Exercițiile Kegel pentru bărbați - Doza de Sănătate
 

Exercițiile Kegel pentru bărbați

Exercițiile Kegel sunt celebre pentru beneficiile lor pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, ele se pot dovedi utile și bărbaților în anumite circumstanțe. În acest articol, vei afla totul despre exercițiile Kegel pentru bărbați.
Exercițiile Kegel pentru bărbați
Eva María Rodríguez

Scris și verificat de instructorul de fitness și yoga Eva María Rodríguez.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Deși exercițiile Kegel pentru bărbați nu sunt la fel de cunoscute ca cele pentru femeile însărcinate, oricine le poate practica. Exercițiile Kegel pentru bărbați nu diferă de cele pentru femei și oferă aceleași tipuri de beneficii.

Exercițiile Kegel sunt folosite pentru a întări podeaua pelvină. Acest lucru poate ajuta la prevenirea incontinenței vezicii urinare sau a colonului. De asemenea, în cazul în care problema există deja, exercițiile Kegel ajută la ameliorare sau la oprirea progresiei bolii. În plus, exercițiile Kegel pot îmbunătăți viața sexuală.

Exercițiile Kegel pentru bărbați: beneficii

Exercițiile Kegel sunt foarte benefice pentru bărbați. Întărirea mușchilor pelvisului are mai multe beneficii. Pe de o parte, exercițiile tonifică mușchii pelvisului, ceea ce ajută la prevenirea sau ameliorarea incontinenței urinare.

Ele pot fi deosebit de utile pentru bărbați înainte și după îndepărtarea chirurgicală a prostatei. De asemenea, sunt de ajutor în caz de diabet și vezică hiperactivă. În aceste situații, mușchii pelvisului sunt slabi. Așadar, tot ceea ce faci pentru a-i întări va fi foarte benefic.

Pe de altă parte, exercițiile Kegel antrenează mușchii implicați în actul sexual. În cazul bărbaților, acest lucru poate ajuta la tratarea disfuncției erectile și la prevenirea ejaculării precoce. De asemenea, exercițiile Kegel pot intensifica orgasmele.

Medic ce recomandă exercițiile Kegel pentru bărbați
Bărbații mai în vârstă cu probleme de prostată pot practica exercițiile Kegel.

Cum se identifică mușchii pelvisului?

Este esențial să identifici mai întâi mușchii pelvisului pentru a putea face corect exercițiile Kegel. Acest lucru este foarte simplu. Pur și simplu trebuie să oprești fluxul de urină și să strângi mușchii pe care îi folosești pentru a preveni trecerea gazelor.

Cu acest exercițiu simplu, vei putea detecta părțile corpului implicate. În plus, dacă observi că oprești cu greu fluxul de urină, vei conștientiza nevoia de a antrena această zonă.

Odată ce identifici mușchii pelvisului, poți face exercițiile în orice poziție. Cu toate acestea, cel mai ușor este să le faci întins.

Cum se fac exerciții Kegel

Exercițiile Kegel sunt foarte ușor de făcut. De fapt, nu ai nevoie de niciun tip de echipament sau dispozitiv. Mai multe sesiuni scurte pe zi oferă rezultate excelente.

Odată ce bărbatul și-a localizat mușchii podelei pelvine, trebuie să-i strângă (imitând ceea ce ar trebui să facă pentru a opri urina și gazele) pentru câteva secunde (până la 5) și apoi să se relaxeze. Acesta este un exercițiu Kegel. Cel mai bine este să faci între 10 și 20 de repetări de până la trei sau patru ori pe zi.

În plus, este important să respiri normal în timp ce faci exercițiile Kegel și să eviți să-ți ții respirația. De asemenea, este esențial să strângi tare, imaginându-ți că mușchiul se ridică. Evită mișcarea mușchilor feselor, ai coapselor sau ai abdomenului.

Această practică poate îmbunătăți viața sexuală?

Unul dintre marile beneficii ale exercițiilor Kegel este faptul că pot îmbunătăți semnificativ viața sexuală a bărbaților și a femeilor. De asemenea, se pot dovedi utile pentru anumite probleme de disfuncție sexuală masculină.

În acest sens, anumite studii sugerează faptul că exercițiile Kegel pentru bărbați îmbunătățesc funcția erectilă, controlul ejaculării și intensitatea orgasmului. Bărbații cu prostatită cronică și sindromul durerii pelvine cronice (cunoscut și ca prostatită cronică non-bacteriană) s-au bucurat de cele mai multe beneficii.

Profesioniștii din domeniul medical sunt de acord cu recomandarea exercițiilor Kegel pentru bărbații cu probleme de disfuncție erectilă. Motivul este faptul că acestea întăresc mușchiul bulbospongios, care permite penisului să se umple cu sânge în timpul unei erecții, să pompeze în timpul ejaculării și să-și golească uretra după urinare.

Bărbat la toaletă
Exercițiile Kegel pot trata incontinența urinară la bărbații care suferă de această afecțiune.

Trebuie să le faci în mod regulat

Fie ca măsură preventivă sau ca remediu, exercițiile Kegel oferă beneficii bărbaților care le fac în mod regulat. Având în vedere cât de ușor sunt de făcut și cât de puțin necesită, merită efortul.

De fapt, le poți face alături de orice altă rutină stabilită (cum ar fi spălarea dinților). Acestea nu contribuie doar la îmbunătățirea controlului sfincterelor, ci și la îmbunătățirea funcției erectile și la prevenirea ejaculării precoce. Acestea sunt trei probleme frecvente la bărbații în vârstă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Staff, M. C. (2012). Kegel exercises for men: Understand the benefits – Mayo Clinic. Disponible en: http://www.mayoclinic.org/kegel-exercises-for-men/ART-20045074?p=1
  • Uravylioglu A, Kutlutürkan S, Kılıç D. Effect of Kegel exercises on prevention of urinary and fecal incontinence in patients with prostate cancer undergoing radiotherapy. Annals of Oncology. 2019 ;30:v838. Disponible en: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)60242-5/pdf
  • Bridgeman, Bruce, and Steven G. Roberts. “The 4-3-2 method for Kegel exercises.” American journal of men’s health 4.1 (2010): 75-76.
  • Ferreira, C.H.J., Dwyer, P.L., Davidson, M. et al. Does pelvic floor muscle training improve female sexual function? A systematic review. Int Urogynecol J 261735–1750 (2015). Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00192-015-2749-y
  •  Sharif H, Puppo V, El Fekih M. Importance of Kegel Exercises for Male and Female Sexuality and Prevention of Vaginismus. The Journal of Sexual Medicine. 2017;14(5):e340. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2017.04.604
  • Cohen D, Gonzalez J, Goldstein I. The Role of Pelvic Floor Muscles in Male Sexual Dysfunction and Pelvic Pain. Sexual Medicine Reviews. 2016;4(1):53-62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2015.10.001
  • Kegel Exercises for Men: What are Kegel Exercises? Kegel FAQs| UCLA Urology. Uclahealth.org. 2020. Disponible en: https://www.uclahealth.org/urology/prostate-cancer/kegel-exercises-for-men
  • Nazarpour, Soheila, et al. “Effects of sex education and Kegel exercises on the sexual function of postmenopausal women: a randomized clinical trial.” The journal of sexual medicine 14.7 (2017): 959-967.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.