție situațiilor care ne pot altera starea psihică, cauzând anorgasmie.
Sănătatea mintală și anorgasmia: 4 aspecte importante
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 29 iunie, 2020

Anorgasmia reprezintă o disfuncție sexuală caracterizată prin inabilitatea de a avea orgasm sau prin întâmpinarea de dificultăți în acest scop. Survine, de obicei, în situații specifice sau oricând încercăm să facem sex cu partenerul. Această problemă poate avea la bază atât cauze fizice, cât și psihice. În articolul de azi, vom încerca să aflăm cum și de ce sănătatea mintală influențează anorgasmia.

Sănătatea mintală și anorgasmia – care este legătura?

1. Tulburările de anxietate

Barbat și femeie stând în pat și care se ignoră
Stresul cauzat de urmărirea neîncetată a orgasmului ne poate împiedica să ne bucurăm din plin de actul sexual.

Anxietatea este o stare mintală de neliniște excesivă cu privire la o anumită situație sau la un gând care provoacă îngrijorare. Grijile excesive generate de experiențele sexuale anterioare pot duce la dificultăți în a avea orgasm.

Din cauza anorgasmiei, multe persoane ajung să privească contactul intim ca pe o sursă de stres. Pot avea impresia că trebuie să controleze fiecare aspect și, dacă nu reușesc să-și atingă obiectivul de a avea orgasm, devin frustrate.

Anxietatea poate fi temporară, cauzată de o situație specifică care ne împiedică să ne concentrăm asupra sexului. Dacă îți faci griji că nu vei atinge orgasmul în timpul momentelor intime și acest lucru îți distruge abilitatea de a te bucura de ele, este posibil să ai o problemă mai complexă.

În asemenea situații, este indicat să consulți un specialist în sănătate mintală. Acesta te poate învăța tehnici pentru a ține sub control frica excesivă de a nu avea orgasm.

2. Depresia

Femeie ilustrând cum sănătatea mintală și anorgasmia se influențează
Starea depresivă propriu-zisă, precum și medicamentele antidepresive, pot reduce dorința sexuală și chiar cauza anorgasmie.

Depresia este o stare mintală caracterizată printr-o tristețe adâncă, o stimă de sine scăzută, pierderea poftei de mâncare, o proastă dispoziție și pierderea interesului pentru viață.

În general, depresia reduce libidoul. Aceasta cauzează absența primului stadiu al dorinței sexuale, ceea ce înseamnă că nici celelalte stadii nu sunt atinse. Drept consecință, persoana afectată poate întâmpina dificultăți în a avea orgasm.

Totodată, unele medicamente prescrise pentru tratarea depresiei, în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, pot agrava problema. Există o legătură între aceste produse farmaceutice, dificultatea în a atinge orgasmul și reducerea dorinței sexuale. Dacă prezinți asemenea simptome, psihiatrul tău va lua în calcul schimbarea tratamentului. O altă variantă este modificarea dozei pentru a reduce efectele secundare experimentate.

3. Stima de sine scăzută

Femeie cu stima de sine scăzută
Stima de sine afectează imaginea pe care o ai despre tine și modul în care interacționezi cu ceilalți, inclusiv în timpul sexului.

Stima de sine scăzută poate fi definită ca dificultatea de a ne simți valoroși și demni de iubirea celorlalți. Aceasta poate avea un efect negativ asupra abilității de a ne bucura de o relație intimă, crescând astfel riscul de anorgasmie.

Problemele legate de stima de sine scăzută au un impact semnificativ asupra fiecărui aspect al vieții. Așadar, cei afectați se simt nesiguri și, în anumite cazuri, resping toate formele de contact.

O persoană cu stima de sine scăzută nu se poate bucura de sex, drept pentru care contactele sale sexuale sunt însoțite de anxietate și stres. Pentru a depăși aceste probleme și a-ți îmbunătăți calitatea vieții, consultă un specialist. Mai mult, împărtășește aceste dificultăți partenerului tău, astfel încât să te simți mai în siguranță atunci când faceți sex.

4. Lipsa de comunicare între parteneri

Bărbat certat de către iubita sa

Dacă nu comunici adecvat cu partenerul tău, cel mai probabil nu vei ști care sunt preferințele sale sexuale. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra contactului intim.

Lipsa de comunicare între parteneri poate avea multe cauze. Dacă nu te simți relaxat sau nu ai încredere în partenerul tău, îți va fi greu să-ți exprimi preferințele sexuale. Astfel, s-ar putea să nu te poți bucura din plin de momentele intime pe care le petreceți împreună.

Deseori anorgasmia este consecința stimulării sexuale inadecvate. Dacă nu poți să vorbești cu partenerul tău despre aceste probleme, șansele să atingi orgasmul sunt foarte mici.

Dacă tu și partenerul tău aveți alte tipuri de probleme, acestea se vor manifesta și pe plan sexual din cauza tensiunii asociate situațiilor nerezolvate, anxietății, disocierii și pierderii intimității.

În asemenea cazuri, te sfătuim să adopți obiceiuri care promovează comunicarea și înțelegerea reciprocă. Dacă acestea nu sunt de ajuns, consultă un specialist și ia în considerare terapia de cuplu.

Pe scurt, anorgasmia și sănătatea mintală sunt strâns legate. Orice situație care generează stres sau anxietate se poate manifesta în timpul sexului. Așadar, ai grijă de mintea ta și rezervă-ți timp pentru a avea grijă de tine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.