Iubirea matură: atunci când dragostea nu are vârstă - Doza de Sănătate
 

Iubirea matură: atunci când dragostea nu are vârstă

Iubirea poate bate oricând la ușa inimii tale, deoarece acest sentiment nu ține cont de vârstă. Ceea ce contează este să te simți bine în pielea ta și să lupți pentru fericirea spre care tinzi. 
Iubirea matură: atunci când dragostea nu are vârstă

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Iubirea matură apare pe neașteptate când ești trecut de 50 sau 60 de ani. Inima îți bate ca a unui adolescent și simți din nou fluturi în stomac.

Cu toții știm că vârsta unei persoane nu corespunde neapărat unui anumit nivel de maturitate psihologică și emoțională. Însă atunci când există o sincronizare între cele două dimensiuni, intri în stadiul vârstei de aur, atunci când pasiunea revine cu ardoare, însă este diferită și oferă numeroase satisfacții. 

În articolul de azi, te invităm să reflectezi asupra acestui subiect. Vorbim despre iubirea care nu trebuie respinsă, despre șansa de a o lua de la capăt în plan amoros la orice vârstă și de a te simți cu adevărat împlinit.

Când îți închizi inima în fața dragostei

Uneori, îți închizi inima în fața dragostei. Îți spui că este mai bine să nu te îndrăgostești din nou și să nu începi o relație nouă. Îți spui că ai suferit prea mult în trecut și că ai fost prea dezamăgit pentru a trece din nou prin asta.

  • Poți considera că orice experiență trăită este o lecție de viață. Însă uneori ești pur și simplu sătul și preferi să nu te mai gândești deloc la dragoste.
  • Destinul are însă alte planuri și face ce vrea el. Acesta îți poate acorda încă o șansă, invitându-te să iubești din nou.
  • Decizia de a profita de această oportunitate depinde de tine și de cât de pregătit te simți. Fără îndoială, este o alegere personală, dar mai întâi ar trebui să te gândești la un aspect foarte important.

Uneori, cele mai mari regrete ale unui om nu sunt greșelile făcute, ci toate riscurile pe care nu și le-a asumat. 

O iubire nouă și poate cea mai frumoasă

Unora le place să compare o poveste de dragoste cu alta. De fapt, așa procedăm cu toții. Tindem să evaluăm relațiile din trecut, pentru a decide care fost mai fericită, care mai dezastruoasă. La final, ne dăm seama care dintre relații ne-a adus cele mai mari satisfacții și care relație a fost o pierdere de timp, efort și energie.

  • În loc să comparăm poveștile de dragoste între ele, ar fi mai bine să înțelegem că fiecare a apărut la momentul potrivit. Până la urmă, ai apucat mâna pe care ți-a întins-o soarta.
  • Nu regreta nimic. Acceptă tot ce s-a întâmplat și înțelege că lucrurile cele mai bune pentru tine te așteaptă acum. În clipa de față, ai mintea deschisă și ocazia de a fi fericit.

Atunci de ce să nu îți oferi singur o nouă șansă? Iubirea matură îți poate crea un prezent minunat și poate deveni chiar un tablou frumos al viitorului.

Iubirea matură te reclădește ca om

Iubirea matură te ajută să evoluezi ca om

Pentru a construi o relație stabilă și fericită, trebuie mai întâi să te ocupi de un alt aspect: dezvoltarea personală. Aceasta este necesară pentru echilibrul psihologic al unui individ.

  • Pentru a trăi o dragoste frumoasă, trebuie să simți că ești demn de ea. Trebuie să te percepi ca fiind un om puternic, curajos și sigur pe el.
  • Dacă găsești o persoană la fel de stabilă din punct de vedere psihologic, care să te respecte și să te aprecieze, puteți evolua împreună, ca o echipă. O astfel de relație merită orice efort.

Nu uita că oamenii sunt într-o continuă dezvoltare.  Nu contează câți ani ai, ce ai lăsat în urmă sau câtă experiență de viață ai acumulat.

Iubirea matură, curajoasă, lucidă, rodnică aduce o lumină nouă în viața ta și se poate transforma în cea mai frumoasă etapă a existenței tale.

Frumusețea iubirii mature

Iubirea matură este o relație specială

Iubirea matură este specială, dar subestimată. Cultura modernă, filmele și chiar literatura pun în evidență iubirea tinereții, intensitatea emoțională care pare destinată numai tinerilor de 20 de ani.

În realitate, dragostea poate avea și păr alb. Uneori, la maturitate poți trăi cea mai intensă pasiune. Poate că zâmbetul tău este „înconjurat” de mai multe riduri, dar asta nu contează, pentru că sentimentele nu au vârstă. Poți trăi o poveste frumoasă de dragoste în adolescență, apoi încă una la 20 și ceva de ani și cea din urmă la a doua tinerețe.

Pasiunea se poate reaprinde în mai multe etape ale vieții. Dragostea îți poate umple sufletul numai dacă ești pregătit și dacă decizi că merită să îi acorzi o șansă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Seiffge-Krenke, Inge, Shmuel Shulman, and Nicolai Klessinger. “Adolescent Precursors of Romantic Relationships in Young Adulthood.” Journal of Social and Personal Relationships 18.3 (2001): 327–346. Journal of Social and Personal Relationships. Web.
  • Le, Thao N., and Michael R. Levenson. “Wisdom as Self-Transcendence: What’s Love (& Individualism) Got to Do with It?” Journal of Research in Personality 39.4 (2005): 443–457. Journal of Research in Personality. Web.
  • Kebnberg, Otto F. “Mature Love: Prerequisites and Characteristics.” Journal of the American Psychoanalytic Association 22.4 (1974): 743–768. Journal of the American Psychoanalytic Association. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.