5 moduri de a gestiona anxietatea socială - Doza de Sănătate
 

5 moduri de a gestiona anxietatea socială

Anxietatea socială este una dintre cele mai frecvente situații care apare în timpurile moderne. Poate fi rezultatul stresului și al anxietății la locul de muncă, al folosirii noilor tehnologii, etc. Așadar, cum putem preveni și trata anxietatea socială?
5 moduri de a gestiona anxietatea socială

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Oamenii sunt ființe sociale de când se nasc până când mor. Cu toate acestea, pentru ca oamenii să își dezvolte toate capacitățile, trebuie să interacționeze sănătos cu oamenii din jur. Anxietatea socială poate împiedica oamenii să ducă o viață împlinită.

În zilele noastre, există un tip foarte comun de tulburare care împiedică buna funcționare în cadrul societății. Această tulburare este cunoscută sub numele de tulburare de anxietate socială sau fobie socială. Această tulburare afectează grav viața celor care o experimentează.

Așadar, ce este anxietatea socială și cum poate fi tratată?

Ce este anxietatea socială?

Femeie afectată de anxietatea socială
Persoanele cu această tulburare experimentează o panică excesivă în prezența unui număr mare de oameni.

A fi speriat sau timid în legătură cu anumite situații de zi cu zi, cum ar fi să te ridici în fața clasei… A cere unui străin indicații, a merge la o întâlnire… A pune o întrebare unui agent de vânzări… Toate acestea sunt probleme minore. Dar, pentru cei care suferă de anxietate socială, această nervozitate se poate transforma în panică.

Printre simptomele anxietății sociale, putem menționa mâinile transpirate, înroșirea extremă și creșterea ritmului cardiac și respirator. În cazuri mai grave, anxietatea socială poate include, de asemenea, greață, amețeli și vedere neclară. Insecuritatea și frica fac ca persoanele să devină paralizate, ceea ce face imposibilă interacțiunea normală cu mediul lor.

Din cauza acestor simptome, acești indivizi încep să evite situațiile sau locurile care îi fac să se simtă inconfortabil. Desigur, acest lucru afectează și performanța școlară, performanța la locul de muncă și relațiile personale.

Tulburarea de anxietate socială începe să devină vizibilă în timpul copilăriei. Mai târziu, dacă problema nu este detectată și tratată la timp, aceasta va evolua în timpul adolescenței și va continua până la maturitate.

Simptomele anxietății sociale

Această tulburare este dificil de diagnosticat, deoarece cei care suferă de anxietate socială tind să ascundă ceea ce simt. Când vine vorba de copii, aceștia își pot exprima anxietatea sub formă de agresivitate sau indiferență. Cu toate acestea, simptomele pe care le experimentează în interior includ următoarele:

  • Suferință la umilirea în public
  • Teama de a fi judecat
  • Frica de a vorbi cu sau în fața altora
  • Teama că alții vor realiza ce se întâmplă
  • Transpirație excesivă, bâlbâială sau tremur în voce, roșeață intensă, greață și vărsături
  • Tahicardie și tahipnee
  • Amețeli și tensiune musculară
  • Evitarea oricărei activități sau situații care implică interacțiunea cu alții sau în public
  • Critica exagerată cu privire la propriul comportament după un episod de anxietate
  • Sentimente negative și pesimiste
  • La copiii mici, această anxietate se manifestă sub formă de mofturi
  • Gânduri de sinucidere

Toate aceste simptome pot genera frică excesivă. Prin urmare, indivizii evită orice tip de eveniment social. Când vine vorba de adolescenți, ei pot evita să meargă la petreceri, să meargă la întâlniri și să vorbească sau să mănânce cu colegii de clasă. Pe scurt, încetează să mai facă lucruri de care ar putea să se bucure.

În cazul adulților, multe activități de zi cu zi par chinuitoare. De exemplu, schimbul unui articol la magazin, mâncatul singur într-un restaurant, folosirea unei băi publice, menținerea contactului vizual…

Cu toate acestea, există modalități de a face față anxietății sociale și de a avea o viață calmă și satisfăcătoare.

5 moduri de a gestiona anxietatea socială

Fetiță marginalizată la școală
În cazul copiilor, este important să soliciți ajutorul unui specialist pentru a evita complicațiile la vârsta adultă.

Persoanele cu fobie socială pot face următoarele pentru a menține simptomele anxietății sub control:

  1. Cere imediat ajutorul: În cazul simptomelor menționate mai sus, este important să ceri ajutorul unui profesionist. Părinții care observă comportamente neobișnuite la copiii lor ar trebui să contacteze un specialist în psihologia copiilor.
  2. Prioritizează: Cei care suferă de anxietate socială tind să abandoneze activitățile de care se bucură din cauza fricii. În acest caz, este important să-ți organizezi timpul și să economisești energie pentru hobby-uri, activități de agrement, sport, etc., pe care le consideri satisfăcătoare. Aceste activități oferă fericire și întăresc sănătatea și mintea unei persoane.
  3. Ține un jurnal: Înregistrarea evenimentelor care apar zilnic ajută pacienții și specialiștii să determine cauza anxietății și să o amelioreze cu tratamentul potrivit.
  4. Evită substanțele nocive: Uneori, cei care suferă de anxietate socială recurg la droguri și alcool pentru a se elibera de frica de a interacționa cu ceilalți. Acest lucru produce dependență și probleme de sănătate care sunt și mai grave.
  5. Ia în considerare medicația și terapia: Dacă tulburarea necesită acest lucru, specialistul îți va prescrie medicamente specifice și terapie cognitivă.

În concluzie, tratarea anxietății sociale le permite persoanelor afectate să se bucure de viață. Prin urmare, este bine să vorbești cu cineva de încredere și să soliciți asistență medicală dacă bănuiești că ai putea avea anxietate socială. Pune în practică sfaturile de mai sus pentru a obține cât mai repede rezultate pozitive!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.