Filofobia: frica de a te îndrăgosti - Doza de Sănătate
 

Filofobia: frica de a te îndrăgosti

A fi nesigur când te îndrăgostești este normal. Cu toate acestea, filofobia este o fobie și, prin urmare, ceva mult mai grav. O persoană filofobă poate să evite orice fel de interacțiune, astfel încât să nu se îndrăgostească și să nu formeze o legătură emoțională.
Filofobia: frica de a te îndrăgosti
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși mulți oameni sunt încântați să caute iubirea și să o trăiască la maxim, alții experimentează filofobie sau frica de a te îndrăgosti. Ei simt teamă, stres și anxietate în legătură cu ideea de a se îndrăgosti. Știi despre existența acestei afecțiuni?

Filofobia: ce este frica de a te îndrăgosti?

După cum sugerează și numele, filofobia este o teamă care se manifestă la persoanele cărora le este extrem de frică să înceapă o relație. De fapt, doar ideea de a crea o legătură provoacă frică, stres, anxietate și îngrijorare.

Cu toate acestea, ar trebui să clarificăm faptul că vorbim despre un tip de fobie care este diferit de temerile și nesiguranțele normale atunci când te îndrăgostești pentru prima dată sau începi o relație. De fapt, o persoană filofobă nu experimentează doar insecuritate, ci mai degrabă frică extremă.

Filofobia este considerată a fi o tulburare de anxietate care poate avea consecințe grave. În cazurile severe, din cauza fricii, persoanele filofobe pot începe să evite orice fel de interacțiune cu alte persoane. Preferă să nu mai fie în preajma oamenilor pentru a evita orice situație care ar putea provoca o relație sau o conexiune emoțională.

În cazuri extreme, teama de relații amoroase se poate extinde și la alte tipuri de relații, cum ar fi relațiile cu membrii familiei.

Relațiile provoacă niveluri ridicate de stres și anxietate persoanei filofobe, afectându-i bunăstarea și interacțiunile sociale. În plus, așa cum am menționat, se poate ajunge chiar la o izolare socială totală.

În general, filofobia este mai frecventă la persoanele care au suferit anterior traume. Vorbim despre cazuri de maltratare, despărțiri traumatice, abuz, etc. În plus, această fobie poate fi cauzată și de teama de a fi respins.

În orice caz, frica de relații este un mecanism de apărare cu scopul de a evita suferința sau respingerea sau de a împiedica repetarea unei anumite experiențe neplăcute.

Modele de comportament la persoanele filofobe

Femeie afectată de filofobie
O persoană filofobă simte anxietate reală ori de câte ori trebuie să înceapă relații sociale.
  • Anxietate și nervozitate cu privire la ideea de a te îndrăgosti sau de a începe orice fel de relație. Din punct de vedere fizic, persoana poate suferi chiar și de unele tulburări, cum ar fi atacurile de panică, palpitațiile cardiace sau problemele gastrointestinale, etc.
  • Reprimarea sentimentelor.
  • Comportament de izolare, evitând contactul social.
  • În multe cazuri, iubiri imposibile. O iubire imposibilă este scuza perfectă pentru o persoană filofobă, care încearcă să se convingă că este capabilă să se îndrăgostească, dar nu poate, pentru că relația respectivă ar fi imposibilă.

Cum să depășești filofobia?

Primul pas este să recunoști că există o problemă. Apoi, este important să ceri ajutor.

Filofobia este un mecanism de apărare perceput greșit. Menținerea unor relații sănătoase nu este un lucru pe care ar trebui să-l eviți. Din acest motiv, ceea ce ar trebui să faci este să începi un tip de terapie care te ajută să identifici și să schimbi acele obiceiuri defensive pe care le-ai dobândit și, bineînțeles, să analizezi motivele pentru care s-a întâmplat acest lucru.

În acest sens, terapia comportamentală cognitivă este foarte eficientă. În plus, terapia de desensibilizare poate avea și ea rezultate foarte bune. Această terapie constă în confruntarea și expunerea la orice cauzează fobia, astfel încât, încetul cu încetul, să-ți depășești temerile.

Câteva sfaturi

Terapeut care vorbește despre frica de a te îndrăgosti
Ajutorul psihologic, împreună cu alte strategii, sunt cele mai eficiente modalități de a face față problemei.

Terapia nu va oferi rezultate dacă persoana filofobă nu ia atitudine. Din acest motiv, îți recomandăm următoarele:

  • Expune-te fricii – de fapt, aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a o învinge.
  • Practică tehnici de relaxare. Practici precum mindfulness te pot ajuta, de asemenea, să depășești problema.
  • Exprimă-te. A vorbi cu oamenii din jurul tău, cu prietenii sau membrii familiei este întotdeauna de mare ajutor.
  • Acordă-ți timp. Schimbarea unui mecanism de apărare învățat dintr-o experiență traumatică nu este ușoară. Necesită mult efort și ajutor pentru a putea schimba totul în mintea ta. Din acest motiv, vei avea nevoie de timp.

Iubirea și relațiile pot fi dureroase, este adevărat. Cu toate acestea, nu trebuie să fie așa. O relație, fie că este vorba de dragoste sau prietenie, poate fi frumoasă, satisfăcătoare și fericită.

Din acest motiv, ar trebui să înțelegi faptul că evitarea vieții de cuplu și a sentimentelor nu este mai bună decât trăirea lor. De fapt, dacă acționezi așa, nu vei avea niciodată o viață împlinită, nu vei trăi niciodată cu adevărat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cavallo, V. (1998). International Handbook of Cognitive and Behavioural Treatments for Psychological Disorders. pp. 5-6.
  • Dalgleish, T., Dunn, B., Mobbs, D. (2009). “Affective neuroscience: Past, present and future”,  Emotion Review, 1(4), pp. 355 – 368.
  • Tavormina, Romina. (2014). “Why are we afraid to love?”, Psychiatria Danubina. 26 Suppl 1. 178-83.
  • Phobias. (2018). Retrieved 21 August 2020, from https://www.nhs.uk/conditions/phobias/
  • Trujillo, C. R. C., & Rodriguez, A. (2008). Fobia social y terapia cognitivo-conductual: definición, evaluación y tratamiento. In ANALES de la Universidad Metropolitana (Vol. 8, No. 1, pp. 115-137). Universidad Metropolitana.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.